Anda sedang menonton TV. Suara bersuara dimainkan ketika kuali mendesis kelihatan: “Ini dadah.” Seorang lelaki kemudian memecahkan telur ke dalam kuali: “ Ini otak awak tentang dadah. Sebarang pertanyaan?”

Anda melepasi papan iklan—atau melihat iklan media sosial— tempat ikonik Smokey the Bear menggesa anda untuk mengelakkan kebakaran hutan.

Anda melihat poster bersejarah “We Can Do It” Rosie the Riveter, atau gambar moden pada poster ini.

Apakah persamaan senario ini? Ini semua adalah contoh utama pemasaran sosial, atau “pemasaran untuk kebaikan”. Anda hampir pasti menemui sekurang-kurangnya satu daripada ini.

Tetapi apakah pemasaran sosial, dan apa yang tidak? Mengapa ia penting? Apakah “4 P” pemasaran sosial? Apakah elemen dan strategi penting untuk digunakan jika syarikat anda memilih untuk menggunakan pemasaran sosial? Kami mempunyai semua jawapan di sini—ditambah dengan 7 contoh pemasaran sosial yang cemerlang, untuk membantu anda menjana idea untuk kempen anda sendiri. Jom terjun!

Pemasaran Sosial: Definisi

Pemasaran sosial ialah pemasaran yang direka untuk mencipta perubahan sosial, bukan untuk memberi manfaat secara langsung kepada jenama. Menggunakan teknik pemasaran tradisional, ia meningkatkan kesedaran tentang masalah atau punca tertentu, dan bertujuan untuk meyakinkan penonton untuk mengubah tingkah laku mereka.

Jadi, daripada menjual produk, pemasaran sosial “menjual” tingkah laku atau gaya hidup yang memberi manfaat kepada masyarakat, untuk mencipta perubahan yang diingini. Manfaat kepada kebaikan awam ini sentiasa menjadi tumpuan utama. Dan bukannya menunjukkan bagaimana produk lebih baik daripada produk pesaing, pemasaran sosial “bersaing” terhadap pemikiran, tingkah laku atau tindakan yang tidak diingini.

Pemasaran sosial biasanya digunakan untuk tujuan seperti:

Kesihatan dan keselamatan, termasuk :

Penyebab persekitaran, termasuk :

 • Anti penebangan hutan
 • Anti-menyampah
 • Kesedaran spesies terancam

Aktivisme sosial, termasuk :

 • Mencerahkan perjuangan yang dihadapi oleh orang kulit berwarna, orang kurang upaya, dsb., kemudian memberi inspirasi kepada orang ramai untuk melawan mekanisme yang mewujudkan ketidaksamaan
 • Anti-buli
 • Melawan stereotaip jantina

Siapa yang memulakan kempen pemasaran sosial ini? Organisasi bukan untung dan badan amal menjalankan sebahagian besar kempen pemasaran sosial. Organisasi kerajaan, gabungan keselamatan lebuh raya dan perkhidmatan kecemasan (polis, bomba, ambulans) juga menjalankannya. Tetapi pemasaran sosial bukan masalah jika anda adalah perniagaan komersial. Jenama komersial kadangkala akan menjalankan kempen pemasaran sosial untuk tujuan yang mereka minati.

Pemasaran Sosial Definisi

Kredit: Sinopsis Digital

Kepentingan Pemasaran Sosial

Mengapa pemasaran sosial sangat penting? Nah, fikirkan tentang iklan “tradisional” untuk produk atau perkhidmatan. Anda tidak yakin untuk menyemak produk atau perkhidmatan melalui iklan sahaja (malah, anda menafikan sebahagian besar iklan yang anda lihat).

Tetapi bagaimanakah iklan yang direka bentuk dengan baik menarik perhatian anda? Ia sama ada mengambil sudut yang sangat kreatif yang anda tidak jangkakan atau membuat anda ketawa, menangis atau berfikir. Bukan setiap iklan meyakinkan anda untuk melihat produk atau perkhidmatan yang dipromosikannya, tetapi iklan yang terbaik menarik kepada kreativiti atau emosi untuk mendorong orang ramai berbuat demikian.

Ia adalah cara yang sama dengan pemasaran sosial. Orang tidak suka diberitahu apa yang perlu dilakukan. Mereka mungkin tidak yakin dengan berita dan biasanya membentangkan PSA tentang isu sosial tertentu. Atau, mereka mungkin tidak menyedari masalah atau skopnya.

