Seorang lelaki yang dikenali sebagai Patrick Y-Kin Grove, lebih kerap dirujuk sebagai Patrick Grove, dilahirkan pada 30 April 1975 di Singapura. Beliau merupakan seorang usahawan berjaya yang telah berjaya menggabungkan teknologi, dengan warisannya yang mencampuradukkan Singapura dan Australia.

Nama Patrick Grove
Tarikh Lahir 30 April 1975
Kebangsaan Australia
Pendidikan Sekolah Kebangsaan Tanglin

United World College Asia Tenggara Sekolah Antara bangsa Jakarta

Perguruan Tinggi di Scotland

Alma mater University of Sydney

Patrick Grove adalah salah satu pengasas dan Ketua Eksekutif Grup Catcha, serta seorang pengasas yang produktif dalam pelbagai syarikat teknologi di rantau tersebut. Antara tahun 1999 dan 2021, Patrick Grove berjaya membawa syarikat-syarikat tersebut dari peringkat permulaan hingga Penawaran Awam Pertama (IPO). Grove juga merupakan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Catcha Investment Corp, sebuah syarikat cek kosong yang disponsor oleh Catcha Group, yang berjaya mengumpulkan dana sehingga US$300 Juta (MYR 1401.30 juta) untuk perniagaan teknologi di Asia Tenggara dan Australia.

Net Worth Patrick Grove

Kekayaan bersih US$885 juta (AFR 2019) US$400 juta (Forbes 2019)
Gaji pada tahun 2023 Dalam Penilaian
Kekayaan Bersih pada tahun 2022 Tertunda
Gaji pada tahun 2022 Dalam Penilaian
Rumah Tidak Dinyatakan
Kenderaan Tidak Dinyatakan

Kehidupan Awal dan Pendidikan

Patrick Grove menghabiskan awal kehidupannya di Singapura dan Indonesia, di mana dia belajar di Sekolah Tanglin Trust, United World College of South East Asia, dan Sekolah Internasional Jakarta. Kemudian, Grove pindah ke Sydney pada tahun 1993 dan menyelesaikan pendidikan menengahnya di Scots College. Grove lulus dari Universitas Sydney dengan gelar Sarjana Ekonomi. Di universitas ini, Grove mengambil jurusan Keuangan dan Akuntansi.

Jenjang Karir

Patrick Grove sudah merintis dua perusahaan saat masih berstatus mahasiswa di Universitas Sydney, dengan segala jerih payah yang dilakukan hingga Maret 2024 ini, Grove telah berhasil diangkat sebagai Ketua Catcha Digital Berhad, sebuah konglomerat digital yang terdaftar di Bursa Efek Kuala Lumpur.

Jenjang Karir

Tidak hanya itu, hingga saat ini Grove memiliki saham di lebih dari 15 perusahaan yang beroperasi di 20 negara di Asia Selatan, Amerika Latin, Afrika, dan Timur Tengah. Dengan kegigihan dan konsistensinya, Grove banyak bertemu dan juga bekerjasama dengan banyak orang – orang hebat. Tentu saja perjalanan panjang ini memberikan banyak pengalaman dan juga pelajaran.

Perjalanan Karir Emas Grove

Tahun Tokoh Berpengaruh Perusahaan Kawasan Status
1999 Arthur Andersen dot com Catcha com Asia Bursa Efek Singapura
2006 Shaun iProperty Group Asia Bursa Efek Australia
2009 Microsoft Catcha Digital Malaysia Bursa Saham Malaysia dan diakuisisi oleh Says Sdn Bhd
2011 Vishen Lakhiani Dealmates Malaysia Bursa Efek Australia
2012 NA iCar Asia ASEAN Bursa Efek Australia
2013 Vishen Lakhiani Ibuy Group Malaysia Bursa Efek Australia
2014 Rupert Murdoch Investasi $100 pada Rupert Murdoch Asia Tenggara Diakuisisi REA Group
2014 Shaun Frontier Digital Ventures NA ASX, IPO ke 5
2015 NA iflix Negara Berkembang Terjual kepada Tencent
2015 NA Wild Digital Asia Tenggara Konferensi Teknologi Terkemuka
2017 Common Ground Investor Aktif NA NA
2021 Catcha Group Cek Kosong Asia Tenggara dan Australia Mengumpulkan dana $300 juta dalam IPO

Strategi Bisnis

Strategi yang digunakan oleh Grove adalah dengan memberi tumpuan kepada pelaburan dalam sektor atas talian. Patrick Grove telah mencapai kejayaannya dengan strategi yang mudah, iaitu dengan melihat apa yang berjaya di Barat dan membawa konsep tersebut ke Timur. Ketika saya matang dan melihat individu yang paling kaya di Asia, tiada yang mencipta sesuatu yang benar-benar baharu. Yang berlaku hanyalah seseorang mengambil idea dari Barat dan membawanya ke wilayah Asia. Dan Grove memutuskan untuk mengikut jejak yang sama.

