Kod rujukan hanyalah gabungan unik nombor, huruf, atau kedua-duanya yang digunakan sebagai pengecam.

codegener

Perniagaan menggunakan kod rujukan untuk program rujukan mereka. Seperti yang kita sedia maklum, program rujukan adalah cara yang ampuh untuk menjana dari mulut ke mulut.

Kod rujukan, dalam jenis program ini, digunakan untuk menjejaki asal rujukan. Sebab perniagaan menggunakan kod rujukan adalah supaya mereka boleh menyambungkan rujukan kepada orang yang menghantarnya. Dengan cara ini jika ganjaran digunakan, kredit boleh diagihkan kepada orang yang betul. Kredit selalunya adalah wang tetapi tidak semestinya.

Bagaimanakah kod rujukan berfungsi?

Langkah 1. Memberikan kod kepada pelanggan

Mula-mula, anda perlu mengeluarkan kod rujukan kepada orang yang ingin merujuk perniagaan anda… Sesetengah perniagaan memilih untuk menggunakan kod statik, di mana semua rujukan menggunakan kod yang sama. Manakala yang lain memilih untuk memberikan kod unik bagi setiap individu (orang yang merujuk).

Jika anda bercadang untuk memberikan insentif bagi setiap rujukan yang berjaya, anda boleh memilih pilihan yang kedua. Dengan cara ini anda boleh mengikat rujukan kepada perujuk dengan mudah.

(kita akan membuat kod kemudian dalam artikel)

Langkah 2. Minta pelanggan berkongsi kod

Anda perlu membuat keputusan tentang cara anda akan mendapatkan pelanggan/rakan kongsi untuk berkongsi kod mereka. Terima kasih kepada kemasukan internet dan laman sosial, Sangat mudah untuk orang menghantar kod rujukan mereka. Lazimnya, program rujukan membenarkan ahlinya menghantar kod mereka dengan mudah, melalui e-mel, siaran/mesej media sosial atau teks.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak kes di mana ahli program rujukan akan berkongsi kod rujukan mereka secara peribadi kepada rakan, yang kemudiannya akan menggunakannya. Dalam keadaan ini, ‘kod’ mungkin hanya nama orang itu dan tidak semestinya nombor yang dijana.

Langkah 3. Mendapatkan penebusan kod daripada rujukan

Kod rujukan

Sebagai perniagaan, anda berada di pihak yang menerima, jadi anda memerlukan cara untuk mengumpul kod rujukan. Dalam dunia dalam talian, lebih mudah untuk bergantung pada pautan dan kuki untuk menjejak rujukan untuk anda.

Jika itu tidak mungkin, bagaimanapun, anda mempunyai pilihan. Anda boleh meminta pelanggan baharu memasukkannya sendiri ke dalam borang atau semasa pembayaran e-dagang. Atau, jika anda adalah perniagaan batu bata dan mortar, anda boleh melatih kakitangan anda untuk mengambil kod tersebut.

Pilihan yang lebih baik ialah mempunyai halaman yang dikhaskan untuk kod rujukan itu… Kini kami memasuki perisian rujukan mewah (tetapi anda masih boleh menjalankan program tanpanya).

Di bahagian belakang, anda perlu mengikat kod itu kepada perujuk entah bagaimana. Mudah-mudahan, anda menyimpan senarai kod yang anda buat, supaya semua rujukan dan mereka yang merujuk disambungkan.

Mengapa seseorang menggunakan kod rujukan?

Itulah salah satu perkara yang lebih rumit. Selalunya kod rujukan berfungsi sebagai kod diskaun. Kod mewakili insentif/diskaun. Dalam erti kata lain, seseorang diberi insentif untuk memasukkan kod, kerana ia membawa kepada ganjaran mereka.

kod

Di sinilah insentif, seperti ganjaran bermuka dua, masuk. Ganjaran mendorong individu untuk melakukan kedua-dua langkah 2 (kongsi) dan langkah 3 (menebus).

Nota: Jika selesai dengan pautan dan penjejakan kuki penyemak imbas… anda tidak perlu memasukkan kod (pautan, dalam kes ini, bertindak sebagai kod). Sebaliknya, tindakan yang diperlukan ialah membuat pembelian melalui pautan.

Cth: Rujukan tidak boleh mendapat diskaun melainkan mereka menggunakan pautan yang disediakan, dan perujuk tidak boleh mendapat ganjaran melainkan pautan mereka digunakan.

Adakah kod rujukan diperlukan untuk saya menjalankan program rujukan

Tidak. Walau bagaimanapun, apabila berurusan dengan berbilang pengadil, adalah disyorkan. kenapa? Nah, bolehkah anda mengingati semua nama pelanggan anda? Sebagai contoh, jika anda perniagaan dalam talian seperti eCommerce… Semoga berjaya!

Kod juga mewujudkan kepercayaan, ia menjadikan keseluruhan proses kelihatan lebih rasmi. Ia bukan hanya seseorang yang mengisi nama dan borang, dan tertanya-tanya apakah langkah seterusnya. Ia meletakkan tanggungjawab kepada orang baharu untuk menggunakan kod tersebut. Tetapi ia boleh diletakkan untuk digunakan sebagai diskaun, yang boleh menghilangkan ‘beban’. Oleh itu, membawa kepada insentif 2 hala.

Bagaimanakah cara saya menjana kod rujukan?

Bagaimanakah cara saya menjana kod rujukan

Kod rujukan datang daripada perniagaan atau destinasi rujukan. Sebagai perniagaan, terpulang kepada anda untuk menjana kod. Anda boleh menggunakan perisian program rujukan dan mengautomasikan proses. Atau, anda juga boleh menghasilkan kod rujukan anda sendiri.

Jika anda memilih untuk melakukannya sendiri, pastikan anda menyimpan rekod yang baik. Anda mungkin mahu membuat hamparan atau menggunakan perisian perakaunan, CRM, dsb.

Apakah beberapa Amalan Terbaik Kod Rujukan

– Jadikan ia mudah diingati

– cuba jangan gunakan O dan sifar. Atau huruf besar I dan huruf kecil L.

– jadikan ia tidak sensitif huruf besar

– peribadikan jika boleh (tentang orang itu, bukan jenama)

– simpan cukup pendek untuk diingati tetapi cukup panjang untuk menjadi unik

Ringkasan

Kod rujukan adalah penting untuk setiap program rujukan, sebenarnya, ia adalah yang membuatkannya berfungsi. Tanpa penggunaan kod rujukan, tiada siapa yang dapat menjejaki keberkesanan program tersebut. Paling teruk, tidak akan ada cara untuk menjejaki insentif, yang akan menjadikannya sangat tidak menarik bagi mereka yang ingin merujuk.