Berita terkini menyatakan bahawa luna turun 99% disebabkan oleh peristiwa angsa hitam, dan garpu keras digunakan. Syiling lama telah dinamakan semula Terra Classic (LUNC) dan panduan membeli di bawah masih terpakai. Syiling kedua, Terra (LUNA) kini disenaraikan di Crypto.com.

Terra Luna sebagai rantaian blok dan mata wang crypto yang agak baharu memberi anda peluang untuk mempertaruhkan mata wang crypto anda untuk kepentingan, menjadikannya mudah untuk mencipta stablecoin baharu dan telah menarik perhatian dalam kalangan komuniti Love Hate Inu.

Ini kerana Terra Luna telah menyemak banyak kotak untuk pelabur mata wang crypto. Walau bagaimanapun, selepas penyahtambatan stablecoin USD Terra baru-baru ini, anda masih perlu melakukan beberapa penyelidikan mengenai usaha wajar Terra Luna sebelum membuat sebarang pelaburan lanjut.

Dalam perbincangan ini, kami akan menerangkan secara terperinci bagaimana anda boleh buy Terra Luna pada masa ini dan menyemak perdagangan crypto teratas yang Luna tawarkan, dan sudah tentu Kami juga akan membantu anda untuk memutuskan bagaimana potensi Terra Luna sebagai pelaburan dan perlindungan yang baik pergerakan luna crypto price

Langkah Pantas Cara Membeli Terra Luna

Anda boleh mula membeli Terra Lunai dalam masa yang singkat – ringkasnya, hanya dengan 4 langkah mudah ini anda sudah boleh memiliki Terra Luna.

 • Langkah pertama : Muat turun aplikasi OKX dan daftarkan diri anda dengan mengesahkan data diri sendiri.
 • 💳 Langkah kedua : Pilih bahagian deposit pada aplikasi OKX
 • 🔎 Langkah ketiga : Pilih Terra Luna dalam bahagian cryptocurrency untuk mendepositkan
 • 🛒 Langkah keempat : Buat deposit anda dan sudah tentu anda sudah menjadi pemilik Terra Luna

Cara Membeli Terra Luna

Anda boleh memiliki Terra Luna dengan cara yang sangat mudah memandangkan populariti semasanya, anda hanya perlu mencari platform pertukaran crypto yang menawarkan mata wang crypto baharu ini. Banyak bursa utama pada masa ini menawarkan Terra Luna., Terdapat beberapa perkara yang anda perlu beri perhatian sebelum membuat transaksi perdagangan ini, iaitu harga, alat pelaburan, kemudahan penggunaan, dan banyak lagi. Kami akan menyemak 4 bursa crypto kegemaran kami yang boleh anda laburkan di Terra Luna hari ini.

OLX – Pertukaran crypto Sehenti dan Dompet

OKX mempunyai Dompet OKX yang berkuasa di mana anda boleh melihat semua aset anda di bawah protokol Dagangan 2 Dagangan dan rantaian blok yang berbeza di satu tempat. Kali ini OKX ialah pertukaran crypto kami yang dinilai tinggi yang boleh anda gunakan untuk membeli token Terra Luna.

Ambil perhatian bahawa struktur yuran adalah berdasarkan model pengambil pasaran dan pembuat, OKR menawarkan yuran dagangan pada platform bermula pada 0.10% dan menurun apabila tahap volum dagangan anda meningkat.

Yuran dagangan juga terpulang kepada anda, jika anda pengguna biasa, yuran bergantung pada jumlah OKB (mata wang asal) dalam ekosistem OKX, tetapi jika anda pengguna lanjutan yuran transaksi anda akan bergantung pada volum dagangan 30 hari. Terlampir contoh Luna crypto price, Luna crypto chart, Luna cryprto price chart dan Luna crypto graph

Beli Terra Luna dengan OKX

Tidak kurang menariknya ialah OKX menawarkan dagangan margin dengan leverage sehingga 10 kali ganda. Untuk derivatif, OKX juga menawarkan dagangan niaga hadapan dan swap kekal dengan leverage sehingga 125 kali ganda. Sama ada anda seorang peniaga crypto yang berpengalaman atau baru dalam Bitcoin dan mata wang crypto, OKX mempunyai pasukan sokongan pelanggan kami sedia untuk memberikan jawapan dan maklum balas, e-mel kami di [email protected], sokongan 24/7 tersedia dalam pelbagai bahasa.

