Kadar di mana usahawan melancarkan perniagaan baharu berada pada tahap tertinggi sepanjang masa. Itu sebahagiannya berkat kemudahan memulakan syarikat baharu dan menjangkau pelanggan di seluruh dunia dalam era digital.

Walau bagaimanapun, secepat perniagaan baharu bermula, ramai juga yang lipat kerana pengasas tidak mempunyai kepakaran untuk membantu usaha baharu mereka berjaya. Peringkat pelancaran agak mudah, tetapi cabaran sebenar bermula selepas perniagaan baharu dibuka. Pemilik perniagaan perlu mewujudkan strategi yang berkesan, memasarkan produk mereka, menarik pelanggan dan menangani masalah dalam masa nyata.

Dalam panduan ini, kami akan menyediakan 12 petua berharga yang boleh membantu mana-mana pemilik perniagaan baharu memastikan permulaan mereka berjaya.

Petua 1: Fikirkan tentang matlamat anda

Ramai pemilik perniagaan baharu mempunyai idea untuk produk atau perkhidmatan dan terus melancarkan perniagaan. Apa yang mereka lupa fikirkan ialah matlamat utama mereka sebaik sahaja perniagaan itu dilancarkan.

Adakah perniagaan sepatutnya berubah menjadi sebuah syarikat besar dengan pelabur, ratusan pekerja dan pelanggan di seluruh dunia? Atau adakah kejayaan dalam fikiran pemilik perniagaan mempunyai kedai kecil dengan satu atau dua pekerja dan hasil yang mampan?

Adalah penting untuk berfikir dengan teliti tentang matlamat perniagaan jangka panjang kerana matlamat tersebut akan memainkan peranan penting dalam membuat keputusan tentang perniagaan.

Contohnya, pemilik perniagaan yang berpuas hati dengan kedai kecil mungkin memutuskan untuk membiayai sendiri perniagaan mereka dan hanya membuka satu kedai tempatan. Pemilik perniagaan yang ingin berayun ke pagar mungkin mengambil pelabur dan membuka lokasi di beberapa bandar sejak awal.

Pemilik perniagaan juga harus memikirkan tentang toleransi mereka sendiri terhadap risiko perniagaan dan kewangan. Sesetengah perniagaan hanya lebih berisiko daripada yang lain. Sebagai contoh, terdapat peluang yang lebih tinggi bahawa dana lindung nilai akan gagal berbanding tempat piza tempatan akan gagal.

Bagi usahawan yang sanggup mengambil lebih banyak risiko, luangkan masa untuk belajar tentang cara mengenal pasti dan mengurangkan risiko.

Fikirkan tentang matlamat anda

Petua 2: Buat rancangan perniagaan

Pelan perniagaan ialah salah satu dokumen paling kritikal yang boleh dibuat oleh pengasas awal dalam proses melancarkan perniagaan.

Ia berfungsi sebagai pelan tindakan untuk syarikat, meletakkan segala-galanya daripada siapa pelanggan yang dimaksudkan kepada barangan dan perkhidmatan yang akan ditawarkan oleh perniagaan. Dari hari pertama seorang usahawan mula bekerja pada pelancaran mereka hingga hari pembukaan, rancangan perniagaan harus menjadi panduan mereka.

Tiada keperluan formal untuk perkara yang dimasukkan ke dalam rancangan perniagaan. Walau bagaimanapun, pertimbangkan untuk memasukkan bahagian ini:

 • Perihalan perniagaan
 • Pengurusan dan organisasi
 • Produk dan servis
 • Analisis pelanggan
 • Analisis pesaing
 • Pemasaran dan jualan
 • Kewangan

Di atas segala-galanya, rancangan perniagaan harus memaparkan perkara yang menjadikan perniagaan baharu unik daripada pesaing sedia ada dan sebab pelanggan akan berpusu-pusu ke perniagaan tersebut. Dalam erti kata lain, pelan itu harus meletakkan hujah yang jelas mengapa perniagaan itu akan berjaya dan bagaimana ia akan mencapai kejayaan itu.

