Cara Mempromosikan Laman Web Anda

Pada awal perniagaan dalam talian anda, keperluan yang paling mendesak ialah trafik ke tapak web anda. Nasib baik, anda boleh bersikap proaktif — anda tidak perlu berdiam diri dan berharap Google meletakkan anda di bahagian atas hasil carian.

Sama ada anda cuba menjual produk digital pertama anda atau mempromosikan program gabungan pertama anda, pelawat tapak web yang disasarkan adalah penting untuk kejayaan anda.

Artikel ini membincangkan 23 cara untuk anda mempromosikan tapak anda secara percuma (walaupun sesetengahnya mempunyai pilihan berbayar). Satu-satunya kos kepada anda ialah masa anda, dan kelebihannya ialah lebih ramai pelawat ke tapak web anda.

Inilah matlamat anda untuk senarai ini: Baca artikel, pilih daripada senarai dan ambil tindakan!

Cara Mempromosikan Laman Web Anda Secara Percuma

1. Tulis Kandungan Cemerlang

Terdapat satu kaedah yang anda mempunyai kawalan sepenuhnya semasa mempromosikan tapak web atau blog anda — menerbitkan kandungan yang sangat hebat sehingga pelawat anda ingin berkongsinya dengan keluarga atau rakan mereka atau mereka yang berkongsi hobi atau minat.

Ia seperti menonton filem baharu yang sangat hebat sehingga anda membual tentangnya kepada semua orang, membuatkan mereka terdesak untuk menontonnya.

Jadikan kandungan anda bagus dan pelawat akan berkongsi dengan orang lain.

Bagaimana jika anda sudah mempunyai banyak “begitu-begitu” atau kandungan yang cukup bagus?

Terbitkan kurang kandungan baharu. Luangkan masa yang ada untuk menambah baik semua artikel sedia ada anda. Kemas kini maklumat lama, tambah baharu — jadikan segala-galanya begitu baik sehingga pelawat tidak dapat menahan berkongsinya.

2. Cara Mempromosikan Tapak Web Anda Secara Percuma di Google: Pengoptimuman Enjin Carian (aka Pengoptimuman Kata Kunci)

Terdapat banyak aspek untuk pengoptimuman enjin carian (SEO) yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan kedudukan tapak anda dalam enjin carian. Banyak di luar kawalan anda, seperti pemuatan tak segerak bagi fail JavaScript dan pengurangan fail JavaScript dan CSS (sudahkah anda tertidur?).

Yang anda mempunyai kawalan ke atas ialah pengoptimuman kata kunci. Untuk setiap halaman yang anda tulis, pastikan anda memilih kata kunci yang:

 • Orang sedang mencari (ada permintaan untuknya).
 • Tidak mempunyai terlalu banyak persaingan sebenar (anda mempunyai peluang untuk mendapat kedudukan untuknya).
 • Anda mempunyai sesuatu yang berbaloi untuk diperkatakan (anda boleh mencipta kandungan yang cemerlang untuknya).

Tajuk yang anda berikan pada halaman menjadi pautan yang boleh diklik dalam hasil carian. Tulis tajuk yang menarik untuk artikel anda dan masukkan kata kunci di dalamnya.

Perihalan yang anda berikan pada halaman menjadi blurb di bawah pautan yang boleh diklik dalam hasil carian, jika perihalan itu menerangkan dengan tepat kandungan yang akan ditemui pelawat anda apabila mendarat di halaman. Tulis huraian yang buruk, atau tiada huraian, dan Google akan memilih beberapa teks halaman untuk menjadi blurb dalam hasil carian.

Mengapa memberi kuasa kepada Google ke atas sesuatu yang anda boleh kawal? Pastikan kedua-dua tajuk dan penerangan adalah sangat menarik sehingga pencari tidak dapat mengklik pautan anda dengan cukup pantas.

Sudah tentu, tidak kira betapa bagusnya tajuk dan huraian jika anda tidak menulis tentang kata kunci yang digunakan orang di enjin carian.

Bagaimana untuk mencari kata kunci tersebut?

Nah, anda boleh meneka, tetapi melainkan anda pakar terulung di dunia dalam niche yang sangat sempit, anda mungkin tidak akan mengetahui semua kata kunci terbaik untuk ditulis.

