Jika anda telah mendarat di halaman ini, anda mungkin telah memutuskan untuk memulakan perniagaan. Pertama, tahniah, dan baik untuk anda. Tidak semua orang cukup berani untuk berfikir untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Walaupun prospek memulakan dan mengembangkan perniagaan anda sendiri adalah menarik; ia memerlukan banyak perancangan, ketabahan, dan fleksibiliti. Terdapat banyak perkara yang perlu diketahui dan dilakukan sebelum anda membuka pintu anda secara rasmi. Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan panduan komprehensif untuk membantu anda bermula. Teruskan membaca untuk mengetahui cara memulakan dan mengembangkan perniagaan anda sendiri.

Pertimbangkan Idea Anda

Memulakan perniagaan bukan mudah. 20% daripada semua pemula tidak bertahan pada tahun pertama operasi mereka, dan hampir 50% tidak pernah melepasi tahun kelima mereka, menurut data dari Biro Statistik Buruh AS. Untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dan salah satunya ialah “mengapa” anda.

Pertimbangkan Idea Anda

“mengapa” anda akan membantu anda menjelaskan sama ada anda memulakan perniagaan semata-mata atas sebab peribadi, atau jika anda telah mengenal pasti masalah yang menguntungkan atau jurang dalam pasaran. Akhirnya, menjawab “mengapa” anda sepatutnya memberi anda idea yang baik tentang sebab utama anda memasuki perniagaan.

Selepas mengunci “mengapa” anda, langkah seterusnya ialah mengenal pasti pelanggan sasaran anda dan memahami pasaran. Di situlah penyelidikan pasaran masuk.

Menjalankan Penyelidikan Pasaran

41% perniagaan baharu gagal kerana kekurangan kesesuaian pasaran produk. Pada tahun 2022, SkyNova meninjau lebih 500 pemilik perniagaan, dan apabila ditanya apa yang mereka akan lakukan secara berbeza, lebih daripada 50% berharap mereka dapat melakukan penyelidikan pasaran yang lebih baik. Penyelidikan pasaran ialah proses mengumpul maklumat tentang pasaran untuk memaklumkan keputusan tentang produk, perkhidmatan atau perniagaan. Menjalankan penyelidikan pasaran yang menyeluruh akan membantu anda:

 • Ukur daya maju idea perniagaan anda.
 • Kenal pasti peluang.
 • Fahami keperluan dan tingkah laku pengguna.
 • Fahami persaingan anda dan landskap persaingan umum.

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh digunakan untuk penyelidikan pasaran. Kaedah terbaik untuk anda bergantung pada matlamat dan belanjawan khusus anda. Secara amnya, gabungan penyelidikan primer dan sekunder harus memberikan anda cerapan yang boleh diambil tindakan. Penyelidikan utama melibatkan menemu bual bakal pelanggan untuk mengumpulkan maklumat anda sendiri, manakala penyelidikan sekunder melibatkan perundingan laporan kerajaan, penerbitan industri dan sumber lain yang boleh dipercayai untuk maklumat sedia ada.

Fahami Pasaran Sasaran Anda

Untuk menentukan siapa pelanggan sasaran anda, anda perlu menerangkan mereka dari segi jantina, umur, pekerjaan, pendapatan, gaya hidup dan sebarang ciri lain yang berkaitan. Setelah anda membuat profil asas pelanggan ideal anda, anda perlu menggali lebih mendalam untuk memahami tabiat membeli mereka.

Fahami Pasaran Sasaran Anda

memahami pasaran sasaran anda

Soalan utama untuk ditanya termasuk:

 • Mengapa mereka membeli?
 • Apakah titik sakit/masalah yang mereka cuba atasi?
 • Apakah jenama yang mereka sokong dan mengapa?
 • Apakah ciri dan faedah utama yang mereka cari?
 • Apakah yang mereka bersedia untuk membayar?
 • Apa yang akan membuatkan mereka membeli daripada anda?

Rujuk laporan industri terkini bersama-sama dengan alat penyelidikan pasaran sasaran untuk mendapatkan cerapan berharga tentang khalayak sasaran anda.

Kaji pesaing anda

Sebaik sahaja anda memahami pasaran sasaran anda, beralih kepada pesaing anda untuk mengenal pasti peluang untuk membezakan produk atau perkhidmatan anda. Melakukannya boleh membantu anda meletakkan diri anda sebagai pilihan yang lebih menarik untuk pasaran sasaran anda.

 • Menilai produk atau perkhidmatan pesaing: Apakah kekuatan dan kelemahan mereka? Bagaimanakah ia dibandingkan dengan produk atau perkhidmatan anda sendiri? Adakah anda mempunyai kelebihan daya saing?
 • Analisis strategi pemasaran mereka: Bagaimanakah mereka menjangkau bakal pelanggan?
 • Lihat ulasan pelanggan pesaing: Apakah yang pelanggan suka dan tidak suka tentang produk atau perkhidmatan mereka? Apa yang boleh anda lakukan dengan lebih baik?
 • Bercakap dengan khalayak sasaran anda: Bakal pelanggan boleh memberikan anda cerapan berharga tentang pesaing dan pasaran anda. Tinjau pelanggan untuk menemui titik kesakitan utama mereka dan cara anda boleh menanganinya dengan lebih baik daripada persaingan.

Jadilah Pakar dalam Tawaran Produk atau Perkhidmatan Anda

Sebaik-baiknya, adalah lebih baik jika anda pernah menjadi pelanggan dalam niche yang anda inginkan. Mempunyai perspektif pelanggan memastikan anda sedar tentang masalah dalam niche dan memudahkan anda memahami keperluan pasaran sasaran anda. Namun, sentiasa ada lagi yang perlu dipelajari dan difahami.