Yang penting, rancangan perniagaan bukanlah dokumen statik dan ia tidak perlu sempurna pada mulanya. Pengasas akan kerap membuat perubahan pada rancangan mereka apabila perniagaan mereka disatukan.

Tidak mengapa-lebih baik untuk mempunyai rancangan yang baik dan mula bergerak ke arah pelancaran daripada menunggu sehingga rancangan itu sempurna sebelum melakukan apa-apa.

Buat rancangan perniagaan

Petua 3: Fokus pada kesesuaian pasaran produk

Untuk perniagaan berjaya, pelanggan perlu mahukan apa yang dijualnya.

Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi begitu banyak perniagaan baharu tersalah anggap. Pengasas mencipta produk yang tiada siapa yang benar-benar mahukan atau menawarkan perkhidmatan yang tidak betul-betul sesuai dengan pelanggan yang dimaksudkan.

Pemilik perniagaan harus memberi tumpuan laser pada kesesuaian pasaran produk. Apa sahaja barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan perlu menyelesaikan masalah sebenar untuk pelanggan.

Sebagai contoh, pengasas boleh mengenal pasti jurang dalam pasaran. Mungkin orang di kawasan kejiranan ingin restoran sushi, tetapi tidak ada. Dengan membuka restoran sushi, pemilik perniagaan memenuhi keperluan tempatan dan pelanggan akan muncul.

Kebanyakan pemilik perniagaan memulakan laluan untuk mencipta perniagaan dengan mengenal pasti jurang seperti ini. Walau bagaimanapun, mereka tidak sentiasa memahami perkara yang diinginkan oleh khalayak mereka sebelum dilancarkan.

Untuk menyelesaikannya, adalah penting untuk menjalankan penyelidikan pelanggan yang mendalam. Luangkan masa bercakap dengan pelanggan—tanya mereka perasaan mereka tentang perniagaan hipotesis dan sama ada mereka akan menggunakannya. Usahawan juga boleh menghantar tinjauan untuk mengumpul lebih banyak data dan memperincikan produk dan perkhidmatan tepat yang harus mereka jual.

Petua 4: Uji perairan untuk meminimumkan risiko

Melancarkan perniagaan baharu sentiasa berisiko. Ia memerlukan banyak masa, modal, dan tenaga emosi.

Yang berkata, pemilik perniagaan tidak perlu terjun sepenuhnya sebelum mereka yakin usaha mereka akan berjaya. Selalunya, adalah idea yang baik untuk memulakan dengan perlahan dan mencari cara komitmen rendah untuk meneroka idea perniagaan. Seperti kata Warren Buffett, “Jangan sekali-kali menguji kedalaman sungai dengan kedua-dua kaki.”

Bagi kebanyakan pemilik perniagaan, adalah wajar untuk melancarkan perniagaan sebagai usaha sampingan pada mulanya. Daripada berhenti kerja dan melepaskan pendapatan yang boleh dipercayai, seorang usahawan boleh menjalankan perniagaan baharu mereka pada malam dan hujung minggu. Hanya setelah perniagaan ditubuhkan, mereka harus beralih ke sepenuh masa untuk meningkatkan operasi.

Satu lagi cara untuk mengurangkan risiko adalah dengan menjual rangkaian produk atau perkhidmatan yang terhad pada mulanya. Sebagai contoh, jika perniagaan menjual topi buatan tersuai, mereka mungkin hanya menjual beberapa reka bentuk sehingga perniagaan itu mula beroperasi. Menambah lebih banyak warna dan corak atau bahkan mengembangkan kepada produk lain ialah cara untuk mengurangkan jalan.