Berikut ialah dua cara untuk mula mencari kata kunci yang menguntungkan:

Perancang Kata Kunci Google : Ia adalah sebahagian daripada Google Ads, platform pengiklanan. Anda mungkin perlu menyediakan kempen pengiklanan sebelum anda boleh mengakses Perancang Kata Kunci (jika anda melakukannya, pastikan anda menjeda kempen sebelum ia bermula!).

Masalah dengan Perancang Kata Kunci ialah nombor kata kuncinya bukan mengenai orang yang mencari kata kunci, tetapi mengenai orang yang mengklik pada iklan yang mengandungi kata kunci tersebut. Jadi anda mungkin terkejut dengan keputusan untuk beberapa halaman.

Solo Build It!’s Brainstorm It! : Gunakan alat sumbang saran dan penyelidikan kata kunci yang memberikan anda nombor berdasarkan carian kata kunci dan bukannya klik iklan. Solo Build It!’s Brainstorm It! mengumpulkan kata kunci bersama-sama dengan nombor permintaan dan bekalan mereka, berdasarkan istilah carian berkaitan khusus yang anda masukkan.

sbi-brainstorm-it-keyword-brainstormer-600x331

3. Promosi Laman Web Percuma Lanjutan di Google

Konsol Carian Google (GSC) membolehkan anda memberitahu Google dengan segera tentang halaman terbitan terbaharu anda. Minta pengindeksan untuk halaman dalam beberapa minit selepas menerbitkannya. Jika halaman mempunyai kualiti yang cukup tinggi, ia akan berada dalam hasil carian dalam beberapa jam dan bukannya hari atau minggu.

google-search-console-url-inspection-600x268

Kemudian lakukan perkara yang sama dengan Alat Juruweb Bing. Serahkan URL halaman semasa anda menerbitkan, atau tunggu dan serahkan secara kelompok 10 atau lebih daripadanya.

Cara Mempromosikan Laman Web Anda Menggunakan Media Sosial

4. Menggunakan Halaman Facebook untuk Memasarkan Laman Web anda

Facebook pernah sangat baik untuk promosi laman web percuma. Siarkan pautan ke halaman baharu anda, tambahkan foto dan kebanyakan peminat anda akan melihat berita anda. Kini, hanya kira-kira 2% daripada peminat halaman Facebook melihat sebarang siaran tertentu.

Inginkan lebih capaian untuk siaran anda? Anda perlu membayar Facebook untuk keistimewaan itu.

Jika perniagaan dalam talian anda belum berada pada tahap yang anda mampu untuk mempromosikan siaran anda, pertimbangkan 2% cukup baik buat masa ini.

Berikut ialah cara untuk mendapatkan penglibatan paling banyak daripada halaman Facebook anda:

 • Post kerap
 • Mengambil bahagian dalam komen
 • Gunakan banyak foto
 • Mengenai diri anda mengambil bahagian dalam niche anda
 • Daripada pelanggan anda
 • Imej dengan petikan yang berkaitan

Dan jangan lupa tentang Facebook Live. Ini cara terbaik untuk mencipta kandungan video terus di Facebook.

Promosikan Laman Web facebook

Jika ramai rakan peribadi anda turut berada dalam niche anda, pertimbangkan untuk menyiarkan pada halaman peribadi anda apabila anda menerbitkan halaman ke tapak anda. Lakukan ini dengan berhati-hati: anda tidak mahu membosankan semua orang.

Anda juga boleh membuat halaman perniagaan anda menarik beratnya:

 • Muat naik foto muka depan (yang besar di bahagian atas halaman) yang berkaitan dengan niche anda dan tapak anda.
 • Tambahkan logo anda atau sesuatu yang lain yang boleh dikenali sebagai foto profil anda (di bahagian atas lajur kiri).
 • Lengkapkan semua maklumat pada halaman Perihal, termasuk URL tapak anda.

Dan jika anda mempunyai banyak video khusus yang mengumpulkan habuk, muat naik yang terbaik ke halaman Facebook anda. Kemudian siarkan tentang mereka, menambah ulasan yang akan menggalakkan orang ramai untuk terlibat dengan anda.