Sila ambil perhatian bahawa projek OKX disokong di lebih daripada 200 negara. Walau bagaimanapun, penduduk Amerika Syarikat tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan platform.

Crypto.com – Kos Terendah untuk Membeli Token Terra Luna

Crypto.com ialah satu lagi pilihan platform yang hebat untuk membeli syiling LUNA. Pada platform ini, anda boleh berdagang membeli dan menjual lebih daripada 250 mata wang crypto popular dengan yuran transaksi yang sangat rendah. Anda tidak perlu membayar sebarang yuran untuk mendepositkan crypto ke Crypto.com dan sudah tentu anda tidak perlu membayar sebarang yuran apabila anda membuat pertukaran crypto-ke-crypto.

Jika anda ingin membeli Terra Luna dengan kad kredit, yuran transaksi ialah 2.99%, Angka ini sangat berpatutan berbanding dengan bursa crypto teratas yang lain

Beli Terra Luna dengan Crypto.com

Tetapi selain daripada yuran di atas, platform ini sangat diminati oleh pelabur, ini disokong oleh program yang diadakan oleh pembangun crypto.com. Bermula apabila anda memiliki syiling dan berinteraksi dengan Terra Luna, anda boleh menyimpannya dalam dompet mudah alih Crypto.com, yang tersedia secara percuma untuk peranti iOS dan Android, selain anda boleh meningkatkan pendapatan anda dengan menyediakan pinjaman Terra tablecoin untuk menjana pulangan sehingga hingga 3% APY, ia tidak berhenti di situ anda boleh memperoleh lebih banyak lagi, aplikasi ini menawarkan ganjaran kad kredit crypto Visa yang membayar sehingga 8% pada urus niaga anda, bergantung pada tahap mana anda adalah sebahagian daripadanya.

Apa yang anda perlu ambil perhatian tentang aplikasi ini ialah:

Kelebihan:

 • Berdagang 250+ crypto popular
 • Yuran transaksi yang agak rendah
 • Platform pinjaman bersepadu dengan 3% APY
 • Visa memberi ganjaran kepada kad kredit dengan 8% pulangan crypto

Kelemahan:

 • Tidak menerima PayPal atau e-dompet untuk pembayaran

Coinbase – Pertukaran Mesra Paling Permulaan untuk Membeli Luna

Sebagai Pemula, Coinbase ialah salah satu pilihan platform pertukaran crypto yang paling sesuai untuk digunakan, hanya dengan memilih mata wang crypto yang anda ingin beli, pilih jumlah yang hendak dibeli, dan masukkan butiran pembayaran anda, kemudian anda boleh berurus niaga. Ia sangat mudah dan ringkas dan sudah tentu dengan transaksi ini boleh dilakukan dengan cepat.

Beberapa perkara yang anda perlu tahu sebelum membuat transaksi di Coinbase ialah yuran pembelian segera yang merupakan yang tertinggi daripada mana-mana pertukaran utama, pada 3.49% apabila membeli Terra Luna dengan kad kredit atau debit, dan yuran 1.49% apabila anda membayar. dengan akaun bank. Coinbase memang menawarkan perdagangan spot, yang jauh lebih murah, tetapi 0.50% yuran transaksi masih lebih tinggi daripada kebanyakan perkhidmatan yang bersaing.

Beli Terra Luna dengan Coinbase

Tetapi ia bukan perkara besar yang perlu dibimbangkan. Platform ini menyediakan salah satu dompet perisian yang paling selamat dan dipercayai, serta mempunyai pasaran aplikasi terdesentralisasi terbina dalam untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya mata wang crypto anda. Ciri perkhidmatan juga berbeza-beza, mulai dari pinjaman crypto, pinjaman, dan pertaruhan. Anda tidak boleh meminjamkan Terra atau Luna pada masa ini, tetapi anda boleh mempertaruhkan Luna anda pada rantaian blok Terra untuk mendapatkan ganjaran.