Menguji perairan tidak selalu mungkin. Sebagai contoh, membuka etalase adalah komitmen besar yang memerlukan banyak wang. Dalam kes itu, amat penting bagi pemilik perniagaan untuk melakukan penyelidikan sebanyak mungkin tentang pelanggan dan pesaing mereka untuk memastikan usaha niaga yang mereka lancarkan berkemungkinan berjaya.

Petua 5: Belajar daripada kesilapan anda

Setiap pemilik perniagaan baru akan melakukan kesilapan. Ia adalah sebahagian daripada proses.

Apa yang membezakan pemilik perniagaan yang paling berjaya daripada mereka yang tidak berjaya ialah cara mereka bertindak balas terhadap kesilapan. Individu yang sangat berjaya menganggap kesilapan sebagai peluang pembelajaran dan bukannya sebagai pengalaman negatif sepenuhnya yang mereka kesali selama-lamanya.

Beberapa orang yang paling berjaya di dunia telah melakukan kesilapan dan kemudian kembali dengan lebih baik daripada sebelumnya. Sebagai contoh, Steve Jobs telah dipecat daripada Apple sebelum dia kembali memimpin syarikat itu. Ariana Huffington melancarkan beberapa usaha yang gagal sebelum dia mengasaskan Huffington Post.

Usahawan yang berjaya tidak obses dengan kegagalan mereka atau meletakkan kesalahan kepada orang lain. Sebaliknya, mereka mengatasi halangan dengan kegigihan dan konsisten. Kuncinya ialah mendekati kesilapan sebagai peluang dan berkembang daripadanya.

Petua 6: Bina rangkaian

Salah satu sumber terbaik yang dimiliki oleh pemilik perniagaan ialah pemilik perniagaan lain yang telah melalui proses yang serupa. Mereka memahami perkara yang diperlukan untuk memulakan perniagaan, cabaran unik yang dihadapi oleh seorang usahawan dan keraguan yang boleh timbul apabila keadaan tidak berjalan lancar.

Membina rangkaian usahawan lain dalam industri yang sama adalah kunci untuk mencari sokongan semasa proses permulaan. Seseorang yang bermula sebagai kenalan rasmi boleh bertukar menjadi mentor utama dengan nasihat tentang keputusan penting yang memberi kesan kepada trajektori perniagaan.

Grafik rangkaian

Mempunyai rangkaian yang pelbagai juga penting untuk mendapatkan pelbagai perspektif tentang perniagaan baharu. Sangat mudah untuk mendapatkan penglihatan terowong apabila mencipta usaha baharu dan berakhir dengan lubang arnab. Bercakap dengan pemilik perniagaan lain dalam rangkaian membolehkan usahawan kembali memikirkan gambaran besar dan melihat perkara yang mungkin mereka terlepas pandang.

Rangkaian memerlukan dedikasi. Pemilik perniagaan boleh menghubungi orang lain dalam industri mereka dalam talian, melalui telefon atau secara bersemuka di persidangan. Adalah penting untuk bersikap mesra, membantu dan terbuka untuk belajar. Dalam hampir setiap industri, terdapat veteran yang ingin membantu pendatang baru dengan sikap yang betul berjaya.

Bina rangkaian

Petua 7: Utamakan pembelajaran

Pertumbuhan perniagaan baharu akan menjadi perlahan jika pengasas tidak memahami sepenuhnya industri yang mereka ceburi. Anda boleh menembusi pasaran dengan satu produk yang cemerlang, tetapi memperkenalkan produk dan perkhidmatan susulan memerlukan pemahaman yang lebih mendalam tentang perkara yang pelanggan keperluan dan apa yang sudah ada.

Terdapat beberapa cara usahawan boleh mengetahui lebih lanjut tentang bidang mereka. Salah satu cara terbaik ialah dengan bertanya soalan kepada pemimpin perniagaan dalam rangkaian—ini hanyalah satu lagi faedah mewujudkan rangkaian yang kukuh.