5. Kumpulan Facebook sebagai Alat Pemasaran

Apabila Halaman kini dimaksudkan sebagai cara personaliti atau perniagaan yang mempunyai profil rasmi, Kumpulan dipromosikan oleh Facebook sebagai cara terbaik untuk melibatkan pengikut anda.

Promosikan Laman Web facebook group

Membuat kumpulan dan menjemput pengikut halaman anda untuk menyertai boleh menjadi cara terbaik untuk berkomunikasi dengan peminat anda — dan, secara semula jadi, mengarahkan mereka ke tapak web anda. Menambah imej, video dan kandungan teks membolehkan perbincangan isu biasa dalam niche. Dan, kerana ahli akan melihat kumpulan itu dalam suapan harian mereka, anda lebih berkemungkinan mendapat penyumbang daripada bergantung pada halaman sahaja.

Jika anda tidak berminat untuk meluangkan masa membuat dan menyederhanakan kumpulan anda sendiri, sertai Kumpulan Facebook yang lain. Tambahkan kandungan yang sangat baik pada perbincangan yang ahli pasti ingin mengetahui siapa anda. Berhati-hati untuk tidak melanggar peraturan kumpulan walaupun — tidak semua membenarkan pautan mempromosikan diri.

6. Bagaimana pula dengan Twitter untuk Promosi Laman Web?

Menggunakan Twitter adalah seperti menggerakkan kereta api barang sepanjang batu yang sarat dengan plumbum. Ia mengambil sedikit masa untuk menggerakkannya, tetapi sebaik sahaja ia bermula, berhati-hati!

Bergantung pada niche anda, terutamanya apa-apa sahaja dalam sektor B2B (perniagaan ke perniagaan), Twitter boleh menjadi platform media sosial terbaik untuk memandu trafik ke tapak anda. Tetapi ia mungkin mengambil sedikit masa untuk sampai ke sana.

Jangan berputus asa jika anda tidak melihat hasil selepas sebulan atau dua.

Promosikan Laman Web twitter

Berikut ialah beberapa petua untuk memanfaatkan sepenuhnya promosi Twitter anda:

 • Konsisten : Teruskan tweet sekali atau dua kali sehari dengan berita atau maklumat lain tentang niche anda.
 • Selalukan tweet semula : Kongsi tweet penting daripada orang lain dalam niche anda — mereka akan perasan dan akhirnya membalasnya.
 • Lengkapkan profil anda : Sertakan foto muka depan berkaitan niche, foto headshot anda atau mungkin logo tapak anda, bio anda (atau perniagaan anda) dan URL tapak web anda.
 • Gunakan imej dan gif : Ini cenderung untuk mendapat reaksi paling banyak (tweet semula, suka dan balasan). Anda juga boleh mencuba tweet kuiz sekali-sekala untuk meningkatkan penglibatan.

7. Pinterest sebagai Alat Pemasaran Laman Web

Jika anda mempunyai tapak web berorientasikan imej (cth, perjalanan, memasak), Pinterest boleh menjadi pemacu trafik terbesar. Ia boleh menghantar lebih daripada Google dan Bing. Oleh itu, anda perlu meluangkan sedikit masa untuk menyediakan akaun Pinterest anda dan menggunakannya dengan betul.

Pastikan anda menyediakan akaun perniagaan, bukan akaun peribadi. Kemudian lengkapkan profil, masukkan maklumat perniagaan atau tapak web anda.

Promosikan Laman Web pintrest

Sambungkan akaun Pinterest anda ke akaun sosial anda yang lain, supaya anda boleh berkongsi pin dan papan ke platform yang disambungkan itu. Ingatlah untuk memerhatikan promosi diri pada semua platform ini.

Sediakan papan yang menggambarkan bahagian utama tapak anda.

Semat beberapa imej daripada tapak lain yang anda fikir akan membantu pengikut anda. Tetapi ingat bahawa akaun anda harus lebih kepada promosi diri, bukan promosi orang lain!

8. Bolehkah Anda Mengiklankan Laman Web Anda di Instagram?

Ini ialah platform sosial “gaya hidup” untuk Milenium. Jika niche anda adalah mengenai sesuatu yang menarik minat demografi itu, Instagram mungkin berguna untuk anda.