Coinbase sebagai platform dagangan, sudah tentu, mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan:

 • Sangat mudah digunakan
 • Menerima kad kredit dan debit
 • Menyokong mengintai Luna
 • Dompet crypto bersepadu

Kaunter:

 • Bayaran pemprosesan yang sangat tinggi
 • Lebih tinggi daripada purata yuran dagangan spot

Binance – Pertukaran Terbaik untuk Berdagang Terra Luna

Binance ialah platform pertukaran pilihan kami jika anda ingin berdagang secara aktif Terra Luna setiap hari, ini disokong oleh fakta bahawa Binance menawarkan platform dagangan crypto yang sangat maju dan beberapa yuran dagangan crypto spot terendah.

Platform dagangan Binance menawarkan carta teknikal yang boleh disesuaikan dengan pelbagai penunjuk terbina dalam. Melalui platform ini anda boleh menetapkan makluman luna crypto price memantau berita pasaran crypto dan juga menjejaki buku pesanan Terra Luna untuk terus mendahului perubahan momentum dagangan.

Beli Terra Luna dengan Binance

Apa yang menarik tentang platform Binance ialah ia mengenakan bayaran hanya 0.10% bagi setiap pesanan beli dan jual, yang merupakan salah satu yuran terendah yang pernah kami temui. Di mana anda juga boleh layak untuk diskaun berdasarkan volum dagangan atau untuk memegang BNB, mata wang crypto asli Binance.

Dan pada platform Binance sebagai platform kewangan terdesentralisasi, anda sudah boleh mempertaruhkan Luna, meminjamkan stablecoin Terra anda, dan menjalankan aplikasi terdesentralisasi di dalam dompet dipercayai Binance. Secara ringkasnya anda boleh lihat kelebihan dan kekurangan platform ini.

Kelebihan:

 • Platform dagangan crypto yang komprehensif
 • Akses buku pesanan untuk Terra Luna
 • Yuran daripada 0.10% setiap perdagangan spot
 • Menyokong mengintai Luna

Kaunter:

 • Tidak selalu mudah untuk pemula

Apakah Terra Luna?

Terra ialah platform blockchain yang direka untuk mencipta mata wang crypto stablecoin. Ia adalah mata wang yang stabil dari segi harga, menjadikannya sesuai untuk pembayaran dan untuk pelbagai aplikasi kewangan terdesentralisasi. Blockchain Terra merangkumi dua mata wang crypto yang berbeza, iaitu Terra dan Luna.

Terra ialah stablecoin yang menjejaki mata wang fiat tertentu. Contohnya terdapat beberapa versi Terra, pertama TerraUSD menjejaki dolar AS dan juga TerraGBP menjejaki pound British, dan seterusnya untuk berpuluh-puluh mata wang fiat.

Manakala Luna ialah token tadbir urus untuk blok Terra, serta syiling yang dilombong apabila transaksi disahkan pada blok Terra. Yang penting, Luna membantu mengekalkan harga stablecoin Terra yang konsisten.

Sistem ini direka bentuk untuk berfungsi dengan sempurna, menjadikan Terra dikenali sebagai ‘stablecoin algoritma’, walaupun sebenarnya, menimbulkan pengulas pasaran kaunter menyatakan kebimbangan mereka tentang jenis stablecoin ini kerana ia tidak disokong oleh mata wang FIAT atau aset fizikal seperti emas.

Apakah Terra Luna

Sebaliknya, syiling stabil algoritma kekal stabil melalui program komputer canggih yang secara automatik mencetak dan membakar LUNA untuk memastikan syiling stabil Terra dipatok pada mata wang rakan kongsi mereka. Sebagai contoh, memandangkan TerraUSD secara teorinya sepatutnya bernilai $1, jika harga turun kepada $0.95, program ini akan membakar beberapa token untuk menjadikan token yang tinggal lebih jarang menolak harga kembali kepada $1.

Perlu diingat bahawa pada Mei 2024 keseluruhan sistem runtuh, ini berlaku kerana bekalan LUNA yang melambung tinggi menyebabkan erraUSD ‘de-peg’. Algoritma di sebalik stablecoin tidak dapat menyelesaikan masalah ini, ini secara semula jadi menyebabkan panik yang besar di kalangan pelabur menyebabkan pelabur membuat penjualan besar-besaran LUNA yang mengakibatkan syiling kehilangan 99% nilainya yang luar biasa.