Cara lain ialah menghadiri persidangan. Ini boleh mendedahkan pemilik perniagaan kepada idea atau aliran baharu, serta menawarkan peluang untuk bersembang dengan vendor, pelanggan dan pesaing.

Penerbitan industri juga membantu. Ini selalunya meliputi berita daripada syarikat berkaitan dan boleh menyerlahkan kesilapan atau peluang yang harus diketahui oleh pemilik perniagaan. Penerbitan berteraskan perniagaan yang lebih luas boleh memberikan bantuan tambahan dengan perkara seperti pengurusan perniagaan, pengurusan kewangan dan pengambilan pekerja yang tidak khusus untuk satu industri.

Petua 8: Bina pasukan dan jadilah pemimpin yang berkesan

Tugas pengasas ialah merancang, menyusun strategi dan mengembangkan perniagaan mereka. Walaupun usahawan tidak perlu takut untuk masuk ke dalam rumpai dan mengambil bahagian dalam operasi sehari-hari, masa mereka selalunya diluangkan paling baik untuk memberi tumpuan kepada gambaran besar.

Ini bermakna pemilik perniagaan perlu membina pasukan dan mewakilkan kepada orang lain untuk menjalankan perniagaan mereka.

Ramai pemilik perniagaan mengalami masa yang sukar dengan ini. Mereka lebih suka terlibat dalam setiap tugas dan tidak melepaskan sebarang kawalan.

Tetapi belajar untuk memanfaatkan pasukan boleh membuat perbezaan besar dalam seberapa cepat perniagaan berkembang. Pekerja boleh meningkatkan daya pengeluaran, membawa idea baharu ke meja dan menyelesaikan masalah yang pengasas mereka sendiri tidak boleh tangani. Mempunyai pasukan yang berkesan boleh membuat atau memecahkan permulaan.

Kunci untuk membina pasukan impian perniagaan kecil adalah menjadi pemimpin yang berkesan. Pengasas boleh memimpin melalui teladan, bekerja seperti yang mereka harapkan pekerja mereka bekerja. Sebagai contoh, jika pengasas membuat kerja lebih masa setiap hari dan bertindak secara positif, pekerja mereka mungkin akan bekerja lebih keras dan lebih positif juga.

Pemilik perniagaan juga perlu mempercayai pekerja dan membiarkan mereka bekerja secara bebas. Pasukan memerlukan pengawasan, tetapi tiada siapa yang mahu dilegarkan.

Akhir sekali, usahawan boleh menjadi pemimpin yang berkesan dengan membantu pekerja mereka berkembang secara profesional. Mereka harus memulakan semakan prestasi, menggalakkan pekerja mempelajari kemahiran baharu dan mencipta peluang untuk pertumbuhan dalam syarikat.

Petua 9: Manfaatkan saluran pemasaran digital

Salah satu faedah memulakan perniagaan dalam era digital ialah lebih mudah berbanding sebelum ini untuk menjangkau pelanggan. Platform media sosial, enjin carian dan alatan lain memberi pemilik perniagaan cara untuk menyasarkan orang yang mereka harap akan menggunakan perniagaan mereka dengan tepat.

Dengan iklan enjin carian, contohnya, kedai basikal baharu boleh muncul di bahagian atas hasil carian untuk bakal pelanggan yang mencari basikal di bandar tertentu. Iklan media sosial membolehkan kedai pakaian baharu menyiarkan iklan kepada bakal pelanggan yang berada dalam lingkungan umur tertentu dan baru-baru ini membeli-belah pakaian dalam talian.

Kekhususan ini adalah pengubah permainan untuk perniagaan. Seluruh industri telah berkembang di sekitar keupayaan untuk menyasarkan pelanggan secara sempit berdasarkan keutamaan mereka. Perniagaan kecil khususnya telah mendapat manfaat kerana mereka kini boleh bersaing dengan gergasi runcit yang mempunyai belanjawan pengiklanan yang lebih besar dan pengiktirafan nama jenama.