Had utama dengan Instagram ialah anda tidak boleh memaut dari siaran anda kembali ke tapak anda. Satu-satunya pautan yang boleh anda miliki adalah pada halaman Perihal anda.

Tetapi anda pasti boleh menarik perhatian mereka dengan imej kreatif dan banyak penglibatan.

9. Promosi Laman Web di YouTube

YouTube (YT) ialah enjin carian kedua terbesar di dunia, jadi jika tapak anda mempunyai aspek cara atau arahan, rakam video tentang anda melalui satu set tugasan. Kemudian siarkan video itu ke saluran YT anda sendiri.

Promosikan Laman Web youtube

Benamkan video pada halaman yang berkaitan di tapak anda juga, untuk membantu menerangkan langkah yang perlu diambil oleh pelawat.

Begini rupa video YouTube terbenam. Pastikan anda menontonnya. Anda akan belajar tentang satu kesilapan kritikal yang perlu anda elakkan dalam penyelidikan kata kunci anda. Mengetahui petua mudah ini akan banyak membantu anda mempromosikan tapak web anda di Google (apa yang kami bincangkan sebelum ini).

Ingat untuk menambah kapsyen tertutup dan tambahkan transkrip perkataan yang dituturkan dalam video.

YouTube juga membenarkan anda membuat video secara langsung. Jadi jika anda mempunyai ramai pengikut di sana, pertimbangkan untuk melakukan beberapa siaran langsung.

Platform Separuh Sosial sebagai Promosi Laman Web

Platform ini bukan “sosial” dalam erti kata yang sama seperti Facebook, di mana penglibatan adalah kunci, dan ia tidak semestinya menyediakan peluang yang sama untuk memaut. Namun begitu, mereka boleh menawarkan beberapa peluang menarik untuk menjadikan diri anda sebagai pihak berkuasa dalam niche anda.

10. Reddit: Promosi Dengan Berhati-hati

Reddit mempunyai lebih 138,000 subreddit atau komuniti. Oleh itu, anda sepatutnya dapat mencari satu yang sesuai dengan niche anda dan di mana anda boleh menambah ulasan yang difikirkan dengan baik.

Promosikan Laman Web reddit

Reddit ialah platform sosial dengan sedikit pengampunan dalam hal promosi diri, jadi teruskan dengan berhati-hati.

11. Quora

Quora ialah platform soal jawab, sama seperti Yahoo! Jawapan adalah sebelum ia “diculik” oleh spammer yang mencari pautan masuk ke tapak mereka.

Ia menganggap dirinya sebagai “tempat untuk berkongsi pengetahuan dan lebih memahami dunia.” Jika anda ingin membina reputasi sebagai pakar dalam niche anda, menjawab soalan di sini boleh memberi anda rangsangan yang kukuh.

Promosikan Laman Web quora

Bertenang semasa mempromosikan tapak web anda.

12. Sederhana

Medium menggambarkan dirinya sebagai “cuba untuk menjadikannya semudah mungkin untuk orang yang mempunyai perkara yang bernas untuk diperkatakan.”

Sederhana ialah tempat untuk pergi jika anda gemar menulis dan tidak kisah mempunyai kandungan di tapak yang anda tidak mempunyai kawalan. Gunakannya untuk menambah kandungan dan meluaskan jangkauan anda — bukan untuk menggantikan tapak web anda sendiri.

Promosikan Laman Web medium

Sesetengah orang menggunakan Medium sahaja, tanpa tapak web, yang menunjukkan kuasa Medium boleh berikan kepada anda sebagai pemimpin pemikiran.

13. LinkedIn

Jika anda berada dalam niche business to business (B2B), LinkedIn ialah tempat yang sesuai. Jangkau orang lain dalam niche anda, pilih kandungan dan tulis sendiri.

Promosikan Laman Web linkedin

Orang di LinkedIn berada di sana untuk mencari pekerjaan, mempromosikan diri mereka atau perniagaan mereka, atau mencari seseorang untuk diambil bekerja atau jawatan kontrak.