 • Selami diri anda dalam niche anda, hadiri acara industri dan rangkaian. Lebih banyak anda mengetahui tentang industri anda, lebih mudah untuk anda memahami keperluan pasaran sasaran anda dan membangunkan penyelesaian yang inovatif.
 • Ikuti trend terkini. Menyedari arah aliran dan perkembangan terkini dalam industri anda akan membantu anda berada di hadapan.
 • Libatkan diri dalam komuniti. Sertai forum dalam talian dan kumpulan perbincangan untuk mendapatkan pandangan yang lebih mendalam tentang khalayak sasaran anda.

Menjalankan Analisis SWOT

Analisis SWOT ialah alat perancangan strategik yang digunakan untuk mengenal pasti kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman yang berpotensi. Berbekalkan cerapannya, anda akan dapat membuat keputusan yang lebih baik tentang perniagaan anda dan masa depannya.

Menjalankan Analisis SWOT

 • Mulakan dengan menganalisis kekuatan dan kelemahan anda. Apa yang anda cemerlang? Apakah yang membezakan anda daripada persaingan? Apakah bidang yang perlu anda perbaiki?
 • Kenal pasti peluang dan ancaman dalam industri anda. Apakah trend yang mempengaruhi industri anda?
 • Utamakan penemuan anda. Antara kekuatan dan kelemahan anda yang manakah paling penting? Manakah antara peluang dan ancaman yang paling ketara?
 • Membangunkan pelan tindakan. Bagaimanakah anda boleh memanfaatkan kekuatan dan peluang anda? Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kelemahan dan ancaman anda?

Pasaran adalah dinamik, jadi ingat untuk menyemak analisis SWOT anda dengan kerap dan membuat pelarasan jika perlu.

Tulis Rancangan Perniagaan Anda

Rancangan perniagaan adalah seperti ringkasan keseluruhan perniagaan anda. Anda menulisnya untuk pelabur, bank, dan kebanyakan masa untuk diri sendiri — ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan kejelasan. Menurut Harvard Business Review, mempunyai pelan perniagaan yang disediakan meningkatkan peluang anda untuk berjaya sehingga 7%. Jika diberi peluang untuk kembali ke masa lalu, hampir 60% pemilik perniagaan akan membuat rancangan perniagaan yang lebih kukuh sebelum melancarkan perniagaan mereka.

Elemen Rancangan Perniagaan

Pelan perniagaan menerangkan perniagaan anda, matlamat anda dan cara anda merancang untuk mencapainya. Anggap ia sebagai peta jalan untuk perniagaan anda, yang boleh membantu anda mengumpul modal, menarik pelanggan dan membuat keputusan termaklum.

Pelan perniagaan biasanya termasuk:

 • Ringkasan eksekutif: Ini ialah pengenalan ringkas tentang syarikat anda, perkhidmatan atau produk anda, pasaran sasaran dan cara anda berniat untuk membiayai syarikat.
 • Syarikat dan model perniagaan anda: Ini meliputi jenis syarikat yang akan anda kendalikan — milikan tunggal, perkongsian, perbadanan atau Syarikat Liabiliti Terhad.
 • Penyelidikan pasaran: Ini ialah analisis mendalam mengenai cadangan pasaran anda yang menggariskan pelanggan sasaran dan analisis pasaran mengenai pesaing.
 • Produk dan perkhidmatan anda: Pengenalan kepada produk atau perkhidmatan yang anda jual.
 • Peranan operasi dan pengurusan anda: Ini memperincikan operasi harian perniagaan anda dan peranan berbeza yang tersedia. Ia juga akan menerangkan secara ringkas kakitangan pengurusan lain dalam pasukan.
 • Strategi pemasaran dan jualan anda: Pelan pemasaran dan strategi jualan anda diperincikan di sini. Bagaimana anda mahu memasarkan jenama anda? Berapa banyak anda melihat perbelanjaan anda untuk aktiviti pemasaran?
 • Pelan kewangan anda: Ini memperincikan cara anda berhasrat untuk mendapatkan pembiayaan serta pecahan unjuran hasil dan kos.

Tetapkan Matlamat Realistik

Pelan perniagaan hendaklah sentiasa bermula dengan pernyataan visi dan misi yang jelas. Apakah tujuan perniagaan anda? Apa yang anda ingin capai? Sebaik sahaja anda mempunyai pemahaman yang jelas tentang matlamat anda, anda boleh menetapkan pencapaian untuk memantau kemajuan anda. Ingatlah untuk bersikap realistik dalam perancangan anda kerana matlamat yang tidak munasabah boleh menyebabkan anda gagal.

Kemas kini Pelan Perniagaan Anda dengan kerap

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tujuan rancangan perniagaan adalah untuk mendapatkan kejelasan. Oleh itu, teruskan mengubahnya sehingga anda berasa selesa dengan apa yang telah anda tulis. Sebaik-baiknya, rancangan perniagaan anda hendaklah dokumen dinamik yang anda kemas kini apabila perniagaan anda berkembang dan berubah.

Merangka Pelan Keluar

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah membuat pelan keluar. Sekiranya perniagaan tidak berjaya, bagaimana anda merancang untuk keluar dari pasaran? Strategi keluar menggariskan rancangan anda untuk keluar dari perniagaan anda, seperti menjualnya, mendedahkannya kepada umum atau bergabung dengan syarikat lain. Ia mengambil masa antara tiga hingga lima tahun untuk menetapkan perniagaan agar berjaya keluar. Oleh itu, lebih cepat anda merangka pelan keluar, lebih baik.