Sesetengah orang mungkin juga mendapati tingkah laku yang berfaedah dari segi sosial terlalu sukar untuk dilakukan, atau mungkin menganggap mereka tidak dapat membantu menyelesaikan isu sendiri. Sebagai alternatif, mereka mungkin menghadapi masalah untuk menghentikan tabiat yang telah lama wujud (iaitu seseorang yang cuba berhenti merokok, atau seseorang yang kerap menggunakan botol air pakai buang).

Tetapi pemasaran sosial yang dilaksanakan dengan baik menarik perhatian, dan menyebarkan kesedaran tentang isu sosial, melalui kreativiti dan emosi . Paling penting, ia mempersembahkan cara yang menarik dan mudah untuk menjadikan dunia lebih baik, dan menjadikan tingkah laku yang bermanfaat ini lebih diingini daripada mana-mana tingkah laku “bersaing”. Melalui elemen ini, pemasaran sosial dapat berjaya “menjual” tingkah laku yang bermanfaat.

Pemasaran sosial amat berkuasa apabila ia melibatkan elemen derma amal, kerana orang ramai ingin membuat perubahan di dunia. Mereka sangat bersedia untuk memberi—itu hanya soal di mana.

Menurut Sumber Bukan Untung:

 • Badan amal menerima $410 bilion daripada rakyat Amerika pada 2017.
 • 84% daripada milenium menderma kepada badan amal, pada purata tahunan $481 setiap orang.
 • Merentasi semua generasi, jumlah derma kepada badan bukan untung meningkat 4.1% pada 2016 dan 5% pada 2017.
 • “Amal alam sekitar dan haiwan; organisasi seni, budaya dan kemanusiaan; bukan untung hal ehwal antarabangsa; dan punca kesihatan [telah] mengalami lonjakan terbesar dalam sumbangan.”

Orang ramai bersedia untuk membuat perubahan dengan dompet mereka, dan pemasaran sosial memanfaatkan sepenuhnya dengan menerangkan sebab-sebab yang wajar.

Kepentingan Pemasaran Sosial

Apakah BUKAN pemasaran sosial?

Selalunya, orang keliru tentang apa itu pemasaran sosial dan bukan. Jadi, sebelum kita meneruskan, mari kita pecahkan 3 jenis pemasaran yang TIDAK dikira sebagai pemasaran sosial.

 1. Pemasaran Media Sosial : Ramai orang berpendapat pemasaran sosial adalah perkara yang sama seperti pemasaran media sosial : pemasaran di rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan YouTube. Nah, itu tidak benar. Kadangkala, media sosial akan digunakan untuk menyebarkan, dan menjana buzz sekitar, kempen pemasaran sosial. Walau bagaimanapun, kebanyakan pemasaran di media sosial berorientasikan ke arah mempromosikan produk atau perkhidmatan. Tweet viral oleh Wendy’s itu, dan promosi Fesyen Nova oleh influencer itu di Instagram, pastinya bukan pemasaran sosial!
 1. Derma Layan Diri : Jika syarikat menghebahkan derma yang mereka berikan kepada badan amal atau tujuan, itu bukan pemasaran sosial, kerana matlamat mereka adalah sebahagiannya untuk meningkatkan reputasi mereka sendiri.
 1. Memasarkan produk “hijau” atau “ikatan amal” : Jika syarikat memasarkan barisan botol air mesra alam, kereta hibrid, bekas makan tengah hari boleh guna semula atau produk “hijau” mereka sendiri, ini tidak dikira sebagai pemasaran sosial . Pemasaran produk dengan ikatan derma amal (seperti TOMS) juga tidak dikira. Dalam kedua-dua contoh ini, tumpuan utama adalah untuk menjual produk. Sementara itu, dengan pemasaran sosial, tumpuan adalah semata-mata untuk mengubah tingkah laku untuk kebaikan awam.

Berikut ialah contoh:

 • Iklan dengan statistik yang membimbangkan tentang bilangan botol air pakai buang yang dibuang setiap tahun, yang mempromosikan botol boleh guna semula Hydro Flask sebagai mesra alam, dan yang dibuat oleh Hydro Flask untuk menjual botolnya sendiri, bukanlah pemasaran sosial .
 • Sementara itu, kempen umum untuk mempromosikan botol air boleh guna semula, yang dibuat oleh organisasi alam sekitar, yang tidak mempromosikan jenama botol boleh guna semula tertentu, ialah pemasaran sosial.

