Jika anda cuba mendapatkan lebih banyak petunjuk dan jualan daripada tapak web dan blog anda, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah seruan bertindak anda. Memperkukuh seruan tindak (CTA) pada mana-mana halaman atau siaran tertentu sering membuat perbezaan yang lebih besar terhadap bilangan petunjuk dan pelanggan anda daripada mengubah reka bentuk atau sebarang perubahan lain yang boleh anda lakukan.

Contoh Seruan Tindak yang Berkesan

Jadi, apa sebenarnya CTA itu?

Wikipedia mentakrifkan seruan tindak dengan cara ini:

Seruan tindak, atau CTA, ialah sepanduk, butang atau beberapa jenis grafik atau teks pada tapak web yang bertujuan untuk menggesa pengguna mengkliknya dan meneruskan corong penukaran. Ia merupakan bahagian penting dalam pemasaran masuk serta pemasaran kebenaran kerana ia secara aktif berusaha untuk menukar pengguna menjadi petunjuk dan kemudiannya menjadi pelanggan.

CTA adalah penting untuk mencapai sebarang hasil dalam talian, kerana trafik, pelanggan dan pengikut tidak memberi manfaat kepada anda sehingga mereka menjadi petunjuk dan akhirnya pelanggan.

Itulah sebabnya seruan tindak boleh digunakan di lebih banyak tempat daripada tapak web anda sahaja. Mereka juga harus bekerja di:

 • blog
 • media sosial
 • letupan e-mel
 • kempen bayar setiap klik
 • artikel tetamu
 • di tempat lain anda menerbitkan atau memasarkan dalam talian

Ia memerlukan latihan untuk mencipta CTA yang sempurna untuk tawaran dan halaman tertentu, tetapi terdapat beberapa garis panduan yang perlu diingat yang boleh membantu anda.

Peraturan Pertama CTA Berkesan: Penjajaran

Pertama dan yang paling penting ialah penjajaran. Seruan tindak mesti sepadan dengan kedua-dua tempat ia tinggal dan apa yang membawanya. Jika halaman tawaran hidup (cth catatan blog) tidak sepadan dengan tempat seruan tindak membawa pelawat (cth muat turun tawaran percuma), yang memutuskan sambungan mengelirukan pelawat, menjadikannya lebih cenderung untuk pergi daripada menjadi petunjuk. Inilah sebabnya mengapa penyelidikan kata kunci dan pelanggan sangat penting.

HubSpot, syarikat pemasaran dan perisian yang mempopularkan konsep pemasaran masuk, terkenal dengan CTA yang sejajar pada penghujung hampir setiap catatan blog. Berikut ialah beberapa contoh seruan tindak yang menunjukkan penjajaran sempurna:

15 Ceramah TED Fenomenal yang Perlu Anda Tonton Hari Ini ~ Jika pelawat sanggup menemui dan menonton 15 video daripada pemimpin pemikiran dalam pelbagai segmen industri pemasaran, kemungkinan besar mereka akan mahukan lebih banyak petikan mengenai pemasaran daripada nama besar dalam padang. Selain diselaraskan dengan sangat baik, CTA ini juga menggunakan kuasa nombor, menjatuhkan nama dan soalan untuk meyakinkan prospek untuk mengklik.

marketing-quotes

Kredit imej: HubSot

11 Petua Mudah (Tetapi Kritikal) untuk Mencipta Halaman Pendaratan yang Lebih Baik ~ Seperti contoh seruan tindak di atas, CTA ini sangat sepadan dengan catatan blog dengan memberikan pembaca yang berminat lebih banyak perkara yang mereka mahu — petua untuk membantu mereka meningkatkan penukaran dan memperoleh lebih banyak memimpin.

30-lead-generation-tips

Kredit imej: HubSot

Panduan Langkah demi Langkah untuk SEO Pada Halaman Tanpa Cacat [Templat Percuma] ~ Orang di HubSpot tahu prospek mereka bergelut untuk menjejaki semua yang mereka perlu lakukan untuk mengekalkan SEO pada halaman yang kukuh, jadi mereka mencipta templat Excel untuk tolong mereka. Kemudian mereka menulis catatan blog khas ini untuk memperkenalkannya dan menunjukkan kepada pembaca cara memaksimumkannya. CTA anda tidak lebih sejajar daripada ini.

on-page-seo-template

Kredit imej: HubSot

Peraturan Kedua CTA Berkesan: Nilai

Peraturan penting CTA berkesan seterusnya ialah menyampaikan nilai. Sebelum pelawat mengklik seruan tindak dan menjadi pelanggan atau memuat turun e-buku anda, mereka harus percaya bahawa mereka akan mendapat sedikit nilai daripada berbuat demikian. Pertimbangkan 2 atau 3 faedah teratas tawaran anda. Pilih yang paling penting, dan kemudian cuba menyaringnya dalam beberapa perkataan yang mungkin. Itu membantu anda menekankan nilai tawaran anda dan mengukuhkan penjajarannya.