Lihat Kewangan Anda

Kini setelah anda mempunyai garis kasar perniagaan anda, Tiba masanya untuk melihat kewangan anda. Menurut penyelidikan bersama oleh SkyNova dan CB Insights, 44% perniagaan gagal disebabkan masalah aliran tunai pada 2022. Jelas sekali, mempunyai pelan kewangan yang kukuh merupakan faktor kejayaan kritikal bagi mana-mana perniagaan baharu.

Lihat Kewangan Anda

Kira Kos Permulaan

Dari segi kewangan, anda perlu menentukan kos permulaan anda. Menguruskan kos permulaan yang tepat adalah penting kerana tidak berbuat demikian akan mengakibatkan kehabisan modal.

Purata pelaburan yang diperlukan untuk memulakan perniagaan dipatok pada sekitar $30,000. Walaupun kos permulaan anda berbeza-beza bergantung pada jenis perniagaan anda, kos biasa yang perlu diambil kira termasuk:

 • Yuran pemerbadanan
 • peralatan
 • Kos ruang pejabat/domain atau tapak web
 • Pemasaran
 • Insurans
 • Gaji
 • Yuran perundingan

Harga Produk Anda dengan Berkesan

Isu harga dan kos adalah antara sebab utama pemula gagal. Adalah penting untuk memastikan bahawa anda menjana pendapatan yang mencukupi untuk menampung kos memastikan perniagaan anda berjalan sepanjang masa sambil kekal berdaya saing. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan menetapkan harga produk anda dengan berkesan. Strategi penetapan harga yang betul harus mengambil kira kos anda dan margin keuntungan yang sesuai. Ia juga berguna untuk menjalankan penyelidikan pasaran untuk memahami strategi harga biasa dalam industri anda.

Menjalankan Analisis Titik Pulang Modal

Anda juga harus mengira titik pulang modal anda menggunakan analisis pulang modal. Analisis pulang modal membantu anda menentukan titik di mana syarikat anda akan berhenti membuat kerugian dan mula membuat keuntungan. Selain itu, menjalankan analisis pulang modal:

 • Memastikan anda membuat keputusan harga yang lebih baik. Dengan memahami titik pulang modal anda, anda boleh menetapkan harga produk atau perkhidmatan anda untuk memaksimumkan keuntungan.
 • Membantu anda mengurangkan risiko dan merancang untuk menghadapi cabaran. Titik pulang modal anda membolehkan anda memahami dengan lebih baik bagaimana perubahan dalam kos atau jualan akan mempengaruhi keuntungan anda.
 • Membantu anda menetapkan sasaran termaklum untuk perniagaan anda. Mengetahui titik pulang modal anda membolehkan anda menetapkan sasaran jualan yang realistik dan menjejaki kemajuan anda.
 • Membantu anda menguruskan perbelanjaan. Mengetahui titik pulang modal anda membantu anda mengenal pasti kawasan di mana anda boleh mengurangkan kos tanpa mengorbankan keuntungan.

Pembiayaan Selamat

Seterusnya, pertimbangkan pilihan pembiayaan anda. Kebanyakan perniagaan baharu dibiayai sama ada melalui pembiayaan dalaman (keluarga, rakan, atau simpanan peribadi) atau pembiayaan luaran (geran, pinjaman bank atau pelabur). Mari kita jalani kaedah pembiayaan yang paling biasa di bawah:

 • Pinjaman perniagaan: Sehingga 2020, data Banci AS menunjukkan bahawa kira-kira 68% perniagaan kecil bergantung pada bank untuk mendapatkan kredit. Walau bagaimanapun, kebanyakan bank besar enggan memberi pinjaman kepada perniagaan kecil baharu, jadi pertimbangkan untuk bekerjasama dengan bank yang lebih kecil atau memohon pinjaman insentif kerajaan.
 • Geran Perniagaan: Geran ialah pinjaman khas yang anda mohon tetapi tidak membayar balik. Geran adalah khusus dengan syaratnya, jadi sebaiknya cari geran yang menandakan kotak syarikat anda.
 • Pelabur: Pelabur ialah orang yang meletakkan wang mereka ke dalam perniagaan anda. Tugas anda adalah untuk meyakinkan mereka bahawa perniagaan anda bernilai melabur. (Anda biasanya mencari pelabur malaikat pada peringkat ini).
 • Crowdfunding: Crowdfunding telah menjadi agak popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan melibatkan pembiayaan perniagaan anda melalui banyak pelabur kecil. Orang ramai membeli ke dalam padang anda dan memutuskan untuk melabur sejumlah kecil wang.
 • Bootstrapping: Bootstrapping memerlukan memulakan perniagaan dengan sedikit atau tiada wang dan melaburkan kembali keuntungan ke dalam perniagaan apabila ia berkembang. Walaupun kaedah ini boleh mengakibatkan pertumbuhan yang lebih perlahan, ia meminimumkan risiko dan hutang.

Urus Aliran Tunai dan Perbelanjaan

Sebagai perniagaan baharu, adalah penting untuk menguruskan kos anda dengan berkesan. Dengan kata lain, anda tidak sepatutnya membelanjakan wang untuk perkara yang tidak perlu untuk perniagaan anda berjalan. Contohnya, membeli pencetak untuk dua puluh pekerja apabila anda mempunyai tiga orang di pejabat atau menyewa ruang untuk lima puluh orang apabila anda mempunyai tujuh pekerja pada masa ini tidak masuk akal.