Apakah BUKAN pemasaran sosial

4 P Pemasaran Sosial

Memandangkan kita telah menetapkan definisi pemasaran sosial dengan teliti, mari kita lihat 4 elemen penting untuk mana-mana kempen pemasaran— “4 P”—dan lihat cara ia berfungsi dalam sfera pemasaran sosial. “P” ini ialah produk, harga, tempat dan promosi, dan ia juga dikenali sebagai “campuran pemasaran”. Anda perlu menentukan faktor-faktor ini sebelum anda mereka bentuk kempen pemasaran sosial anda dan memastikan faktor tersebut menjadi pusat apabila anda mereka bentuk.

Produk : Dengan pemasaran sosial, “produk” ialah tindakan sosial yang diingini dan faedah yang ditawarkan oleh tindakan ini. Pastikan perubahan ini dipersembahkan semenarik mungkin…ini mungkin termasuk membingkai tingkah laku yang bertentangan sebagai negatif. Juga, kejelasan adalah kunci. Pastikan khalayak anda dapat memahami “produk” anda dengan cepat dan mudah serta faedahnya.

Harga : Minimumkan “harga” yang khalayak anda percaya mereka perlu “bayar” untuk tindakan sosial yang diingini berlaku.

Harga ini bukan semua wang. Ini juga tentang meminimumkan kesukaran, masa dan kos psikologi/emosi yang akan ditanggung oleh orang ramai. Oleh itu, apabila anda mereka bentuk kempen pemasaran sosial, anda perlu memikirkan (dan menyelidik) halangan yang menghalang penonton anda daripada melakukan tingkah laku tersebut.

Kemudian, cari cara yang intuitif dan boleh dilaksanakan untuk melawan halangan ini. Contohnya, jika kempen anda bertujuan untuk menggalakkan lebih banyak senaman dalam komuniti anda, tetapi ruang luar yang selamat adalah minimum dan kos kelas dalaman menjadi penghalang, pertimbangkan untuk menawarkan kelas kecergasan dalaman percuma.

Tempat : Di manakah anda mahu penonton anda melakukan tingkah laku yang diingini? Bagaimanakah anda boleh menjangkau mereka dengan cara yang memudahkan untuk melakukan tingkah laku di lokasi tersebut (dan menjadikan tingkah laku itu lebih diingini daripada tingkah laku bersaing)? Adakah anda perlu merekrut rakan sebaya daripada khalayak anda sebagai “duta”, untuk menjadikan kempen lebih mudah diakses oleh khalayak anda?

Pertimbangkan contoh “tempat:” ini

 • Jika anda menyediakan talian bantuan untuk remaja, sediakannya 24 jam sehari, melalui panggilan, teks dan pemesejan dalam talian.
 • Jika anda berhasrat untuk mendorong derma bank makanan, cuba kempen terus di kedai runcit dan sediakan tong derma di pintu keluar kedai. Pertimbangkan contoh di bawah, oleh FeedSA:

4 P Pemasaran Sosial

Kredit: Iklan Dunia

 • Jika anda cuba menggalakkan penggunaan beg boleh guna semula di kedai, caj pelanggan untuk setiap beg pakai buang yang mereka perlukan dan tawarkan beg boleh guna semula dengan bayaran yang kecil (yang boleh terus dibawa dan digunakan oleh pelanggan tanpa sebarang kos kepada mereka). Atau ambil langkah ini lebih jauh: cetak mesej seperti “beg plastik membunuh hidupan marin” pada beg pakai buang dan jadikan beg boleh guna semula cantik dan menarik untuk digunakan.
 • Jika anda menjalankan kempen derma, sertakan tapak web, kod QR atau pautan derma langsung pada iklan kempen anda.

Promosi : Yang ini mengikat semua 4 “P” bersama-sama.

 • Apakah saluran dan saluran yang akan membantu anda menjangkau khalayak anda dengan terbaik dan menarik perhatian mereka kepada kempen pemasaran sosial?
  • media sosial? Televisyen? Radio? Tanda, papan iklan atau pemasangan? Acara, seperti konsert, ekspo dan hari komuniti? Kempen gerila?
 • Bagaimanakah anda akan menarik perhatian kepada produk (tingkah laku), harga yang diminimumkan dan tempat yang anda inginkan tindakan itu dilakukan?