Anda tidak boleh salah di LinkedIn jika anda menjual kepada perniagaan lain. Dan ini adalah cara percuma untuk mempromosikan tapak web anda, walaupun terdapat pilihan peningkatan dengan lebih banyak alat.

Menggunakan Senarai Anda untuk Mempromosikan Laman Web anda

14. Promosi Laman Web melalui Pemasaran E-mel

Pemasaran e-mel adalah salah satu cara paling berkesan untuk mempromosikan tapak web anda dan perniagaan dalam talian anda. Kelebihan terbesarnya? Anda mempunyai kawalan penuh ke atasnya.

Platform sosial mengubah peraturan mereka sepanjang masa. Satu-satunya peraturan yang perlu anda patuhi dengan pemasaran e-mel ialah undang-undang spam dan etika web/e-mel.

Sediakan autoresponder untuk memberikan kandungan kepada pelanggan anda selama beberapa hari atau bahkan beberapa minggu. Ini amat berguna untuk kursus. Pelawat melengkapkan borang untuk mengakses kursus atau kandungan lain dan ansuran pertama tiba dalam peti masuk mereka dengan serta-merta.

Jika kursus itu mempunyai kandungan bernilai tinggi yang mencukupi, anda juga boleh mengenakan bayaran untuk mengaksesnya.

Anda perlu menggunakan platform e-mel, seperti AWeber, ConvertKit atau salah satu daripada lebih sedozen lagi pilihan.

Jangan sekali- kali menggunakan perkhidmatan e-mel biasa anda untuk pemasaran e-mel. Ia bertentangan dengan syarat perkhidmatan. Pembekal anda mungkin menutup akaun anda, menyebabkan anda berebut untuk menyediakan akaun anda dengan perkhidmatan lain.

Sesetengah platform pemasaran e-mel menawarkan versi percuma yang mungkin sesuai dengan keperluan anda jika anda baru bermula. Tetapi sebaik sahaja anda berkembang melebihi had tersebut, anda perlu mula membayar untuk perkhidmatan tersebut.

Solo Bina Ia! termasuk sistem e-mel dan sistem surat berita, yang datang percuma dengan semua langganan.

15. Surat berita

Surat berita, bukannya kandungan atas permintaan, ialah kandungan yang anda hantar secara tetap. Ia boleh menjadi mingguan, walaupun membuat kandungan sebanyak itu memerlukan banyak kerja. Ia mungkin setiap suku tahun, tetapi kebanyakan pelanggan anda mungkin akan melupakan anda buat sementara waktu.

Promosikan Laman Web newsletter

Kekerapan terbaik adalah sama ada setiap dua minggu atau bulanan jika anda tidak mempunyai masa untuk lebih.

Sentiasa hantar surat berita anda pada hari yang sama dalam bulan tersebut (cth, Selasa kedua atau Khamis ke-4). Pakar mengesyorkan menghantarnya pada hari Selasa, Rabu atau Khamis, terutamanya jika ia adalah surat berita B2B.

Surat berita tidak perlu panjang. Berikut ialah beberapa idea untuk perkara yang perlu disertakan:

 • Pautan ke artikel di tapak web anda
 • Sedikit berita tentang anda atau perniagaan anda
 • Tawaran istimewa untuk bulan tersebut

Pastikan anda memahami promosi yang jelas. Beri pelanggan nilai yang sangat tinggi sehingga mereka ingin berurus niaga dengan anda.

Gunakan platform pemasaran e-mel yang sama yang anda gunakan untuk autoresponder anda. Kesemuanya membolehkan anda membahagikan senarai, termasuk memastikan setiap orang berada pada berbilang segmen. Dengan cara itu, anda boleh menggerakkan orang tersebut melalui corong pemasaran atau perjalanan pelanggan, membawa mereka lebih dekat dan lebih dekat dengan jualan.

16. Tandatangan E-mel

Anda mempunyai kawalan penuh ke atas tandatangan e-mel anda, yang keluar dengan setiap e-mel yang anda hantar. Jika anda mempunyai pekerja yang menghantar e-mel bagi pihak perniagaan, tandatangan e-mel mereka juga harus memberikan maklumat promosi.