Urus Aliran Tunai dan Perbelanjaan

Kami tidak menentang pengembangan, tetapi tidak merancang untuk pengembangan masa depan semasa peringkat permulaan. Kembangkan apabila diperlukan dan bukan dari awal. Akhir sekali, pastikan anda menyimpan rekod kewangan terkini untuk tujuan perancangan dan cukai. Mengurus dan menjejaki kewangan anda tidak perlu merugikan. Beberapa perisian perakaunan percuma terbaik boleh membantu anda:

 • Buat invois tersuai
 • Jejaki pendapatan dan perbelanjaan
 • Uruskan pembayaran
 • Dan banyak lagi.

Daftar Perniagaan Anda

Kebanyakan orang lebih suka melakukan ini kemudian, tetapi anda boleh menyelamatkan diri anda sedikit tekanan dengan mendaftarkan perniagaan anda lebih awal. Untuk kebanyakan perniagaan kecil, mendaftar perniagaan hanya melibatkan pendaftaran nama perniagaan anda dengan kerajaan negeri dan tempatan. Dalam kes tertentu, anda tidak perlu mendaftar sama sekali.

Contohnya, jika anda menjalankan perniagaan seperti diri anda menggunakan nama sah anda, anda tidak perlu mendaftar. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jika anda tidak mendaftarkan perniagaan anda, anda boleh kehilangan perlindungan liabiliti peribadi, faedah undang-undang dan faedah cukai. Banyak yang perlu dipertimbangkan, tetapi kami membahagikannya kepada beberapa langkah.

Langkah 1: Tentukan Lokasi Perniagaan Anda

Lokasi perniagaan anda boleh memberi kesan yang besar pada keperluan undang-undang, kewajipan cukai dan hasil anda. Tempat anda memilih untuk menubuhkan dan menjalankan perniagaan anda bergantung pada jenis perniagaan anda, tetapi faktor seperti kos menjalankan perniagaan, demografi dan persaingan adalah pertimbangan utama.

Negeri Delaware ialah lokasi utama untuk kedua-dua syarikat AS dan antarabangsa. Lebih 1 juta entiti perniagaan telah menjadikan Delaware sebagai rumah sah mereka, termasuk 66% daripada syarikat Fortune 500.

Salah satu sebab utama perniagaan memilih Delaware adalah kerana negeri menyediakan pakej lengkap perkhidmatan penggabungan. Undang-undang Delaware General Corporation ialah statut pembentukan perniagaan yang paling maju dan fleksibel di AS. Selain sistem mahkamah yang menarik, Delaware juga menyediakan beberapa insentif cukai untuk perniagaan.

Walau bagaimanapun, Delaware bukan satu-satunya pilihan anda. Kajian terbaru oleh WalletHub membandingkan 50 negeri merentas 27 petunjuk kejayaan permulaan utama untuk menentukan yang terbaik untuk melancarkan dan mengembangkan perniagaan. Inilah yang mereka temui:

 • Secara keseluruhan, Utah disenaraikan sebagai negeri terbaik untuk memulakan perniagaan.
 • Florida berada di tempat kedua, diikuti oleh Texas dan Colorado.
 • Negeri yang paling teruk untuk memulakan perniagaan ialah West Virginia, Connecticut dan Alaska.

Langkah 2: Tentukan Nama Perniagaan Anda

Perkara seterusnya yang perlu ditentukan ialah nama perniagaan anda. Walaupun ini kelihatan agak mudah, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Dengan lebih 30 juta perniagaan kecil di AS, nama yang betul boleh membantu anda menonjol. Nama perniagaan anda harus mencapai keseimbangan antara menjadi strategik, kreatif dan teknikal.

Sumbangsaran Nama

Mulakan dengan ringkasan tidak formal yang menggariskan perkara yang anda mahukan dalam nama perniagaan. Anda boleh mencoret beberapa nama sendiri atau menggunakan tapak yang membantu anda menjana nama syarikat secara automatik. Nama perniagaan anda hendaklah deskriptif, unik dan tidak terlalu ketat. Jangan takut untuk menjadi kreatif — 72% daripada nama jenama terbaik dunia ialah perkataan rekaan atau akronim.

Sumbangsaran Nama

Dari perspektif undang-undang, nama anda hendaklah asli dan tidak didaftarkan kepada orang lain. Pastikan anda menyemak rekod hak cipta dan rekod tanda dagangan dalam talian untuk membantu anda mengelakkan isu undang-undang. Faktor utama lain yang perlu dipertimbangkan dalam nama termasuk:

 • Adakah ia menyampaikan mesej yang betul?
 • Bolehkah ia menampung perubahan dalam perniagaan atau jenama anda?
 • Adakah mudah untuk mengeja dan menyebutnya?
 • Adakah ia menarik atau kreatif?

Undang-undang penamaan negeri berbeza-beza, tetapi sesetengahnya memerlukan nama mencerminkan jenis perniagaan yang didaftarkan. Walau bagaimanapun, anda boleh mendaftarkan perniagaan anda di bawah satu nama rasmi dan beroperasi di bawah nama yang lain, dikenali sebagai nama Doing Business As (DBA). Nama DBA tertakluk kepada undang-undang tanda dagangan persekutuan, tetapi tiada keperluan untuk nama itu unik di peringkat negeri.