Petua dan Strategi Pemasaran Sosial Utama

Bagaimanakah anda akan menyampaikan “4 P” secara kreatif kepada khalayak anda, dan mencetuskan emosi? Dan bagaimana anda boleh berusaha untuk memaksimumkan impak anda dari semasa ke semasa? Pertimbangkan petua dan strategi ini untuk hasil terbaik.

Meminimumkan “harga” dengan betul mungkin memerlukan beberapa pusingan penyelidikan

Sebelum anda mereka bentuk kempen anda, untuk mengetahui halangan yang menghalang khalayak anda melakukan tingkah laku yang anda inginkan (“harga”), anda perlu melakukan penyelidikan yang teliti. Tinjau khalayak anda dalam talian, melalui telefon atau dalam bentuk cetakan. Perlu diingat bahawa beberapa tinjauan dan perbualan mungkin diperlukan untuk mencari “harga” dengan tepat. Lagipun, apabila anda bercakap dengan lebih ramai orang, anda akan mempunyai idea yang lebih baik tentang halangan yang paling biasa.

Selepas anda mengenal pasti “harga” dan memikirkan cara untuk meminimumkannya, pertimbangkan untuk mengadakan kumpulan fokus, untuk melihat cara orang bertindak balas terhadap masalah yang dikenal pasti dan penyelesaian yang mungkin.

Sebaik sahaja anda bersedia untuk mereka bentuk kempen anda, cipta slogan dan visual yang menarik, dan fikirkan tentang mencipta simbol yang ringkas tetapi tidak dapat dilupakan, untuk berfungsi sebagai “pencetus” berkuasa yang mendorong tindakan dan melekat dalam fikiran khalayak anda.

Buat slogan yang menarik

“Hanya anda boleh mencegah kebakaran hutan.” “Ini adalah otak awak tentang dadah.” “Kita boleh lakukannya!” Tiga kempen pemasaran sosial ikonik yang disenaraikan pada permulaan artikel semuanya mempunyai slogan yang menarik dan mudah diingati. Menulis semacam slogan adalah satu keperluan untuk kempen pemasaran sosial anda sendiri. Seperti yang kami nyatakan di atas, anda mahu khalayak anda memahami gelagat yang anda cari, dan cara bertindak ke atas gelagat itu, secepat mungkin. Jadi, sangat masuk akal untuk memendekkan idea itu menjadi slogan kempen— ayat ringkas dan menarik yang akan kekal dalam fikiran khalayak anda. Jika anda boleh memasukkan rujukan kepada faedah tingkah laku yang diingini, lebih baik.

Visual adalah segala-galanya

Imejan yang mengejutkan atau mengejutkan penonton boleh menjadi pendorong yang kuat, terutamanya jika ia menggambarkan masalah atau menunjukkan kesan negatif daripada tingkah laku yang tidak diingini. Pilih medium kempen anda dengan berhati-hati untuk memaksimumkan daya visual anda.

Apabila direka untuk memanfaatkan “tempat”, visual menjadi lebih berkuasa. Pertimbangkan visual FeedSA tentang kanak-kanak yang kelaparan di atas. Pertimbangkan juga visual di bawah daripada Amnesty International, yang menempatkan orang bersemuka dengan askar kanak-kanak dalam persekitaran mereka sendiri. Ia segera mencetuskan dorongan untuk membantu kanak-kanak itu dan menentang pencabulan hak asasi manusia ini.

Visual adalah segala-galanya

Kredit: Goodvertising

Pertimbangkan untuk mencipta simbol yang mudah tetapi tidak dapat dilupakan

Beberapa kempen pemasaran sosial yang paling berkesan melibatkan simbol mudah tetapi ikonik sekarang, seperti reben merah jambu untuk kesedaran kanser payudara. Kadang-kadang, simbol itu adalah watak (fikir Smokey Bear). Jika anda boleh mencipta simbol atau watak yang mudah tetapi tidak dapat dilupakan yang dikaitkan dengan kempen anda, itu meningkatkan lagi kemungkinan tingkah laku kempen anda akan “melekat”.

7 Contoh Pemasaran Sosial yang Hebat

Sekarang, mari kita lihat 7 kempen pemasaran sosial yang hebat dan perkara yang mereka lakukan dengan baik, termasuk cara mereka menunjukkan “4 Ps.” Inilah mereka, tanpa susunan tertentu:

1. Bukan Keperluan Khas

Organisasi : CoorDown (organisasi kebangsaan Itali untuk penghidap Sindrom Down)

Produk : Kemasukan penghidap sindrom Down!