Tandatangan e-mel anda boleh termasuk:

 • Pautan ke tapak web anda
 • Sebuah blurb pendek yang menerangkan faedah
 • Butang media sosial

Jangan pergi lebih promosi daripada itu. Anda mahu pembaca e-mel anda mencari tapak web anda — bukan menganggap anda sebagai slimeball.

Cara Mengiklankan Laman Web Anda Menggunakan Platform Awam

17. Catatan Forum

Jika niche anda lebih berorientasikan pengguna (B2C), kemungkinan terdapat beberapa forum mengenainya. Jika anda belum berbuat demikian, sertai mereka dan lihat yang mungkin paling berharga kepada anda. Kemudian jawab soalan, menunjukkan kepada mereka kepakaran atau kepimpinan pemikiran anda. Dan komen pada jawatan lain.

Promosikan Laman Web forum

Jangan mempromosikan perniagaan anda sama sekali sehingga anda membina reputasi sebagai penyumbang padu kepada komuniti.

Hanya selepas itu anda harus mula memudahkan halaman tapak anda menjadi perbualan dan hanya jika ia berkaitan dengan perbualan. Anda tidak mahu dituduh menghantar spam kepada forum — anda akan ditendang keluar dengan cepat jika anda melakukannya.

18. Tandatangan Forum

Satu perkara yang dibenarkan oleh kebanyakan forum ialah promosi diri dalam tandatangan forum anda. Anda selalunya membenarkan blurb pendek dengan pautan ke tapak anda. Jadikan ia sebagai bukan promosi yang mungkin sambil tetap memberikannya sedikit nilai untuk perniagaan anda.

19. Siaran Akhbar dan Liputan Media

Siaran akhbar ialah satu cara untuk mendapatkan maklumat tentang tapak anda ke tangan wartawan dan editor mereka di akhbar, stesen TV dan radio serta tapak berita.

Tapak siaran akhbar terbaik mengenakan bayaran. Ada yang percuma, tetapi kami mengesyorkan menggunakan platform berbayar dan hanya untuk pengumuman terpenting anda.

Tapak siaran akhbar berbayar yang terbaik ialah PRWeb, tetapi ia tidak murah — anda akan membayar sekitar $189 setiap keluaran.

Promosikan Laman Web prweb

Laman web ini menyenaraikan 80 tapak siaran akhbar percuma, yang dipesan mengikut pangkat Alexa. Ia menyenaraikan PRWeb sebagai tapak percuma, jadi ambil senarai dengan sebutir garam.

20. Bantu Wartawan (aka HARO)

Daftar untuk Membantu Wartawan dan terima tiga e-mel sehari daripada wartawan yang mencari bantuan artikel.

Jika anda menemui permintaan wartawan atau blogger yang sepadan dengan kepakaran anda atau niche anda, anda boleh mengemukakannya dengan jawapan kepada soalan yang ditanya, maklumat tambahan, bio ringkas dan maklumat hubungan anda.

Promosikan Laman Web help a reporter

Wartawan atau blogger akan menghubungi anda jika mereka menganggap pitch anda menarik.

Ini ialah kaedah pendaftaran dan tunggu untuk mempromosikan tapak web anda secara percuma, dan boleh mengecewakan jika anda meluangkan masa di padang dan tidak pernah mendengar jawapan. Tetapi ia lebih baik daripada tiada, dan boleh memberi anda beberapa pendedahan media utama.

Gunakan Diri Anda untuk Memasarkan Laman Web Anda!

Akhir sekali, jangan lupa anda adalah sumber anda yang paling berharga dalam mempromosikan laman web atau blog anda sendiri. Letakkan diri anda di luar sana untuk mengiklankan pengetahuan, pengalaman anda — dan kandungan anda yang menakjubkan!

21. Balas Komen dan Terlibat dalam Perbualan

Benarkan ulasan pada siaran anda — tetapi ingat untuk berada di sana untuk terlibat.

Tiada seorang pun pelawat anda akan mahu terlibat dengan kandungan anda jika anda tiada di sana, menjadikan kehadiran anda diketahui. Jika anda tidak mempunyai masa atau tidak mahu mengambil bahagian dalam perbualan, sebaiknya jangan benarkan ulasan pada siaran anda sama sekali.