Patrick Grove Strategi Bisnis

Secara historis, Grove telah memberi tumpuan kepada potensi pasaran negara membangun. Grove mempunyai keyakinan yang sangat kukuh dalam peluang perniagaan yang telah dia bawa ke rantau Asia Tenggara. Saat ini, Grove juga memegang jawatan sebagai pengerusi Catcha Digital Berhad yang disenaraikan di Bursa Saham Malaysia. Misi syarikat ini adalah untuk membantu sebanyak mungkin usahawan teknologi Malaysia untuk terus membangunkan perniagaan cemerlang. Grove melihat bahawa terdapat banyak usahawan teknologi di rantau Malaysia yang mempunyai syarikat teknologi yang cemerlang tetapi beroperasi di luar radar dan telah membina apa yang kami sebut sebagai PDCs (Profitable Digital Companies). Grove ingin turut serta dalam pelaburan dalam syarikat-syarikat ini, memberi sokongan, menyertai, dan membantu mereka. Grove menjelaskan bahawa sementara masih dalam fase pertama yang berkaitan dengan membuktikan kebolehlaku produk dan keuntungan, banyak usahawan terperangkap dalam apa yang mereka sebut sebagai fase kedua.

Jilid dua membawa bersama pertanyaan-pertanyaan seperti “Adakah saya mempunyai rakan kongsi yang betul?”, “Bagaimana saya boleh berkembang di peringkat serantau?”, “Bagaimana saya boleh menarik bakat terbaik untuk membantu saya?”, dan “Bagaimana saya boleh menggandakan perniagaan saya dalam lima tahun?”. Grove telah melalui semua pertanyaan ini dan lebih banyak semasa perjalanan Catcha, dan Grove percaya bahawa dia berada dalam kedudukan yang baik untuk membantu orang lain.

Karya Televisi / Rujukan

Grove telah menjadi salah satu juri dalam siri realiti TV Angel’s Gate, yang mula disiarkan melalui Channel News Asia pada bulan Februari 2012. Dalam program ini, beliau memberikan peluang kepada usahawan baru untuk mempersembahkan idea perniagaan mereka kepada para pelabur. Grove juga dijemput sebagai juri tetamu dalam Episod 2 The Apprentice, iaitu One Championship Edition, pada bulan Jun 2021. Grove juga disebut dalam musim 4 Selling Sunset sebagai seorang pelabur hartanah dari Singapura yang membeli rumah di Hollywood Hills yang sebelum ini dimiliki oleh Harry Styles.

Pengakuan

Berikut adalah penghargaan dan pengakuan yang diterima oleh Grove atas pencapaian dalam dunia keusahawanan, antara lain:

Tahun 2000 Grove telah diiktiraf sebagai Pemimpin Global Masa Depan oleh Forum Ekonomi Dunia
Tahun 2002 Grove diberikan gelaran Pemimpin Asia Baru oleh Forum Ekonomi Dunia
Tahun 2004 Pengusaha Muda Australia tahun ini
Tahun 2007 Diiktiraf oleh majalah Klue sebagai salah satu daripada 40 teratas di bawah usia 40 tahun yang patut diperhatikan
Tahun 2008 Dianugerahkan gelaran salah satu Pengusaha Muda Terbaik Asia 2008 oleh Bloomberg Businessweek
Tahun 2011 Terpilih dalam senarai BRW Young Rich List, yang merupakan sebahagian daripada acara tahunan BRW Rich 200
Tahun 2013 Dilantik dalam senarai 50 Global Achievers Australia Unlimited
Tahun 2014 Bertindak sebagai juri dalam Talent Unleashed Awards bersama-sama dengan Sir Richard Branson dan Steve Wozniak
Tahun 2016 Dilistedkan dalam senarai tahunan Forbes 50 individu terkaya Malaysia
Tahun 2021 Menerima anugerah Alumni Universiti Sydney
Tahun 2021 Menjadi Finalis lanjutan untuk teknologi dan keusahawanan oleh kerajaan Australia

Kehidupan Pribadi

Kehidupan Pribadi

Grove dilahirkan di Singapura pada 30 April 1975 dan memiliki keturunan campuran, dengan seorang ibu yang berketurunan Cina dan seorang ayah yang berasal dari Australia. Dia mempunyai dua saudara lelaki dan satu saudara perempuan. Pada tahun 2013, Grove telah berkahwin dengan seorang wanita bernama Krista Kleiner yang berasal dari Amerika. Namun, saat ini isteri Grove dikenali sebagai Sara Malakul Grove, dan mereka telah mempunyai anak-anak yang tampan dan cantik.

Pada bulan Mei 2016, kekayaan bersih Grove dianggarkan mencapai A$ 587 juta, menurut senarai BRW Rich 200, yang merupakan senarai tahunan individu terkaya di Australia. Pada tahun 2019, kekayaan bersih Grove meningkat dan dianggarkan sebanyak A$ 885 juta oleh Financial Review 2019 Rich List. Patrick Grove juga pertama kali diiktiraf dalam senarai 50 individu terkaya Malaysia mengikut Forbes pada tahun 2016. Pada tahun 2019, Forbes menganggarkan kekayaan bersih Grove sebanyak US$ 400 juta.