Pastikan Nama Domain Padanan Tersedia

Menghasilkan nama perniagaan yang sempurna hanyalah langkah pertama. Sebelum anda boleh komited sepenuhnya, pastikan nama domain yang sepadan tersedia. Jika ya, beli dengan segera — nama domain yang sepadan dengan jenama anda boleh menjadi aset sebenar, terutamanya apabila ia berkaitan dengan pengoptimuman enjin carian (SEO).

Langkah 3: Tentukan Struktur Perniagaan Anda

Struktur perniagaan anda ditentukan oleh jenis perniagaan yang ingin anda mulakan dan rancangan pengembangan anda. Berikut ialah petikan struktur perniagaan yang paling biasa di AS:

 • 86.5% daripada perniagaan bukan majikan adalah milikan tunggal.
 • Lebih daripada 50% perniagaan majikan kecil adalah syarikat S.

Mari terokai jenis perniagaan ini secara terperinci di bawah:

Perniagaan tunggal

Pemilikan tunggal ialah jenis struktur perniagaan yang paling biasa untuk perniagaan kecil. Ini kerana ia adalah yang paling mudah dibentuk dan mempunyai jumlah peraturan yang paling sedikit. Dengan pemilikan tunggal, tiada pemisahan antara anda dan perniagaan anda. Anda perlu membayar cukai pendapatan ke atas semua keuntungan yang dijana. Selain itu, aset peribadi anda boleh digunakan untuk menampung hutang perniagaan dan sebarang kos perniagaan lain yang timbul.

Perkongsian Umum

Perkongsian umum merujuk kepada perniagaan yang dimiliki dan dikendalikan oleh dua orang atau lebih. Seperti syarikat milikan tunggal, anda dan rakan kongsi anda akan bertanggungjawab ke atas hutang, cukai dan kewajipan perniagaan yang timbul daripada keputusan undang-undang.

Perkongsian terhad

Perkongsian terhad mempunyai sekurang-kurangnya seorang rakan kongsi am yang menjalankan perniagaan dan bertanggungjawab sepenuhnya untuk hutang dan kerugian. Dalam erti kata lain, anda akan mempunyai rakan kongsi lain yang dikenali sebagai rakan kongsi terhad dan peranan mereka hanyalah untuk menyediakan pembiayaan. Mereka tidak akan terlibat dalam menjalankan perniagaan sehari-hari dan liabiliti mereka akan terhad kepada jumlah yang telah mereka laburkan.

Perkongsian Liabiliti Terhad (LLP)

Dalam LLP, semua rakan kongsi adalah pemilik bersama syarikat. Walau bagaimanapun, liabiliti mereka adalah berkadar dan terhad kepada pelaburan awal mereka. Dalam erti kata lain, mereka hanya boleh rugi sebanyak yang mereka telah melabur.

Syarikat Liabiliti Terhad (LLC)

Dengan LLC, perniagaan wujud sebagai entiti undang-undang dengan haknya sendiri. Ini, bersama-sama dengan faedah cukai yang disediakannya menjadikannya pilihan yang bagus untuk pemilik perniagaan kecil. Memandangkan urusan perniagaan adalah berasingan di sisi undang-undang, aset peribadi pemilik tidak boleh digunakan untuk menampung liabiliti, hutang dan cukai. Ia juga lebih mudah untuk mendaftar daripada sebuah syarikat.

Syarikat-syarikat

Kebanyakan pakar menasihatkan bahawa lebih baik mendaftar sebagai sebuah syarikat. Syarikat boleh dipisahkan kepada pelbagai jenis (S, C, B, Bukan untung) tetapi kelebihan utama mereka ialah mereka beroperasi sebagai entiti undang-undang yang berasingan. Seperti yang dibincangkan dalam bahagian sebelumnya, jika anda disaman sebagai perkongsian atau pemilikan tunggal, maka aset peribadi anda berisiko. Tetapi jika anda disaman sebagai sebuah syarikat, ia adalah aset syarikat, dan bukan milik anda, yang berada dalam talian.

Syarikat S dikenakan cukai seperti perkongsian atau milikan tunggal, bermakna keuntungan dan kerugian perniagaan diserahkan kepada pemilik untuk melaporkan penyata cukai pendapatan peribadi mereka. Walau bagaimanapun, syarikat S tidak tertakluk kepada cukai dua kali seperti syarikat C.

Syarikat C ialah entiti besar dengan pelbagai pelabur dan pemegang saham. Syarikat C dikenakan cukai secara berasingan daripada pemiliknya, bermakna perniagaan membayar cukai ke atas keuntungannya, dan pemilik membayar cukai ke atas dividen mereka.

Langkah 4: Mohon Nombor Pengenalan Majikan Persekutuan (EIN)

Nombor pengenalan majikan persekutuan, atau EIN, ialah cara kerajaan mengenal pasti perniagaan anda dan memastikan perniagaan anda didaftarkan untuk membayar cukai, mendapat manfaat daripada sebarang potongan, mengupah pekerja dan banyak lagi. Anda juga memerlukannya untuk menggabungkan perniagaan anda. Untuk mendapatkan EIN, lawati tapak web IRS.

Langkah 5: Failkan untuk Mendaftar atau Menggabungkan Perniagaan anda

Jika perniagaan anda ialah syarikat liabiliti terhad (LLC), perbadanan, perkongsian atau perbadanan bukan untung, anda perlu mendaftar dengan pejabat Setiausaha Negara, Biro Perniagaan atau Agensi Perniagaan di negeri tempat anda menjalankan aktiviti perniagaan. Prosedur pendaftaran perniagaan berbeza dari negeri ke negeri, dan perniagaan anda mesti memenuhi keperluan di setiap negeri yang anda rancang untuk beroperasi.

