Anda mempunyai perasaan yang tenggelam di dalam lubang perut anda apabila pekerja anda menghantar e-mel kepada anda untuk meminta mesyuarat. “Dia akan berhenti,” fikir anda. Jadi bayangkan anda terkejut apabila pekerja anda menyatakan bahawa dia ingin mula bekerja dari rumah. Bagaimanakah anda mengendalikan permintaan kerja dari rumah pekerja anda?

Jennifer Parris, penulis kerjaya untuk FlexJobs dan cawangan seperti Salary.com dan Mashable, menawarkan petuanya untuk pengurus yang menerima permintaan daripada pekerja yang ingin bekerja dari rumah.

Pastikan ia boleh dilakukan

Bergantung pada kedudukan anda sendiri dengan syarikat, anda mungkin perlu mendapatkan kebenaran daripada bos anda sendiri untuk menentukan sama ada pekerja anda boleh bekerja dari rumah. Memandangkan telekomunikasi masih dianggap sebagai faedah di tempat kerja, banyak syarikat mungkin tidak mempunyai dasar kerja jauh.

Sebaik sahaja anda mengetahui kedudukan syarikat dalam telekomunikasi, anda akan dapat mempertimbangkan permintaan pekerja anda bersamaan dengan dasar syarikat.

Nilaikan kedudukan pekerja anda

Jika syarikat anda membenarkan pekerjanya bekerja dari jauh, maka anda perlu menilai kedudukan pekerja anda. Adakah dia mempunyai pekerjaan yang memerlukan dia berada di pejabat pada setiap masa? Apakah bahagian kedudukannya yang boleh dilakukan dari jauh? Semak semua aspek tugasnya untuk menentukan perkara yang boleh dilakukan dari rumah—dan perkara yang mesti dilakukan di pejabat.

Tetapi oleh kerana ramai pekerja mempunyai pelbagai komponen untuk jawatan mereka, adalah idea yang baik untuk meminta pekerja anda menulis senarai yang sangat terperinci tentang semua tanggungjawabnya. Dengan cara itu, anda akan mendapat gambaran lengkap tentang semua yang dilakukan oleh pekerja anda dan jika masuk akal untuk dia bekerja dari pejabat maya.

Tawarkan fleksibiliti

Selepas mempertimbangkan permintaan pekerja anda, nampaknya boleh dilakukan untuk dia melakukan telekomunikasi. Anda perlu terlebih dahulu memikirkan keperluan syarikat anda dan pasukan yang bekerja dengan pekerja anda juga. Jika orang lain telah meminta (dan telah dinafikan) peluang untuk bekerja dari rumah, memberikan pekerja anda pekerjaan telekomunikasi sepenuh masa boleh menyebabkan sedikit huru-hara dalam jabatan.

Jadi jadualkan pertemuan susulan dengannya dan jelaskan bahawa anda boleh membenarkan dia bekerja dari rumah secara percubaan—mungkin hanya satu atau dua hari seminggu. Kemudian, lihat bagaimana ia berlaku. Jika tahap kecekapan pekerja anda kekal sama (atau produktiviti meningkat, yang sering berlaku dengan pekerja jauh), dan jika dia mudah diakses melalui telefon, e-mel dan IM, anda boleh mempertimbangkan untuk memberinya jadual telekomunikasi sepenuh masa.

Dengan satu daripada lima pekerja AS bekerja dari rumah, masuk akal bahawa pada satu ketika anda akan mempunyai ahli pasukan anda yang bekerja dari jauh. Dengan menerima faedah pekerja jauh (cth, penjimatan kos, peningkatan produktiviti dan sifat mesra alam telekomunikasi), anda mungkin tidak lama lagi akan mempunyai kebanyakan pasukan anda bekerja dari jauh juga.