Tidak ada penghujung jumlah artikel pemasaran yang ditujukan kepada perniagaan kecil. Terdapat beribu-ribu idea hebat di luar sana dan, jika masa dan wang tidak menjadi masalah, setiap idea yang baik harus dilaksanakan.

Malangnya, untuk perniagaan kecil, kami memakai banyak topi yang berbeza yang selalunya bermakna perlu menjadi seorang yang pandai berniaga dan tidak menguasai apa-apa.

Jadi apabila ia datang kepada pemasaran, bagaimanakah pemilik perniagaan kecil menentukan di mana hendak meletakkan usaha pemasaran mereka? Ini adalah isu besar, dan apabila seseorang memikirkannya, sila beritahu saya.

Satu perkara yang saya tahu pasti ialah mana-mana perniagaan kecil yang mempunyai lokasi fizikal perlu menuntut penyenaraian perniagaan mereka dengan Perniagaan Saya di Google.

Apakah Perniagaan Saya di Google?

Perniagaan Saya di Google ialah perkhidmatan percuma yang ditawarkan oleh Google kepada perniagaan. Ia membolehkan perniagaan mendaftarkan lokasi syarikat mereka, bersama-sama dengan butiran lain dengan Google. Terdapat enam sebab utama perniagaan kecil perlu mendaftar dengan Google.

  1. Paparkan di web : Perniagaan Saya di Google membantu membawa pendedahan yang lebih baik kepada perniagaan dengan menyerlahkan syarikat yang berkaitan berdasarkan carian tertentu. Google memudahkan pelanggan mencari maklumat tentang perniagaan anda dalam talian, termasuk waktu perniagaan, maklumat hubungan dan arah.
  2. Paparkan pada GPS : Mendaftarkan perniagaan anda dengan Perniagaan Saya di Google akan membawa anda ke peta. Apabila berkenaan, orang yang menggunakan peta Google akan melihat perniagaan anda termasuk arah.
  3. Menonjolkan diri dan bina kredibiliti : Banyak perniagaan yang menuntut penyenaraian mereka di Perniagaan Saya di Google gagal melengkapkan profil perniagaan mereka. Ini boleh memberi manfaat kepada anda. Dengan menambah profil anda dengan foto dan maklumat perniagaan, anda akan menonjol dalam kalangan pesaing anda. Pelanggan anda juga boleh menyiarkan ulasan yang membantu membina kredibiliti.
  4. Anda berada dalam kawalan : Google selalunya akan membuat penyenaraian perniagaan secara automatik untuk perniagaan namun selalunya maklumat yang disertakan adalah lemah dan terhad. Dengan menuntut penyenaraian perniagaan anda, anda mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas jenama dan maklumat anda. Anda boleh mengemas kininya bila-bila masa diperlukan.
  5. Ditemui pada mana-mana peranti : Pada tahun 2015, carian Google yang dibuat pada peranti mudah alih melebihi carian yang dibuat pada komputer. Dengan penyenaraian Perniagaan Saya di Google yang disahkan, perniagaan kecil anda akan muncul di Google tanpa mengira jenis peranti. Ini termasuk komputer, komputer riba, telefon mudah alih, tablet dan juga kenderaan yang dilengkapi dengan Peta Google.
  6. Pendaftaran hanya mengambil masa beberapa minit : Mendaftar dengan Perniagaan Saya di Google adalah mudah dan cepat. Faedah yang diperoleh oleh perniagaan kecil untuk usaha yang diperlukan adalah sangat besar. Memulakan proses mengambil masa kurang daripada 10 minit.

Bagaimana untuk mendaftar perniagaan anda dengan Perniagaan Saya di Google?

Mudah-mudahan, sekarang saya telah meyakinkan anda untuk mendapatkan penyenaraian Perniagaan Saya di Google anda. Untuk bermula, cuma lawati https://www.google.com/business/ dan ikut arahan.

Jika enjin carian adalah kanak-kanak, Google ialah anak kegemaran ibu bapa anda. Walau bagaimanapun, kita tidak sepatutnya mengabaikan kanak-kanak lain yang berusaha keras juga, dan itu adalah Bing Microsoft. Microsoft menawarkan perkhidmatan yang hampir sama, dan saya mengesyorkan mendaftarkan perniagaan kecil anda di Bing. Anda boleh bermula di https://www.bingplaces.com/.

Manfaatkan sepenuhnya penyenaraian Perniagaan Saya di Google anda

Jadi, anda telah mendaftar dan mengesahkan perniagaan kecil anda dengan Google. Bagaimana sekarang? Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, tetapi pengesyoran saya adalah untuk menumpukan pada mendapatkan ulasan pelanggan – ini topik untuk artikel lain.