Mata wang meme telah menarik pasaran mata wang kripto dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan projek seperti Pepe Coin (PEPE) dan Turbo (TURBO) kedua-duanya memberikan pulangan yang besar untuk pelabur.

Disebabkan oleh letupan harga mata wang ini, beberapa inisiatif saingan telah muncul dalam usaha untuk memadankan (atau mengatasi) pertumbuhan mereka.

Sponge (SPONGE) – syiling meme bertemakan Spongebob baharu yang kelihatan menjadi kemarahan pada hari-hari mendatang – sedang membuat gelombang dalam hal ini.

$SPONGE melonjak hampir 300% selepas penyenaraian Uniswap. Adakah ini Meme Coin seterusnya menjadi viral?

SPONGE telah dicipta pada 4 Mei dengan sedikit atau tiada keriangan, berlepas daripada kebanyakan mata wang kripto baharu. Daripada mewujudkan dirinya melalui tempoh prajualan, SPONGE boleh diakses secara senyap di Uniswap.

Menurut CoinMarketCap, Uniswap ialah pertukaran terdesentralisasi (DEX) terbesar di dunia, dengan volum dagangan harian melebihi MYR 2.8 miliar. Selain itu, memandangkan Uniswap memiliki kira-kira 20% daripada pasaran dagangan DeFi, ia adalah tempat yang sesuai untuk mengepam harga SPONGE.

Harga token SPONGE di Uniswap telah meningkat lebih daripada 320% dalam masa kurang daripada 12 jam. Harga SPONGE telah meningkat lagi, mencecah MYR 0.00056.

$SPONGE melonjak hampir 300%

Ini bermakna SPONGE telah memperoleh 358% daripada harga asalnya dalam masa kurang daripada satu hari dagangan.

Menurut portal analitik blok DEXTools.io, kira-kira MYR 11.12 juta token SPONGE telah ditukar sejak token itu dimulakan. Di samping itu, syarikat pada masa ini mempunyai permodalan pasaran sebanyak MYR 22.56 juta.

Yang menghairankan, pesanan belian untuk token SPONGE terus masuk, dengan satu roller tinggi meletakkan MYR 85 juta ke dalam projek dalam dua jam terakhir.

Keseronokan di sekeliling SPONGE malah telah menyebabkan token disenaraikan di CoinMarketCap, satu penghormatan yang biasanya mengambil masa berminggu-minggu (jika tidak berbulan-bulan) untuk memperolehnya.

Memandangkan pertumbuhan mendadak membeli SPONGE, ramai yang sudah membuat spekulasi bahawa ia mungkin mengikut jejak Pepe Coin dan menjana keuntungan empat kali ganda untuk pelabur awal.

Pulangan eksponen mungkin sedang dalam perjalanan untuk pelabur SPONGE awal.

Seperti yang baru disaksikan oleh pelabur, mata wang meme kembali dengan penuh dendam.

Sejak Elon Musk menukar logo Twitter kepada logo Dogecoin, minat terhadap mata wang jenaka dan token telah meningkat. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Pepe Coin dan Turbo paling banyak mendapat manfaat daripada perhatian, dengan harga PEPE meningkat hampir 3,000% sejak pertengahan April.

Perkara yang menarik tentang syiling meme ini ialah mereka tidak mematuhi mana-mana peraturan penetapan harga aset “generik” kerana harga dijana terutamanya oleh keghairahan dan kebisingan peniaga runcit.

Walaupun ini mungkin kelihatan berlawanan dengan intuisi, jika berjaya, ia selalunya boleh mengakibatkan kenaikan harga eksponen, seperti yang dialami pelabur sekarang.

Walau bagaimanapun, banyak syiling meme mengalami kenaikan besar dalam harga sebelum jatuh secara tiba-tiba, membayangkan bahawa pelabur harus terus mencari “perkara besar seterusnya” dalam pasaran.

SPONGE mungkin alternatif yang berpotensi dalam hal ini kerana ia baru sahaja diperkenalkan, membayangkan bahawa komuniti pelabur yang lebih besar masih belum mendapatkan token tersebut.

Memandangkan token itu tidak sampai sehari pun, tidak ada yang tahu berapa tinggi harganya. Walau bagaimanapun, berdasarkan trajektori semasanya, SPONGE mempunyai peluang yang baik untuk mengungguli PEPE dan TURBO.

Secara realistik, jika keghairahan pembeli berterusan, harga SPONGE mungkin mencecah MYR 0.0016 dalam beberapa hari akan datang. Ini adalah peningkatan yang mengejutkan sebanyak 1.172% daripada harga asalnya.

Jika ini berlaku, token SPONGE kemungkinan besar akan disenaraikan pada DEX lain, dan mungkin juga CEX.

Peningkatan dalam kecairan dan kebolehcapaian yang terhasil daripada ini tidak boleh dilebih-lebihkan. Akibatnya, SPONGE mungkin mencapai MYR 0.0027 sebelum akhir tahun, iaitu 2.123% lebih tinggi daripada harga permulaannya.

Seperti banyak inisiatif mata wang kripto baharu, tiada ramalan ke mana harga akan pergi – atau sama ada aliran menaik akan berterusan. Memandangkan ini, pelabur harus bersedia untuk melakukan usaha wajar mereka sendiri sebelum melabur.

Mengapa Antusiasme sangat tinggi untuk Token SPONGE?

Mengapa begitu ramai pelabur akan memperoleh token Spongebob sekarang? Memandangkan kenaikan mendadak syiling itu, ramai pelabur sudah tertanya-tanya: apakah sebenarnya token $SPONGE?

Ringkasnya, SPONGE ialah penghormatan kepada watak ikonik SpongeBob SquarePants, yang menjadi terkenal berkat rancangan TV dengan nama yang sama.

Menurut laman Twitter token SPONGE, inisiatif itu bercita-cita untuk menjadi “syiling meme Krabby Patty”.

Keseluruhan bekalan SPONGE ditetapkan pada 40,400,000,000, tanpa peta jalan – konfigurasi yang telah diterima pakai oleh pelbagai mata wang meme dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Akhirnya syiling SPONGE tidak digunakan sehingga kini; mereka hanya didorong oleh semangat komuniti dan penyembahan persona SpongeBob.

Mereka yang berminat untuk melabur dalam projek SPONGE boleh berbuat demikian menggunakan Uniswap atau tapak web Sponge Token, yang mempunyai widget berguna yang membolehkan pelabur yang bersemangat membuat pembelian menggunakan pelbagai token ERC-20.

Pelabur boleh mengetahui lebih lanjut dengan melawati saluran rasmi SPONGE Telegram.