Tetapi jika anda bekerja di situ dan tapak anda dikenali sebagai tempat untuk perbualan yang rancak dan bebas api, perkataan akan keluar, menarik orang yang berfikiran sama dalam niche anda.

22. Pemasaran Jangkauan Blogger/Laman Web

Pemasaran jangkauan datang untuk mendapatkan radar blogger dan pengaruh terkenal, akhirnya meminta mereka membantu anda dalam beberapa cara.

Kaedah ini memerlukan masa dan tenaga. Cara terbaik untuk diperhatikan adalah dengan menambahkan ulasan berharga pada catatan blog mereka, atau tweet semula tweet mereka, atau pin semula imej mereka, sebagai contoh.

Sebaik sahaja anda menerima balasan kepada ulasan anda, atau mesej langsung yang mengucapkan terima kasih atas tweet semula atau pin semula, beritahu mereka bahawa anda seronok membaca karya mereka dan mendapati ia berharga (jika anda melakukannya, sudah tentu — adalah penting untuk menjadi tulen).

Hantarkan kepada mereka catatan blog atau tweet yang tidak jelas yang mungkin tidak mereka lihat. Teruskan membantu mereka mengembangkan perniagaan mereka , tanpa meminta apa-apa balasan. Akhirnya, mereka akan memberi anda jeritan dalam catatan blog atau tweet, atau mungkin menjemput anda untuk menulis siaran tetamu.

23. Penyiaran Tetamu (aka Guest Blogging)

Sesetengah blog menerima siaran tetamu, jika mereka memenuhi garis panduan penerbitan. Lakukan carian untuk [niche] “siaran tetamu” ATAU “blog tetamu” untuk mencari blog yang membenarkan siaran tetamu.

Ikuti garis panduan editorial mereka kepada surat itu. Jika blogger mahu anda melontarkan idea terlebih dahulu, lakukan itu. Jika dia ingin melihat siaran yang lengkap, hantarkannya, diformatkan sedekat mungkin yang anda boleh buat ke siaran lain di tapak blogger. Sertakan beberapa imej juga.

Jadikan kehidupan blogger semudah mungkin, dan anda meningkatkan peluang anda untuk diterbitkan di blog tersebut, dan nama dan tapak anda dilihat oleh ratusan atau ribuan pengikut.

Pilih Cara untuk Mempromosikan Tapak Web Anda Sesuai dengan Anda, Gaya Kerja Anda dan Minat Anda

Itulah senarai panjang (kebanyakannya percuma) cara yang anda boleh gunakan untuk memasarkan diri anda dan tapak web atau blog anda.

Melainkan anda mempunyai masa tanpa had atau sekumpulan pekerja, tidak mungkin anda akan hampir menggunakan kesemua 23 kaedah ini — dan tidak semuanya akan sesuai dengan anda atau niche anda.

Tertanya-tanya Di Mana Nak Mula?

Jika anda belum berbuat demikian, luangkan masa membuat kandungan bernilai tinggi yang dioptimumkan kata kunci. Tiada gunanya menghantar orang ke kandungan anda jika ia tidak penting.

Kemudian pilih 2 atau 3 peluang ini yang anda fikir paling menjanjikan. Ketahui cara mengusahakannya sehingga anda telah memerah seberapa ramai pelawat daripada mereka yang anda fikirkan.

Sebaik sahaja anda mendapat yang terbaik daripada pilihan pertama anda, selesaikan senarai yang lain.

Pilih yang lebih mudah, pilihan “buah rendah tergantung” dahulu. Mereka yang anda fikir anda boleh menyesuaikan diri dengan jadual sibuk anda — dan anda mungkin benar-benar menikmatinya!

Perlahan-lahan lulus ke pilihan yang lebih sukar atau memakan masa (dan mungkin lebih berharga), sehingga tapak anda menerima beribu-ribu pelawat sehari.

Perlukan cara untuk mengingati semua peluang promosi ini dan yang telah anda gunakan? Jangan cuba uruskan semuanya dalam kepala anda!

Muat turun senarai semak percuma kami sekarang dan pastikan ia dikemas kini sambil anda berusaha melalui pilihan .