Bersedia untuk temu duga kerja bukanlah mudah, terutamanya apabila anda menyediakan jawapan kepada soalan rumit yang anda pasti akan ditanya semasa proses tersebut.

Salah satu soalan yang sukar dijawab ini ialah “Apakah yang mendorong anda?” Sekarang, ini adalah salah satu soalan yang digunakan supaya majikan dapat mengenali diri anda yang sebenar dan mengetahui tentang sikap anda untuk bekerja secara umum, jadi anda patut meluangkan masa untuk benar-benar memikirkan jawapan anda dan jenis tanggapan yang anda inginkan. untuk melepaskan.

Mengetahui perkara yang membuat anda bangun dari katil pada waktu pagi akan membantu penemuduga untuk mengetahui sama ada anda sesuai untuk peranan itu, cara anda meneruskan pasukan yang lain dan jika anda sangat mementingkan diri sendiri. bermotivasi.

Dengan soalan ini, adalah penting untuk tidak kelihatan tamak, malas atau seseorang yang melakukan yang minimum hanya untuk bertahan. Dengan mengambil kira perkara ini, adalah penting untuk anda mengelakkan perkataan-M pada semua kos! Melainkan anda bekerja dalam pekerjaan seperti jualan di mana menjana wang dan mencapai sasaran adalah salah satu tanggungjawab utama anda, bercakap tentang wang sebagai motivator akan melenyapkan penemuduga dengan serta-merta.

Bukan rahsia lagi bahawa orang pergi bekerja untuk menjana wang, tetapi menggunakan alasan ini untuk bekerja dalam temu duga anda membuatkan anda kelihatan mementingkan diri sendiri, tamak dan tidak berminat untuk melakukan kerja untuk memberi manfaat kepada syarikat.

Apa yang Mendorong Anda Soalan Temuduga

Selain itu, jika anda tidak mempunyai jawapan kepada soalan ini, ia boleh membuatkan anda kelihatan tidak bermotivasi dan malas. Ia juga kelihatan seperti anda tidak mengambil serius tentang kerjaya anda, kerana ini bukan sahaja soalan yang anda perlu jawab dalam temu duga kerja, tetapi anda harus bertanya pada diri sendiri apabila anda cuba memutuskan arah yang anda mahukan kerjaya anda untuk diambil.

Ini adalah pendekatan yang baik untuk diambil semasa anda menyediakan jawapan kepada soalan temu duga popular ini. Fikirkan dengan jujur tentang apa yang mendorong anda (selain daripada wang!), dan bahagian pekerjaan anda yang paling anda dapat kepuasan dan gunakan ini untuk membentuk jawapan anda.

Jenis jawapan yang mungkin anda berikan bergantung pada peranan yang anda mohon (cth. jika anda menemu duga untuk peranan pengurus media sosial, anda boleh mengatakan bahawa membantu pelanggan dan melibatkan diri dengan peminat mendorong anda untuk melakukan yang terbaik setiap hari) , tetapi terdapat jawapan tertentu yang boleh anda berikan yang berkenaan dengan mana-mana pekerjaan, namun ini harus disesuaikan dengan jawatan yang anda temu duga.

Sebagai contoh, jika anda berkembang maju dalam menghasilkan cara baharu untuk mendekati tugas atau projek, kemudian mengatakan bahawa menjadi inovatif dan mencari cara kerja baharu yang lebih berkesan mendorong anda adalah jawapan yang baik.

Atau, jika anda seorang yang sukakan cabaran, maka mungkin menyebut bahawa anda paling bermotivasi apabila berhadapan dengan cabaran yang tidak dijangka atau dijangka dan mengatasinya adalah idea yang baik.

Secara keseluruhannya, soalan ini adalah mengenai kejujuran, tetapi memastikan bahawa anda bertemu dengan penemuduga dengan tepat – dan bukan tamak atau malas – adalah penting.

Jadi begitulah, beberapa petua tentang cara menjawab soalan yang sukar “Apa yang mendorong anda?” soalan temuduga. Adakah anda bersetuju dengan nasihat ini atau mempunyai nasihat anda sendiri?

Beritahu saya dalam komen di bawah!