Satu lagi faedah iklan digital ialah ia agak murah. Kos untuk iklan digital berbeza-beza, tetapi biasanya sekitar 10% daripada kos iklan tradisional di TV.

Jadi, perniagaan yang baru dilancarkan boleh memasuki pengiklanan dan mula mengembangkan pangkalan pelanggan mereka tanpa belanjawan pemasaran yang besar.

Lihat panduan lengkap kami tentang cara membuat strategi pemasaran digital untuk perniagaan kecil untuk mendapatkan butiran lanjut.

Manfaatkan saluran pemasaran digital

Petua 10: Pastikan kos serendah mungkin

Kos lari telah menyebabkan banyak perniagaan kecil musnah. Terlalu mudah untuk berbelanja sedikit di sana sini, hanya untuk menyedari bahawa semua kos itu menambah jumlah yang sangat besar. Itu benar terutamanya dengan pemotongan inflasi kepada keuntungan untuk banyak perniagaan.

Walaupun memulakan perniagaan adalah mahal, pemilik perniagaan kecil perlu berjimat mungkin. Setiap sedikit simpanan penting.

Beberapa idea yang agak mudah untuk mengurangkan kos termasuk:

 • Gunakan perisian sumber terbuka percuma dan bukannya perisian berbayar
 • Melabur dalam alat automasi
 • Cari peralatan terpakai
 • Kitar semula sebanyak mungkin bahan
 • Bandingkan harga merentas vendor dan rundingkan kontrak

Secara umum, kos terbesar yang akan dihadapi oleh perniagaan baharu ialah gaji. Pekerja adalah mahal, tetapi mereka juga penting untuk memastikan perniagaan anda berjalan lancar.

Pastikan kos serendah mungkin

Satu cara perniagaan boleh mengurangkan kos gaji adalah dengan mengehadkan kerja lebih masa. Ini mungkin bermakna mengurangkan waktu operasi perniagaan kepada 40 jam seminggu atau mengambil dua pekerja sambilan dan bukannya seorang pekerja sepenuh masa.

Perniagaan juga boleh mengurangkan bilangan pekerja yang mereka perlu ambil dengan memberi setiap ahli pasukan berbilang peranan. Ini memastikan bahawa pekerja sentiasa mempunyai kerja yang perlu dilakukan, jadi pemilik perniagaan tidak membayar untuk masa terbiar.

Petua 11: Fokus pada perkhidmatan pelanggan

Menurut laporan Zendesk, 81% pengguna mengatakan bahawa pengalaman perkhidmatan pelanggan yang positif adalah penting dalam keputusan mereka untuk membuat pembelian berulang daripada syarikat.

Itu jumlah yang besar dan ini bermakna kejayaan mana-mana perniagaan kecil boleh bergantung pada sama ada pelanggan mempunyai pengalaman yang baik atau tidak. Bukan sahaja pelanggan yang gembira lebih berkemungkinan untuk kembali dan membeli semula, tetapi mereka juga berkemungkinan besar untuk memberitahu rakan dan keluarga mereka untuk menyemak perniagaan.

Dengan cara yang sama, perkhidmatan pelanggan yang lemah boleh menenggelamkan syarikat. Laporan yang sama mendapati bahawa 61% pengguna akan beralih kepada pesaing selepas hanya satu pengalaman buruk dengan syarikat.

Jadi, setiap interaksi yang dilakukan pelanggan dengan perniagaan anda hendaklah positif. Adalah penting bagi pemilik perniagaan dan pekerja mereka untuk bersikap ceria, membantu, mengalu-alukan dan bersabar. Perkara mudah seperti menyapa pelanggan di depan pintu atau bertanya nama mereka boleh membuat perubahan besar.

Selain itu, perniagaan kecil perlu menyediakan pelbagai cara untuk pelanggan berhubung. Mempunyai nombor telefon, e-mel atau pilihan sembang langsung di tapak web perniagaan. Pastikan pasukan perkhidmatan pelanggan menjawab soalan dengan cepat dan meminta maklum balas daripada pelanggan.

