Walaupun kami mengklasifikasikan perniagaan kepada dua kategori utama, milik anda dan lain-lain, jadi sama ada anda boleh bekerja untuk orang lain atau membuka firma anda sendiri dan mengupah kakitangan yang boleh bekerja di bawah anda.

Terdapat juga kategori perniagaan lain. Mereka adalah seperti berikut:

1. Perkongsian Umum:

Perkongsian am terdiri daripada dua atau lebih daripada dua pasangan suami isteri yang mengendalikan perniagaan yang sama. Mereka berkongsi semua untung dan rugi pada masa yang sama. Memandangkan mereka adalah rakan kongsi yang sama, mereka perlu bersetuju dengan setiap keputusan syarikat, jika seseorang tidak bersetuju, ia tidak akan dipertimbangkan. Kedua-duanya sama-sama bertanggungjawab atas hutang perkongsian. Sebelum ini, rakan kongsi mesti menandatangani perjanjian perkongsian am yang meletakkan beberapa syarat mengikut situasi.

2. Pemilikan Tunggal:

Pemilikan tunggal ialah jenis struktur perniagaan yang paling biasa ditemui di mana keseluruhan firma adalah milik seorang dan dia bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kerugian dan keuntungan. Dia mempunyai kuasa untuk mengupah atau memecat sesiapa sahaja. Dia boleh menikmati kurang cukai dan lebih sedikit kawalan undang-undang dan lebih fleksibiliti mengenai pengurusan. Dalam kes hutang, dia sendiri bertanggungjawab untuk semua kerugian.

3. Perkongsian terhad:

Perkongsian terhad ialah apabila seseorang itu adalah rakan kongsi umum dan sesetengahnya adalah rakan kongsi terhad. Rakan kongsi terhad dalam syarikat itu berkongsi semua keuntungan, tetapi mereka tidak terikat untuk berkongsi kerugian. Perkongsian kerugian mereka bergantung pada tahap pelaburan. Kerugian dan isu hutang lain adalah pening kepala rakan kongsi umum dan dia secara peribadi berdaya maju untuk berhutang. Mungkin ada satu rakan kongsi terhad atau lebih mengikut syarikat.

4. Perbadanan:

Perbadanan ialah satu bentuk struktur perniagaan yang luas. Jika anda bekerja di sebuah syarikat, ia akan memberi anda manfaat hasil yang besar dan faedah kewangan, tetapi bersama dengan semua faedah ini, terdapat beberapa kos juga. Perbadanan mempunyai jumlah yuran lesen yang tinggi dan jelas sekali jika anda bekerja di firma, banyak perkara akan terlepas dari tangan anda. Syarikat-syarikat ini dibuat untuk keuntungan dan kegunaan bukan untung juga.

5. Perkongsian Liabiliti Terhad (LLP):

Jenis perniagaan ini serupa dengan perkongsian am, tetapi ia berbeza dalam erti kata bahawa dalam perkongsian umum anda tidak bertanggungjawab antara satu sama lain, tetapi dalam perkongsian liabiliti terhad, anda perlu menandatangani dokumen yang menyatakan bahawa anda juga bertanggungjawab tentang pasangan anda juga. Struktur perniagaan jenis ini digunakan di mana terdapat risiko besar untuk terlibat dalam penipuan contohnya, peguam dan akauntan menggunakan jenis perkongsian ini untuk melindungi diri mereka sendiri.

6. Perbadanan Bukan Untung:

Jenis perbadanan ini adalah mereka yang mempunyai jenis matlamat tertentu untuk dicapai dan bukannya kepentingan keuntungan. Kebanyakan organisasi amal ialah syarikat bukan untung kerana mereka mengumpul dana untuk kepentingan awam.

7. Usahasama:

Usahasama ialah jenis perniagaan yang membolehkan anda menjalankan perniagaan untuk masa yang terhad. Jika anda ingin berniaga hanya untuk sementara waktu. Usahasama adalah pilihan terbaik untuk anda.

8. Amanah:

Amanah ialah hubungan di mana seseorang memegang harta seseorang untuk kepentingan orang lain. Ini adalah alternatif kepada gadai janji yang melibatkan dua orang, seorang peminjam dan seorang lagi pemberi pinjaman. Hubungan jenis ini mempunyai tiga orang di mana orang ketiga memegang harta pertama, sebagai jaminan orang kedua. Orang itu dikenali sebagai pemegang amanah.

9. Penyewa yang sama:

Struktur jenis ini melibatkan dua orang memegang perniagaan yang sama dengan identiti yang berbeza