Ini menjadikan LUNA yang pada asalnya merupakan salah satu altcoin terbaik untuk menjadi salah satu pemain paling teruk dalam sejarah pasaran crypto. Ini berkemungkinan telah merosakkan keyakinan pelabur terhadap ekosistem Terra selama-lamanya, di mana jika TerraUSD ditambat semula, kepercayaan tidak akan wujud lagi. Memandangkan fakta ini, ramai pengulas pasaran percaya bahawa ini boleh menjadi lonceng kematian untuk rangkaian Terra.

Adakah Terra Luna Pelaburan yang Baik?

Terra Luna telah mendapat perhatian pelabur crypto sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi adakah idea yang baik untuk anda melabur dalam Terra Luna sekarang? Berikut ialah beberapa sebab utama aset digital ini menonjol dan mengapa ramai pelabur ingin membeli mata wang crypto ini sekarang.

Kesan Harga Meruap

Terra Luna ialah salah satu mata wang crypto terhangat di pasaran pada tahun 2021. Terra Luna mengalami pertumbuhan ketara kira-kira 14,000% pada tahun itu, yang menakjubkan walaupun dengan piawaian mata wang crypto yang berkembang pesat.

Sudah tentu, dengan perkembangan ketara ini yang menunjukkan keghairahan besar pelabur terhadap Terra Luna, masih ramai pelabur yang percaya bahawa LUNA masih boleh mendapatkan semula nilainya apabila TerraUSD ditambat semula, ini sudah tentu mengambil masa, walaupun kemungkinan Terra’s reputasi akan rosak secara kekal, ini sudah tentu juga dipengaruhi oleh crypto yang telah jatuh 99% sejak beberapa minggu lepas.

Saling kendali yang sangat baik

Terra Luna telah menjadikan kesalingoperasian merentas rantaian blok dan sistem pembayaran sebagai prinsip teras platformnya, perkara menarik terkini ialah Terra boleh membangunkan kenalan pintar dengan mudah di Terra untuk mengakses suapan harga yang boleh dipercayai dan data kritikal lain yang disandarkan apabila Terra menandatangani perjanjian berprofil tinggi dengan Pautan rantai.

Terra Saling kendali yang sangat baik

Lebih banyak tawaran yang boleh dibuat Terra seperti ini, token Luna yang lebih penting di seluruh dunia menjadi salah satu syiling kewangan terdesentralisasi terbaik dan dari masa ke masa ini akan membantu Terra mendapatkan semula kepercayaan pelabur.

Pertumbuhan Kewangan Terdesentralisasi

Terra Luna menjanjikan banyak dengan memanfaatkan sistem kewangan terdesentralisasi, Terra stablecoin direka untuk menjadi stabil harga, menjadikannya sesuai untuk pelbagai aplikasi kewangan tradisional, termasuk peminjaman dan peminjaman. Berdasarkan peristiwa baru-baru ini, ini telah menggoyahkan keyakinan terhadap keupayaan Terra untuk bekerja dalam sektor Dagangan Dash 2. Jika Terra boleh membina semula keyakinan pelabur, kita boleh melihat token itu berkembang sekali lagi.

Dapatkan Faedah daripada Staking

Salah satu perkara yang menarik perhatian pelabur tentang Terra Luna ialah apabila mereka mengetahui bahawa luna crypto price tidak perlu dinaikkan untuk pelabur menjana wang. Blockchain Terra beroperasi menggunakan algoritma pengesahan transaksi Proof of Stake (PoS), yang memerlukan Luna diletakkan pada blockchain agar transaksi diproses, ini memberi peluang kepada pelabur untuk meletakkan pertaruhan crypto supaya anda mendapat ganjaran setiap kali transaksi disahkan. Akibatnya, anda memperoleh faedah pada token Luna hanya kerana memegang Luna.

Peluang untuk Timbang Tara

Anda juga boleh memanfaatkan struktur Terra Luna untuk mencari peluang arbitraj. Apabila harga TerraUSD, contohnya, naik melebihi harga USD, anda boleh membakar Luna untuk melombong TerraUSD dan kemudian menjualnya lebih daripada nilai mukanya.