Petua 12: Tetap fokus pada kejayaan

Matlamat yang telah ditetapkan oleh pemilik perniagaan untuk diri mereka sendiri pada awal proses melancarkan perniagaan harus kekal sebagai panduan mereka walaupun selepas perniagaan itu bertapak. Usahawan terbaik ialah mereka yang tidak berpuas hati sebaik sahaja perniagaan mula berkembang, tetapi sentiasa mencari cara baharu untuk menambah baik.

Ini boleh bermakna meningkatkan dengan mengembangkan pasaran baharu, memperkenalkan produk baharu yang disukai pelanggan atau menggandakan pelanggan sedia ada untuk menguasai lebih banyak perniagaan mereka.

Ia boleh menggoda usahawan untuk memulakan usaha baharu dan cuba menguruskan dua syarikat. Walau bagaimanapun, untuk mencapai kejayaan maksimum dengan perniagaan memerlukan 100% perhatian pengasas. Adalah lebih baik untuk mencurahkan segala-galanya ke dalam satu perniagaan dan menjadikannya sebaik mungkin daripada membahagikan masa antara syarikat.

Perkara lain yang perlu diingat ialah pasaran sentiasa berubah, dan perniagaan perlu mengikutinya. Mungkin terdapat trend baharu yang memerlukan produk baharu atau reka bentuk yang diubah suai. Atau teknologi baharu mungkin menjadikan produk dan perkhidmatan lama menjadi usang, dan perniagaan perlu menyesuaikan diri untuk kekal relevan. Sentiasa mendengar pelanggan dan menggabungkan maklum balas mereka untuk kekal mendahului pasaran yang sentiasa berubah-ubah.

Cara Memulakan Perniagaan Kecil—Panduan Langkah demi Langkah

Memulakan perniagaan kecil boleh menjadi rumit. Kami akan memecahkan proses tersebut kepada 10 langkah mudah untuk membantu pemilik perniagaan baharu bermula.

Langkah 1: Cari niche

Salah satu bahagian yang paling mencabar dalam melancarkan perniagaan kecil ialah memutuskan jenis perniagaan yang hendak dimulakan. Pemilik perniagaan perlu mencari sesuatu yang mereka suka lakukan tetapi itu juga berpotensi menjana wang.

Beberapa soalan untuk ditanya untuk menjana idea termasuk:

 • Apakah kemahiran yang anda ada?
 • Apa yang anda minati?
 • Adakah terdapat mana-mana perniagaan yang anda ingin lihat dalam komuniti anda yang tidak wujud?
 • Adakah terdapat produk atau perkhidmatan yang lebih baik?

Berdasarkan jawapan kepada soalan ini, pemilik perniagaan boleh membuat senarai pendek idea yang menjanjikan untuk bertukar menjadi perniagaan.

Ia tidak kritikal pada peringkat ini, tetapi pengasas juga perlu memikirkan berapa banyak masa yang mereka mahu komited kepada perniagaan baharu, berapa banyak modal yang mereka perlukan untuk memulakan perniagaan, dan di mana mereka melihat diri mereka dan perniagaan mereka dalam 5- 10 tahun. Jenis pertimbangan tersebut boleh membantu pemilik perniagaan memutuskan idea mana dalam senarai pendek mereka yang terbaik untuk mereka.

Langkah 2: Menjalankan penyelidikan pasaran

Sebelum meneruskan sebarang idea perniagaan, usahawan perlu memastikan idea mereka berdaya maju. Itu memerlukan dua jenis penyelidikan pasaran: penyelidikan pelanggan dan penyelidikan pesaing.

Penyelidikan pelanggan melibatkan mengenal pasti bakal pelanggan untuk perniagaan hipotesis. Siapa yang akan membeli produk atau perkhidmatan perniagaan dan mengapa?