Keperluan pemfailan universal termasuk:

 • Awak di dalam.
 • Nama perniagaan rasmi.
 • Alamat perniagaan rasmi.
 • Pemilikan, struktur pengurusan atau pengarah.
 • Yuran pemfailan (kurang daripada $300, tetapi yuran berbeza-beza bergantung pada keadaan dan struktur perniagaan anda).
 • Maklumat ejen berdaftar (untuk menerima kertas rasmi dan dokumen undang-undang bagi pihak syarikat anda).
 • Bilangan dan nilai saham (jika anda sebuah syarikat).

Seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah, dokumen tambahan yang diperlukan akan berbeza-beza berdasarkan keadaan dan struktur perniagaan anda.

Struktur perniagaan Dokumen Penerangan
LLC Artikel organisasi Huraikan asas LLC anda dan sertakan maklumat seperti nama syarikat, alamat, nama ahli dan ejen berdaftar anda.LLC (Artikel organisasi) Huraikan asas LLC anda dan sertakan maklumat seperti nama syarikat, alamat, nama ahli dan ejen berdaftar anda.
LLC perjanjian operasi LLC Menghuraikan struktur keputusan kewangan dan fungsi syarikat anda. Ia mentakrifkan cara keputusan perniagaan utama dibuat, serta tugas, kuasa dan tanggungjawab setiap ahli.
Perkongsian terhad Sijil perkongsian terhad Memaklumkan keadaan kewujudan perkongsian dan mengandungi maklumat perniagaan asas seperti nama syarikat, alamat dan nama rakan kongsi.
Perkongsian terhad Perjanjian perkongsian terhad Mentakrifkan cara keputusan perniagaan dibuat dan tugas, kuasa dan tanggungjawab setiap rakan kongsi.
Perkongsian liabiliti terhad Sijil perkongsian liabiliti terhad Memaklumkan keadaan kewujudan perkongsian dan mengandungi maklumat perniagaan asas seperti nama syarikat, alamat dan nama rakan kongsi.
Perkongsian liabiliti terhad Perjanjian perkongsian liabiliti terhad Dokumen yang mengikat secara dalaman antara semua rakan kongsi yang mentakrifkan cara keputusan perniagaan dibuat, dan tugas, kuasa dan tanggungjawab setiap rakan kongsi.
Perbadanan (apa-apa jenis) Artikel penubuhan Dokumen undang-undang komprehensif yang menerangkan garis asas perniagaan anda termasuk nama syarikat, tujuan perniagaan, bilangan saham yang ditawarkan, nilai saham, pengarah dan pegawai.
Perbadanan (apa-apa jenis) Undang-undang kecil atau resolusi Dokumen tadbir urus dalaman sebuah syarikat yang mentakrifkan cara keputusan perniagaan utama dibuat, serta tugas, kuasa dan tanggungjawab pegawai dan pemegang saham.

Jika LLC, perbadanan, perkongsian atau syarikat bukan untung anda menjalankan aktiviti perniagaan di lebih daripada satu negeri, anda juga perlu memfailkan kelayakan asing di negeri tersebut. Walau bagaimanapun, anda hanya akan melakukan ini selepas anda mendaftar atau memperbadankan perniagaan anda di negeri domestik anda. Ambil perhatian bahawa setiap negeri mempunyai keperluan sendiri dan yuran pemfailan yang cenderung berbeza mengikut struktur perniagaan.

Langkah 6: Mohon Sebarang Permit dan Lesen Khas

Lesen dan permit yang anda perlukan secara amnya bergantung pada:

 • Sifat perniagaan anda.
 • Industri perniagaan anda beroperasi.
 • Undang-undang negeri dan tempatan.

Adalah penting untuk memahami undang-undang dan peraturan yang mengawal perniagaan dan industri anda. Jika anda tidak memperoleh permit dan lesen yang betul, ia boleh menghentikan operasi anda, membawa kepada kerugian kewangan, dan juga mengakibatkan pertuduhan jenayah dalam kes yang paling teruk. Apabila ragu-ragu, berunding dengan peguam perniagaan atau korporat untuk memastikan semua pangkalan anda dilindungi.

Langkah 7: Buka Akaun Bank Perniagaan

Sebaik sahaja anda mempunyai EIN, anda boleh membuka akaun bank perniagaan. Memilih bank yang memahami keperluan unik anda sebagai perniagaan kecil adalah penting.

Buka Akaun Bank Perniagaan

LLP, LLC dan syarikat dikehendaki secara sah untuk membuka akaun bank perniagaan manakala perkongsian tidak diperbadankan dan pemilikan tunggal tidak. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk mempunyai akaun bank yang berasingan untuk perniagaan anda. Ini membantu memastikan kewangan perniagaan anda berasingan daripada kewangan peribadi anda. Selain itu, jika anda memutuskan untuk menggabungkan perniagaan anda, mempunyai akaun bank yang berasingan memudahkan segalanya.

Selepas anda menyediakan akaun bank anda, anda perlu menyediakan sistem pembayaran yang lancar dan boleh dipercayai. Beberapa sistem pembayaran yang paling biasa untuk perniagaan di AS termasuk PayPal, Square dan QuickBooks Payment Online.