Promosi : PSA dalam talian on-point oleh CoorDown ini, serta kempen tapak web dan media sosial yang disertakan, menunjukkan bahawa label “keperluan khas” sering digunakan untuk penghidap Sindrom Down tidak masuk akal. Lagipun, penghidap sindrom Down mempunyai keperluan yang sama seperti orang lain: keperluan untuk diterima dan disertakan. Video dalam talian telah dipasangkan dengan kempen #notspecialneeds di Facebook, Twitter dan Instagram, yang turut mendorong lawatan ke notspecialneeds.com.

Pemotongan harga : Memecahkan tabiat biasa yang memudaratkan menganggap penghidap Sindrom Down sebagai “keperluan khas,” kerana ini berfungsi sebagai penghalang kepada layanan yang sama rata.

Tempat : Dalam talian— video perdana menjemput orang ramai melawat notspecialneeds.com, mengetahui lebih lanjut mengenai Hari Sindrom Down Sedunia dan melibatkan diri dengan hashtag.

Mengapa kami menyukainya : CoorDown memecahkan stereotaip dengan premis lucu: “keperluan khas” adalah keperluan luar biasa, seperti keperluan untuk panggilan bangun selebriti atau hidangan telur dinosaur. Kemudian, ia mendorong perkara itu ke rumah dengan mesej ini: “Apa yang kita perlukan adalah pendidikan, pekerjaan, peluang, kawan, dan kasih sayang. Sama seperti orang lain.” Kami suka bahawa keseluruhan iklan mempamerkan penghidap Sindrom Down menceritakan kisah mereka sendiri!

2. Beg Plastik Membunuh

Beg Plastik Membunuh

Kredit: Sinopsis Digital

Organisasi : Direka oleh Agensi Iklan BBDO, Malaysia (organisasi tepat tidak diketahui)

Produk : Kurangkan penggunaan beg plastik pakai buang memihak kepada penggunaan beg boleh guna semula.

Promosi : Imejan dan pemesejan yang menarik tepat pada beg plastik: mesej “Beg plastik membunuh” dan imej penyu yang sedang bergelut.

Pemotongan harga : Buat orang ramai berfikir tentang bagaimana tabiat yang sudah tertanam membahayakan hidupan marin, jadi mereka kurang cenderung untuk menerima beg plastik. Apabila pelanggan membawa beg, ia kelihatan seperti mereka mencekik penyu dengan tangan mereka. Selepas senario yang membimbangkan ini, mereka pasti akan berfikir dua kali pada kali berikutnya mereka ditawarkan beg pakai buang (dan akan lebih cenderung untuk membawa beg boleh guna semula)!

Tempat : Kedai runcit, kebanyakannya menawarkan beg plastik pakai buang

Mengapa kami menyukainya : Kempen ini menarik emosi yang kuat dengan meletakkan mesej pada tabiat yang tidak diingini — menyamakan tindakan menggunakan beg untuk mencederakan penyu.

3. Bantu Orang Denmark Kecil

Organisasi : Help a Dane, satu inisiatif yang bertujuan untuk meningkatkan keselamatan matahari di kalangan orang Denmark pada hari cuti antarabangsa. Inisiatif ini dianjurkan oleh Persatuan Kanser Denmark.

Produk : Galakkan ibu bapa melindungi anak-anak mereka daripada selaran matahari dengan menggunakan pelindung matahari, memastikan anak-anak berlorek, dan meminta mereka memakai topi matahari, semuanya untuk melindungi kulit yang lebih sensitif kanak-kanak dan mengurangkan risiko kanser kulit mereka.

Promosi : Video jenaka dan kempen media sosial, dibintangi oleh kanak-kanak dari Mallorca, destinasi percutian popular di kalangan Denmark.

Pemotongan Harga : Orang Denmark biasanya terbakar matahari semasa bercuti kerana sinaran UV yang terdedah kepada ramai orang Denmark dalam seminggu di destinasi percutian popular menyamai UV yang terdedah kepada mereka dalam tempoh enam bulan semasa berada di negara asal mereka. 4 daripada 10 orang Denmark terbakar matahari semasa bercuti. Jadi, ibu bapa Denmark jelas tidak memikirkan perlindungan matahari sekerap yang sepatutnya. Tempat ini membawa perhatian yang sangat diperlukan untuk keselamatan matahari.