Penyelidikan ini harus khusus. Ia harus mengenal pasti masalah yang pelanggan datang ke perniagaan untuk diselesaikan. Ia juga harus mengenal pasti pelanggan mengikut umur, lokasi, pendapatan dan banyak lagi. Kemudian, terpulang kepada pengasas perniagaan untuk keluar dan bercakap dengan bakal pelanggan ini untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk dan perkhidmatan yang sebenarnya mereka inginkan.

Menjalankan penyelidikan pasaran

Penyelidikan pesaing melibatkan mengenal pasti pesaing kepada perniagaan hipotesis. Adakah terdapat perniagaan lain di kawasan itu yang menawarkan produk dan perkhidmatan yang serupa?

Penyelidikan pesaing harus mempertimbangkan sama ada perniagaan sedia ada mempunyai lebih banyak permintaan daripada yang boleh mereka penuhi, bagaimana harga mereka dan cara mereka mungkin bertindak balas terhadap perniagaan baharu dalam industri mereka.

Langkah 3: Buat rancangan perniagaan

Kami membincangkan cara membuat rancangan perniagaan dalam petua kami di atas. Pelan perniagaan akan menjadi penting bagi mana-mana pemilik perniagaan yang mencari pembiayaan, tetapi ia adalah idea yang baik walaupun perniagaan akan dibiayai sendiri.

Pelan perniagaan haruslah seperinci mungkin, tetapi ia tidak perlu sempurna pada ketika ini.

Langkah 4: Pilih nama perniagaan

Memilih nama perniagaan adalah langkah besar. Nama itu harus menyatakan dengan jelas apakah perniagaan itu supaya pelanggan tahu dengan tepat apa yang mereka boleh beli berdasarkan nama sahaja. Pada masa yang sama, mempunyai nama yang menyeronokkan atau suka bermain boleh menjadikan perniagaan lebih diingati oleh pelanggan.

Pengasas yang memerlukan bantuan dengan proses ini boleh menggunakan penjana nama perniagaan yang dikuasakan AI. Terdapat beberapa penjana nama percuma dalam talian daripada syarikat seperti Shopify dan Looka.

Pastikan nama belum diambil dengan menyemak daftar perniagaan dalam talian negeri.

Langkah 5: Daftar perniagaan

Seterusnya, tiba masanya untuk memilih struktur perniagaan dan mendaftar perniagaan baharu.

Secara lalai, kebanyakan perniagaan baharu bermula sebagai milikan tunggal. Di bawah struktur ini, pemilik perniagaan dan perniagaan mereka adalah sama untuk tujuan undang-undang dan cukai.

Itu boleh menjadi masalah kerana aset peribadi pemilik perniagaan, seperti rumah mereka, berisiko jika perniagaan itu muflis. Untuk mengelakkan ini, ramai pemilik perniagaan memilih untuk mendaftarkan perniagaan mereka sebagai syarikat liabiliti terhad (LLC). Dalam LLC, pemilik perniagaan dan perniagaan adalah entiti yang berasingan.

Untuk mendaftarkan LLC, pemilik perniagaan mesti memfailkan kertas kerja dengan Setiausaha Negara negeri mereka dan membayar yuran pendaftaran. Mereka juga perlu meminta nombor pengenalan majikan (EIN) percuma daripada IRS.

Ambil perhatian bahawa sesetengah negeri dan bandar memerlukan lesen perniagaan tempatan untuk perniagaan dalam industri tertentu. Pastikan anda menyemak peraturan tempatan untuk menentukan sama ada lesen tambahan diperlukan.

Langkah 6: Buka akaun bank perniagaan

Setelah perniagaan didaftarkan, pemilik perniagaan boleh membuka akaun bank perniagaan. Ini penting kerana pemilik perniagaan tidak boleh mencampurkan dana peribadi dan dana perniagaan.