Inilah perkara yang perlu dicari dalam sistem pembayaran:

 • Kebolehpercayaan
 • Sokongan pelanggan yang berdedikasi
 • Yuran telus
 • Kemudahan penggunaan
 • Jenis pembayaran disokong
 • Pilihan integrasi
 • Keselamatan
 • Kebolehskalaan
 • Ulasan pengguna yang positif

Langkah 8: Lindungi Harta Intelek Anda

Jika anda mempunyai harta intelek (IP) berharga yang ingin anda lindungi, adalah penting untuk memulakan proses lebih awal. Untuk menandakan perniagaan, jenama atau nama produk anda, failkan dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Tanda dagangan ialah nama, frasa, simbol atau tanda khas yang membezakan produk atau perkhidmatan anda daripada orang lain sepertinya. Pendaftaran biasanya mengambil masa antara empat hingga enam bulan.

Setelah tanda dagangan anda didaftarkan, tanda dagangan tersebut dilindungi di seluruh AS dan anda boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa sahaja yang menggunakannya tanpa kebenaran anda.

Jika anda telah mencipta produk baharu, patenkannya. Paten menghalang orang lain daripada membuat, menjual atau mengimport produk anda untuk tempoh masa tertentu. Proses ini boleh mengambil masa sehingga lima tahun, jadi sebaiknya anda membuat permohonan secepat mungkin.

Pilih Pasukan Anda

Untuk membina perniagaan yang menguntungkan dan berdaya tahan, anda perlu mengelilingi diri anda dengan pasukan individu yang berbakat dan berdedikasi yang berkongsi visi anda. Malangnya, mencari orang yang sesuai untuk bekerjasama bukanlah tugas yang mudah. Pada 2022, lebih 40% perniagaan kecil melaporkan cabaran besar dalam pengambilan pekerja.

Fahami Keperluan Utama Anda

Pertama, anda perlu khusus tentang keperluan anda. Apakah peranan yang ingin anda isi? Apakah sifat yang anda cari? Adakah anda memerlukan kakitangan sepenuh masa, sambilan atau kontrak? Memahami keperluan utama anda akan membantu anda mengupah orang yang betul.

Menjalankan Penyelidikan

Jalankan penyelidikan tentang siapa yang mengambil pekerja dalam industri anda dan rupa landskap ekonomi. Menyemak siaran kerja lain akan memberi anda idea tentang perkara seperti gaji sebelum merangka jawatan anda sendiri.

Susun Kertas Kerja Yang Diperlukan

Untuk proses pengambilan tanpa kerumitan, kumpulkan semua kertas kerja yang diperlukan sebelum anda mula mengambil pekerja. Borang dan dokumentasi biasa untuk disediakan untuk setiap pengambilan baru termasuk:

 • W-4: Membantu anda mengira cukai untuk ditahan daripada setiap gaji.
 • I-9: Mengesahkan kelayakan pekerjaan bagi pengambilan baru.
 • Borang deposit langsung: Menyediakan maklumat perbankan pekerja untuk pembayaran yang lancar.
 • Perjanjian tidak bersaing: Menentukan jumlah masa pekerja dihadkan daripada bekerja atau berunding untuk pesaing.
 • Buku panduan pekerja: Menggariskan misi, visi, dasar, etika berpakaian, tata kelakuan syarikat dan sebagainya.
 • Borang pengakuan: Membenarkan pekerja mengesahkan bahawa mereka telah membaca dan memahami semua terma, dokumen, dsb.

Buat Penerangan Pekerjaan Terperinci

Perihalan kerja menerangkan tugas, tanggungjawab dan kelayakan yang diperlukan untuk jawatan yang ingin anda isi. Oleh itu, adalah penting bahawa mereka seperinci mungkin untuk menarik calon yang tepat.

Buat Penerangan Pekerjaan Terperinci

Luaskan Pencarian Anda

Untuk mencari calon yang berkualiti, siarkan peluang pekerjaan di laman web kerjaya yang bereputasi seperti ZipRecruiter dan LinkedIn. Pertimbangkan untuk memanfaatkan rangkaian profesional dan peribadi anda untuk mencari calon yang berfikiran sama. Jika anda mempunyai sumber, pertimbangkan untuk mempekerjakan penyumberan luar kepada perekrut berpengalaman.

Melabur dalam Pekerja Anda

Cara terbaik untuk meningkatkan prestasi pasukan anda adalah melalui perisian pengurusan projek. Sistem yang betul akan membantu anda kekal teratur, menjejaki kemajuan dan berkomunikasi dengan berkesan. Akhirnya, ini boleh membawa kepada peningkatan produktiviti, membuat keputusan yang lebih baik dan tahap tekanan yang lebih rendah untuk semua ahli pasukan.

Sediakan Sistem Pengurusan Pekerja

Pasukan anda adalah aset terbesar anda. Oleh itu, pastikan anda memberikan mereka syarat dan sumber yang sesuai untuk memacu perniagaan anda ke hadapan. Satu cara untuk melakukan ini ialah menggunakan perisian HR dan gaji terbaik untuk membantu mengurus pekerja anda.

Perisian HR dan gaji yang betul boleh membantu anda:

Automatikkan tugas yang memakan masa seperti pemprosesan gaji dan pentadbiran faedah.

Jejaki prestasi dan kehadiran pekerja.

Mematuhi undang-undang pekerjaan.

Buat keputusan yang lebih baik tentang pengambilan pekerja, pampasan dan latihan.

Dapatkan Insurans

Mendapatkan insurans mungkin kelihatan seperti pembaziran wang, tetapi ia adalah langkah bijak untuk mana-mana perniagaan yang sedang berkembang. Keperluan insurans anda berbeza-beza bergantung pada industri yang anda miliki dan jenis perniagaan yang anda kendalikan. Insurans liabiliti am, bagaimanapun, meliputi asas-asas mana-mana perniagaan, termasuk kerosakan harta benda dan pekerja atau kecederaan pihak ketiga.