Banyak tapak media sosial melakukan kerja yang hebat untuk menunjukkan nilai perkhidmatan mereka pada halaman pendaftaran mereka. LinkedIn, sebagai contoh, menggunakan testimoni pelanggan untuk menunjukkan kepentingan mengembangkan rangkaian profesional anda. Contoh seruan tindak ini juga menggalakkan kemudahan dan kelajuan membuat akaun (ia percuma dan mengambil masa kurang daripada 2 minit untuk disediakan), dan membayangkan bahawa berbuat demikian boleh membantu anda melakukan kerja anda dengan lebih baik.

Peraturan Kedua CTA Berkesan Nilai

Kredit imej: LinkedIn

Copyblogger melakukan kerja yang sangat baik dengan menjual nilai bahagian keahlian tapak mereka. Lihat semua yang mereka tawarkan kepada prospek:

 • peluang untuk cemerlang dalam pemasaran kandungan
 • 14 ebook tentang pelbagai topik pemasaran kandungan
 • 20 bahagian ecourse untuk membantu prospek membina strategi
 • indeks kepada kandungan terbaik di blog

Dan semuanya percuma. Berapa banyak nilai yang diperolehi?

CopyBlogger-main-page-offering-free-registration

Kredit imej: CopyBlogger

Peraturan Ketiga CTA Berkesan: Segera

Satu lagi peraturan seruan bertindak yang berkuasa ialah mendesak. Apabila CTA anda memberi sebab kepada pelawat untuk bertindak serta-merta, mereka lebih berkemungkinan untuk mengikutinya. Inilah sebabnya mengapa begitu banyak tawaran mempunyai jualan bermusim atau ketersediaan terhad.

Beberapa contoh seruan tindak terbaik dengan berkesan menggunakan segera ialah halaman pendaftaran webinar, seperti yang di bawah. Walaupun webinar yang diiklankan telah berlalu, mudah untuk melihat bagaimana kira detik, tarikh kalendar yang menonjol dan penggunaan perkataan seperti “sekarang” meyakinkan prospek untuk menyelesaikan tindakan yang diingini, terutamanya apabila digabungkan dengan penjajaran, nilai dan reka bentuk yang baik.

webinar-signup

Kredit imej: LeadPages

Peraturan Keempat CTA Berkesan: Salinan Jelas dan Khusus

Perkara lain yang perlu diingat ialah membuat seruan tindak anda sejelas dan spesifik yang mungkin. Bahasa yang tidak jelas dan ambivalen mengurangkan nilai tawaran anda dan menjadikan anda kelihatan kurang boleh dipercayai dan yakin dengan produk anda sendiri. Sebaliknya, salinan CTA yang jelas dan spesifik dengan nombor dan kata kerja yang kukuh mengukuhkan nilai tawaran anda, membina keselesaan dan keyakinan prospek terhadap anda dan membimbing mereka dengan tepat di mana anda mahu mereka.

Contoh baik seruan tindak yang jelas dan khusus ialah e-mel yang saya terima baru-baru ini selepas memuat turun apl Dropbox pada telefon saya. Antara baris subjek, ayat pertama dan butang CTA itu sendiri, saya tahu betul-betul:

 • perkara yang perlu dilakukan seterusnya (tuntut ruang storan tambahan)
 • apa yang saya dapat dengan melakukannya (48 GB ruang)
 • dan mengapa saya perlu melakukannya (percuma).

dropbox-email

Lebih Banyak Contoh Seruan Tindak dan Sumber

Menggunakan peraturan asas ini akan membantu anda mencipta seruan tindak yang lebih berkuasa yang sebenarnya menukar pelawat menjadi petunjuk, tetapi terdapat banyak lagi untuk mencipta CTA yang berkesan. Berikut ialah beberapa lagi sumber untuk membantu anda menguasai butiran terperinci:

Apakah CTA yang telah berfungsi dengan baik untuk anda? Apakah sumber lain yang telah membantu anda? Sila kongsi dalam komen di bawah!