partner

Dalam perniagaan, rakan kongsi utama anda ialah hubungan perniagaan anda dengan perniagaan lain untuk memastikan model perniagaan anda akan berjaya.

Perkongsian utama yang paling jelas adalah berkaitan dengan rantaian bekalan anda. Apabila anda memikirkannya, kebanyakan syarikat hanyalah pautan dalam rantaian nilai yang lebih besar.

Kami sering menganggap pelanggan kami sebagai pengguna akhir produk dan perkhidmatan kami, tetapi pada hakikatnya, pelanggan kami selalunya hanyalah pautan seterusnya dalam rangkaian. Kepada pelanggan kami, kami adalah rakan kongsi utama mereka. Tanpa apa yang kita jual kepada mereka, mereka tidak dapat menghasilkan keluaran mereka.

Mari kita pertimbangkan untuk membeli kereta baru. Terdapat beribu-ribu hubungan perkongsian utama yang menjadikan kereta itu berlaku. Jika anda pengeluar kereta, rakan kongsi utama anda ialah syarikat yang membuat tayar, rim dan brek. Selain itu, jika anda adalah syarikat tayar, anda mempunyai perkongsian penting dengan pembekal getah dan syarikat keluli yang membekalkan anda dengan tali keluli yang digunakan untuk mengeluarkan tayar. Setiap pautan dalam rantaian bekalan mempunyai rakan kongsi utama yang membantu syarikat melakukan apa yang dilakukannya.

Jenis Perkongsian

Rakan kongsi utama tidak terhad kepada rakan kongsi rantaian bekalan sahaja. Perkongsian utama boleh termasuk dalam satu daripada empat kategori yang luas.

  1. Pakatan strategik antara bukan pesaing– Seperti namanya, ini adalah perkongsian strategik antara bukan pesaing. Sebagai contoh, perniagaan anda boleh memilih untuk bekerjasama dengan syarikat pembuatan untuk menghasilkan sub-pemasangan. Syarikat tayar dan pengeluar kereta bukanlah pesaing. Walaupun syarikat kereta boleh memilih untuk disepadukan secara menegak dan mengeluarkan tayarnya sendiri, adalah jauh lebih cekap untuk membuat kontrak dengan pengeluar tayar untuk mendapatkan tayarnya. Satu lagi pakatan strategik bukan pesaing yang hebat ialah apabila Edger Thompson, presiden Pennsylvania Railroad bekerjasama dengan Andrew Carnegie dari Carnegie Steel untuk mencipta landasan kereta apinya.
  1. Coopetition– Ini adalah perkongsian strategik antara pesaing langsung. Sebagai contoh, sebagai ahli minyak dan gas, tidaklah begitu cekap bagi setiap syarikat minyak dan gas untuk cuba mempengaruhi pendapat umum tentang fracking. Sebaliknya, banyak pengeluar minyak dan gas mengumpulkan wang mereka untuk mencipta satu siri pengumuman perkhidmatan awam (PSA) untuk menafikan banyak dakwaan bahawa teknologi fracking tidak baik untuk alam sekitar dan bertanggungjawab untuk mencemarkan bekalan air. Walaupun syarikat minyak dan gas bersaing secara langsung antara satu sama lain, itu tidak bermakna mereka mungkin tidak mempunyai perkongsian penting dengan syarikat minyak dan gas lain untuk bekerjasama dalam beberapa perkara.
  1. Usaha Sama untuk membangunkan perniagaan baharu– Di sinilah dua syarikat menggabungkan teknologi mereka untuk mencipta perniagaan baharu. Sebagai contoh, Google mempunyai mekanisme penghantaran internet yang mantap, manakala NASA mempunyai pangkalan data pemetaan pertahanan dengan imej planet ini. Melalui usaha sama, mereka mencipta Google Earth.
  1. Hubungan pembeli-pembekal– Akhir sekali ialah hubungan pembeli-pembekal. Rakan kongsi utama dalam hubungan pembeli-pembekal boleh membina hubungan yang saling menguntungkan dan boleh dipercayai dengan lima kuasa Porter.

Terdapat sedikit perbezaan yang boleh dibuat antara pembekal mudah dan rakan kongsi sejati.

Pembekal” ialah syarikat yang anda pilih untuk menyediakan produk atau perkhidmatan yang diperlukan dan lebih merupakan pembekal berasaskan komoditi. Komunikasi dengan pembekal terutamanya adalah satu cara dan boleh diganti dengan mudah dengan pembekal lain jika perlu.

Rakan kongsi” boleh menjadi pembekal huluan utama atau pelanggan hiliran yang mempunyai minat yang lebih besar dalam kejayaan anda. Rakan kongsi lebih terlibat dalam proses anda dan membantu anda menyediakan produk atau perkhidmatan yang lebih baik.

Sebab Perkongsian

Berikut ialah tiga sebab biasa perniagaan membentuk perkongsian utama dengan perniagaan lain.

Optimumkan perbelanjaan

Bagi pemilik perniagaan kecil, rakan kongsi utama anda sering dipilih untuk mengoptimumkan sumber modal yang mahal melalui skala ekonomi mereka.

Pembina rumah lebih baik dilayan dengan menyumber luar kerja menggali asas rumah kepada kontraktor kerja kotoran. Ini kerana memiliki jengkaut mereka sendiri tidak begitu cekap, berdasarkan kitaran tugas aset yang lebih rendah.

Kurangkan risiko

Pada masa lain, rakan kongsi utama dipilih untuk mengurangkan risiko dan ketidakpastian dengan memindahkannya kepada rakan kongsi yang berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mengendalikannya. Begitulah keadaannya dengan bank yang menjual gadai janji mereka kepada Fannie Mae dan Freddie Mac, yang kemudiannya menyusunnya mengikut risiko dan menjualnya sebagai sekuriti bersandarkan gadai janji.

Sumber Unik

Akhir sekali, rakan kongsi utama boleh dipilih berdasarkan set sumber atau aktiviti unik mereka, seperti ketika Dodge memilih untuk mengeluarkan trak diesel dengan enjin Cummins.

Apabila mempertimbangkan rakan kongsi utama, anda mesti mempertimbangkan soalan berikut:

  • Siapa rakan kongsi utama anda dan siapa pembekal anda?
  • Sumber utama manakah yang anda peroleh daripada rakan kongsi dan pembekal utama?
  • Apakah aktiviti utama yang dilakukan oleh rakan kongsi dan pembekal utama anda?

Adakah anda tahu siapa rakan kongsi utama anda?