Berikut adalah perkara utama yang perlu dipertimbangkan semasa memilih insurans yang betul:

 • Tentukan jenis insurans yang diperlukan secara sah untuk perniagaan anda.
 • Utamakan risiko khusus perniagaan tetapi merancang untuk bencana alam, kemalangan atau tindakan undang-undang juga.
 • Pertimbangkan untuk bekerja dengan ejen berlesen yang memahami selok-belok industri anda.
 • Bandingkan petikan daripada beberapa syarikat insurans yang berbeza untuk mencari perlindungan terbaik untuk belanjawan anda.
 • Baca cetakan halus untuk memahami perkara yang dilindungi oleh setiap dasar.
 • Apabila perniagaan anda berkembang, bersedia untuk mengemas kini insurans anda.
 • Tanya soalan dan dapatkan kejelasan tentang mana-mana bahagian polisi insurans anda yang anda tidak faham.

Pasarkan Perniagaan Anda

Walaupun strategi pemasaran terbaik akan berbeza-beza bergantung pada perniagaan khusus dan pasaran sasaran anda, terdapat tindakan utama yang boleh anda ambil untuk memberikan perniagaan anda rangsangan promosi yang diperlukan untuk berkembang. Mari kita terokai ini dengan lebih terperinci:

Melabur dalam Penjenamaan

Menurut Statista, penjenamaan yang kukuh meningkatkan prestasi perniagaan terutamanya melalui pengaruhnya terhadap pelanggan, pekerja dan pelabur. Malah, menurut tinjauan global 2022, 50% pengguna sanggup berbelanja lebih untuk jenama yang menarik minat mereka.

Untuk menonjol daripada persaingan, melabur dalam penjenamaan anda atau warna, simbol, logo dan slogan yang khalayak sasaran anda akan kaitkan dengan perniagaan anda. Kemudian, pastikan bahawa nilai jenama, imej dan pemesejan anda konsisten merentas semua titik sentuh pelanggan anda. Untuk membawa jenama dan perniagaan anda ke peringkat seterusnya, pertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada beberapa agensi penjenamaan terbaik.

Wujudkan Kehadiran Dalam Talian dan Sosial yang Kuat

Sebaik sahaja anda mempunyai jenama pembunuh, anda perlu mengambil reputasi anda dalam talian melalui tapak web syarikat dan kehadiran media sosial. Tapak web ialah cara terbaik untuk mempromosikan perniagaan anda, menjual produk anda dan berinteraksi dengan pelanggan. Selain itu, media sosial kini merupakan sumber keempat terbesar bagi penemuan jenama, menyumbang 26.8% petunjuk pada tahun 2023.

Perlu diingat bahawa platform media sosial terbaik untuk perniagaan anda akan bergantung pada khalayak sasaran anda. Jika anda memerlukan bantuan dengan pemasaran media sosial, pertimbangkan untuk bekerjasama dengan agensi pemasaran media sosial teratas.

Manfaatkan Pemasaran E-mel

Kempen pemasaran e-mel yang direka dengan baik boleh melakukan keajaiban untuk menjana petunjuk dan berkomunikasi dengan pelanggan sedia ada. Untuk mengembangkan perniagaan anda, bina senarai e-mel anda secara strategik. Seterusnya, nilai tawaran. Untuk memastikan pelanggan melanggan senarai e-mel anda, anda perlu menghantar e-mel yang menarik dan bermaklumat kepada mereka. Anda juga boleh menawarkan diskaun, kupon atau tawaran eksklusif lain untuk meningkatkan jualan anda. Secara keseluruhannya, adalah berbaloi untuk melabur dalam perisian pemasaran e-mel yang betul untuk menjejak dan mengurus kempen e-mel anda.

Manfaatkan Pemasaran E-mel

Ambil Pendekatan Berpusatkan Pelanggan

Ia tidak mencukupi untuk menarik pelanggan baharu sahaja, untuk memastikan kelangsungan jangka panjang perniagaan anda, anda perlu membina pangkalan pelanggan yang setia. Pelanggan yang berpuas hati lebih cenderung untuk membuat pembelian berulang dan merujuk rakan dan keluarga mereka. Apatah lagi memberi tumpuan kepada pengekalan pelanggan adalah lebih menjimatkan kos daripada sentiasa memperoleh pelanggan baharu.

Jadi, jika anda belum berbuat demikian, ambil pendekatan yang mengutamakan pelanggan. Ini bermakna secara konsisten menyampaikan perkhidmatan pelanggan yang hebat dan membuatkan pelanggan anda berasa dihargai. Tetapi jangan berhenti di situ; anda memerlukan perisian CRM yang betul untuk membina dan mengurus perhubungan yang berkekalan dengan pelanggan anda.

Kekal Tangkas

Untuk mengakhiri: Kekal dikemas kini tentang aliran industri terkini dan sesuaikan matlamat dan proses anda dengan sewajarnya. Ketahui cara menganalisis perubahan pasaran dan cukup fleksibel untuk memanfaatkan peluang. Ingat, pertumbuhan datang secara semula jadi apabila asas digunakan dan diulang.

Soalan Lazim

Apakah lima peringkat pertumbuhan perniagaan?

Bagaimana untuk memulakan perniagaan dan menjadikannya berkembang?

Bagaimanakah saya boleh mengembangkan perniagaan saya dalam masa tiga bulan?