Seperti yang kita sedia maklum, sistem ini bukanlah ‘sangat mudah’ seperti yang diharapkan. Walau bagaimanapun, memandangkan TerraUSD masih berdagang jauh di bawah $1, pasti ada ruang untuk melekap semula dan kembali kepada $1, bermakna mungkin terdapat peluang arbitraj pada ketika ini.

Harga Terra Luna

Pada awal 2021 token LUNA mempunyai nilai kurang daripada $1 dan ini meningkat dengan ketara sehingga menjelang akhir tahun nilai token LUNA boleh mencecah $100 setiap token.

Harga Terra Luna

Tetapi perkara berbeza berlaku pada awal 2024, tepat pada penghujung Januari, Terra Luna mengalami penurunan ke paras terendah sekitar $47 setiap token LUNA, tetapi luna crypto price bergerak lebih baik sehingga April 2024 dan jatuh sebanyak 99% selepas itu, berikutan de-pegging TerraUSD. Pada masa penulisan pada Mei 2024, LUNA kini didagangkan pada $0.0119. Ini memberikan LUNA had pasaran hanya $328 juta, menjadikannya crypto ke-215 terbesar di dunia.

Ramalan Harga Terra Luna

Sebarang ramalan boleh dibuat, tetapi perlu diingat bahawa setiap ramalan mempunyai risikonya sendiri. Berdasarkan peristiwa terkini, sukar untuk membuat andaian berdasarkan analisis teknikal, memandangkan pergerakan Terra berada pada 99% sejak harga tertinggi pada April 2024 .kebarangkalian untuk Terra adalah pada $0, yang menyebabkan ekosistem Terra tersejat begitu sahaja. Walau bagaimanapun, kita juga boleh melihat lantunan pantas jika TerraUSD meningkat semula, yang bermaksud bahawa ‘apa-apa sahaja boleh berlaku’ sudah pasti adalah kenyataan yang benar. Berdasarkan data ini kami menyimpulkan luna crypto what happened boleh menentukan langkah pelaburan ke hadapannya.

Cara Membeli Terra Luna

Terdapat banyak cara membeli Terra LUNA, terdapat pilihan yang berbeza. Panduan ini akan menyediakan cara paling popular untuk membeli Luna.

Beli Terra Luna dengan PayPal

PayPal pada asasnya mempunyai pertukaran mata wang cryptonya sendiri, tetapi buat masa ini Terra Luna tiada dalam mana-mana senarai produk PayPal, dan pada masa ini tiada cara untuk menghantar crypto anda ke dompet luaran, ini akan menghalang anda daripada memiliki Terra. Luna terus melalui apl PayPal , walau bagaimanapun anda boleh memiliki Terra Luna dengan membeli dengan PayPal di bursa crypto tertentu.

Beli Terra Luna dengan Kad Kredit atau Kad Debit

Anda boleh mendapatkan Terra Luna anda dengan berurus niaga melalui platform yang anda pilih menggunakan kad debit atau kad kredit. Perlu diingat bahawa terdapat kos yang perlu anda tanggung, manakala kos ini boleh mencapai 4% atau lebih daripada pembelian anda.

Kami mengesyorkan platform pertukaran seperti OKX yang boleh anda gunakan untuk membuat transaksi di mana anda boleh membeli crypto dan mengurus portfolio anda dengan mudah dan selamat secara terus melalui telefon pintar atau tablet anda.

Dompet Terra Luna Terbaik

Untuk menyimpan stablecoin Terra atau mata wang Luna crypto anda dengan selamat, anda memerlukan dompet crypto. Pada asasnya konsep kerja Crypto Wallet adalah sama seperti akaun bank sedia ada, di mana anda boleh menyimpan semua mata wang crypto anda dan menghantar dan menerima crypto, bukan sahaja anda sebagai aplikasi kewangan terdesentralisasi makan dompet crypto yang boleh digunakan untuk menyimpan , pinjamkan dan pertaruhkan crypto anda.

Terdapat beberapa jenis dompet yang boleh anda gunakan untuk menyimpan Terra Luna iaitu dompet panas dan dompet sejuk. Kedua-duanya mempunyai keunikan tersendiri.

Dompet storan panas ialah dompet perisian di mana ia disambungkan ke internet menjadikannya lebih mudah untuk digunakan. Kerana mereka sudah disambungkan dan sering disepadukan dengan pertukaran crypto, anda boleh membeli, menjual, menghantar dan menerima crypto pada bila-bila masa. Tetapi perlu diingat, bahawa dompet panas lebih terdedah kepada penggodaman kerana ia sentiasa disambungkan.