Akaun bank perniagaan menawarkan tempat untuk menerima pembayaran dan membuat pembayaran kepada pembekal. Ia berfungsi sama seperti akaun semak peribadi dan perniagaan juga boleh mempunyai buku cek mereka sendiri.

Buka akaun bank perniagaan

Langkah 7: Cari pembiayaan

Terdapat beberapa cara untuk membiayai perniagaan baharu. Yang paling mudah ialah membiayai sendiri, bermakna pemilik perniagaan membayar kos permulaan perniagaan daripada poket mereka sendiri. Semua wang yang dilaburkan oleh pemilik perniagaan apabila pembiayaan sendiri berisiko jika perniagaan gagal.

Pemilik perniagaan baru juga boleh mencari pinjaman. Mereka mungkin pergi ke keluarga atau rakan, atau mendapatkan pinjaman daripada Pentadbiran Perniagaan Kecil. Anda juga boleh menggunakan pinjaman peribadi untuk membiayai perniagaan baharu.

Perniagaan yang memerlukan lebih banyak modal mungkin memerlukan pelaburan luar. Pemodal teroka dan pelabur malaikat boleh menyediakan pembiayaan permulaan, tetapi mereka biasanya mengambil kepentingan pemilikan dalam perniagaan. Ini bermakna pemilik perniagaan tidak lagi memiliki 100% perniagaan mereka dan perlu menjawab kepada pelabur.

Langkah 8: Upah pekerja

Sesetengah perniagaan mungkin tidak memerlukan pekerja pada mulanya. Tetapi kebanyakannya memerlukan sekurang-kurangnya seorang pekerja untuk membantu menguruskan operasi harian.

Adalah penting untuk mendapatkan orang yang sesuai untuk pekerjaan itu. Perniagaan permulaan biasanya memerlukan seseorang yang bekerja keras, bersedia memikul pelbagai peranan dan tidak takut untuk pergi ke atas dan seterusnya.

Upah pekerja

Perniagaan yang sedang berkembang juga boleh mendapatkan bantuan tambahan dengan mengupah pekerja sambilan atau mengambil kontraktor bebas untuk tugasan tertentu.

Langkah 9: Buat tapak web

Sama ada perniagaan menjual dalam talian atau melalui etalase fizikal, adalah penting untuk mempunyai tapak web. Ini adalah salah satu cara utama pelanggan akan mengetahui tentang perniagaan baharu.

Tapak web harus menerangkan tentang perniagaan itu, perkara yang ditawarkannya, apabila ia dibuka, cara untuk berhubung dan banyak lagi. Ia juga boleh termasuk penetapan harga supaya bakal pelanggan tahu apa yang diharapkan jika mereka datang ke kedai atau meminta perkhidmatan.

Pemilik perniagaan baharu boleh mengupah seseorang untuk membuat tapak web mereka, tetapi agak mudah untuk melancarkan tapak web mengikut belanjawan menggunakan platform pembina laman web.

Langkah 10: Lancarkan

Setelah semua bahagian sudah siap, tiba masanya untuk melancarkan perniagaan. Jadikan tapak web secara langsung, buka pintu kedai dan bersedia untuk mengalu-alukan pelanggan.

Pastikan anda meletakkan langkah terbaik perniagaan ke hadapan dari hari pertama. Adalah penting untuk memberi pelanggan pengalaman yang hebat supaya mereka mengesyorkan perniagaan itu kepada orang lain dan bertukar menjadi pelanggan berulang.

Soalan Lazim Bagaimana Memulakan Perniagaan Berjaya

Bagaimana saya boleh memulakan perniagaan tanpa wang?

Bagaimanakah seorang pemula boleh memulakan perniagaan?

Apakah perniagaan yang paling mudah untuk dimulakan?

Bolehkah saya memulakan perniagaan kecil-kecilan dari rumah?

Apakah perniagaan kecil yang paling menguntungkan?