OKX Dompet

Dompet sejuk, yang kebanyakannya adalah dompet perkakasan, biasanya lebih selamat kerana ia sering terputus sambungan daripada internet. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi agak rumit kerana anda perlu menyambungkannya apabila anda ingin berinteraksi dengan mata wang crypto anda.

Jika anda sedang mencari dompet terbaik untuk menyimpan Terra Luna, kami mengesyorkan aplikasi dompet OKX. Dompet percuma ini tersedia untuk kedua-dua peranti iOS dan Android dan mampu menyimpan ratusan mata wang crypto yang berbeza, bukan hanya Terra Luna. Anda boleh memuat turun aplikasi OKX hari ini daripada Apple App Store atau Google Play.

Tutorial Cara Membeli Terra Luna

Melalui perbincangan ini, diharapkan anda sudah tahu di mana anda boleh membeli Luna Syiling, dalam perbincangan ini, kami akan membimbing anda melalui proses membeli Luna di OKX, pertukaran teratas kami untuk 2024.

Langkah 1: Buka Akaun OKX

Anda boleh membuka akaun hanya dengan memuat turun aplikasi pada telefon bimbit anda, kemudian daftarkan diri anda dengan hanya memasukkan nombor telefon anda, dan akaun akan dibuat dalam masa kurang daripada 5 minit.

Buat akun OKX

Langkah 2: Membuat Deposit

Dengan hanya deposit minimum $50 anda berpeluang memenangi hadiah $10,000, dan sudah tentu anda boleh memiliki Luna Syiling.

Deposit Membuat OKX

Langkah 3: Cari Terra Luna

Anda boleh mencari LUNA dalam kotak carian

Cari Terra Luna OKX

Langkah 4: Beli Terra Luna

Masukkan bilangan syiling Luna yang anda ingin beli dalam dolar AS. Anda boleh memilih untuk menetapkan tahap henti rugi atau ambil untung untuk dagangan anda, atau biarkan ia kosong jika anda melabur dalam Luna untuk jangka panjang. Apabila anda sudah bersedia, klik Open Trade untuk melengkapkan pembelian anda.

Beli Terra Luna OKX

Cara Menjual Terra Luna

Sudah tentu anda memerlukan platform untuk membeli dan menjual produk, anda boleh menjual Terra Luna melalui OKX. Semua pertukaran di mana anda boleh membeli syiling Luna juga membenarkan anda menjual Luna. Secara amnya setiap platform mempunyai proses yang sama seperti membuat pembelian, kecuali anda memilih pilihan letak berbanding pilihan panggilan. Dana daripada jualan anda akan tersedia dalam akaun pertukaran anda dan boleh digunakan untuk membeli mata wang crypto lain atau dikeluarkan.

Kesimpulan

Kami menyemak di mana untuk membeli Luna crypto dan sama ada LUNA adalah pembelian yang baik, perlu diingat anda hanya boleh melabur apa yang anda mampu kerugian kerana walaupun titik harga rendah selepas kemalangan, ia masih tidak menentu. Jika anda bersedia untuk melabur dalam Terra Luna, anda boleh membeli Luna di OKX untuk yuran dagangan yang rendah.

Walau bagaimanapun, jika anda berada di pasaran untuk mata wang crypto lain yang menarik dengan potensi pulangan tinggi, maka Love Hate Inu patut dipertimbangkan. Love Hate Inu sebagai satu-satunya sistem yang mampu memberikan pandangan yang boleh diambil tindakan kepada pedagang biasa dan juga menjamin prestasi yang lebih baik, ia disokong sepenuhnya oleh penciptaan semua alat penyelidikan dan analisis yang tersedia menggunakan teknologi blockchain untuk membuka akses kepada semua pemegang token digital D2T asal sistem aset.

Terra Luna Kesimpulan

Soalan Lazim

Apakah syiling Terra Luna?

Di manakah saya boleh membeli Terra Luna?

Patutkah saya membeli Terra Luna?

Patutkah saya membeli Terra Luna?

Berapakah nilai Terra Luna?

Berapakah kos Terra Luna?