Tempat : Dalam talian, melalui video dan kempen media sosial yang berterusan. Sebagai tambahan kepada video itu, organisasi itu mengedarkan kit keselamatan matahari kepada keluarga dengan kanak-kanak yang terbang keluar dari Lapangan Terbang Copenhagen.

Mengapa kami menyukainya : Bantu Orang Denmark Kecil menangani masalah selaran matahari dengan segera yang diperlukan, tetapi menggunakan jenaka yang diletakkan dengan baik yang dihargai penonton Denmarknya. Pengarah seni kempen itu memberitahu Goodvertising, “Kebanyakan orang pada umumnya tidak suka diberitahu apa yang perlu dilakukan, tetapi orang Denmark mempunyai kebolehan yang mengagumkan untuk mentertawakan diri mereka sendiri. Sifat lucu kempen itu membolehkan kami mengangkat cermin kepada orang Denmark dan menunjukkan kepada mereka betapa tidak masuk akal untuk mengabaikan perlindungan matahari. Ia adalah peringatan mendesak yang menjemput mereka untuk bermain bersama dan menyindir diri mereka sendiri.”

4. Simpan Kertas, Selamatkan Planet

Simpan Kertas, Selamatkan Planet

Organisasi : World Wildlife Fund/World Wide Fund for Nature (WWF)

Produk : Mengurangkan penggunaan kertas, terutamanya penggunaan tuala kertas; kedua, peningkatan minat terhadap WWF

Promosi : Dispenser tuala kertas yang memaparkan imej Amerika Selatan, rumah Hutan Hujan Amazon. Memandangkan lebih banyak tuala kertas digunakan, imej Amerika Selatan menjadi semakin kurang hijau, mencerminkan korelasi langsung antara penggunaan kertas yang berlebihan dan penebangan hutan.

Pemotongan Harga : Berikut adalah satu lagi tabiat yang sukar dihentikan: penggunaan tuala kertas secara berlebihan. Tetapi tidak seperti kempen beg plastik, mesej itu muncul sebagai, bukan selepas, seseorang membuat pilihan kecil yang menjejaskan alam sekitar. Apabila orang ramai membaca mesej “Simpan kertas, selamatkan planet ini,” dan melihat bahawa kertas itu mewakili kesihatan Bumi, mereka akan lebih cenderung untuk mengehadkan penggunaan tuala mereka, atau sebaliknya menggunakan pengering udara.

Tempat : Tandas awam

Mengapa kami menyukainya : Ini ialah kes klasik bertemu khalayak anda di tempat mereka berada—khalayak boleh mengambil tindakan kecil segera untuk membantu Bumi!

5. Ia Tidak Berlaku Di Sini, Tetapi Ia Berlaku Sekarang

Organisasi : Amnesty International

Produk : Menerangkan pelanggaran hak asasi manusia yang berlaku di seluruh dunia, dan memberi inspirasi kepada penonton untuk membantu Amnesty International dalam memerangi penyalahgunaan ini (dengan melawati tapak web mereka dan sama ada membuat derma, menandatangani petisyen, atau kedua-duanya).

Promosi : Poster yang dibuat semula dengan susah payah dan betul-betul sepadan dengan persekitaran di belakangnya, dan menggambarkan pencabulan hak asasi manusia yang berlaku dalam persekitaran terdekat tersebut—betul-betul di hadapan mata penonton. Penderaan yang digambarkan termasuk kanak-kanak yang terpaksa berperang dalam peperangan, orang yang diikat, disumbat mulut, dan dipukul, dan kanak-kanak yang hidup dalam kemiskinan yang teruk.

Pemotongan Harga : Kesedaran yang ketara—Amnesty tahu bahawa isu itu mudah diabaikan apabila ia tidak berlaku dalam komuniti seseorang, jadi mereka nampak seperti penderaan itu berlaku betul-betul di tempat poster itu.

Tempat : Perhentian bas, stesen kereta api dan kereta api bawah tanah, pondok telefon, dan tempat lain poster besar boleh mencipta semula persekitaran di belakangnya.

Mengapa kami menyukainya : Kempen ini mendedahkan isu-isu yang sering diabaikan kerana ia berada di tengah-tengah dunia. Dengan membawa mereka ke halaman belakang penonton sendiri, penonton mengenali mangsa hak asasi manusia ini dan mendapat inspirasi untuk membantu. Selain itu, kami menghargai usaha bersungguh-sungguh yang dilakukan untuk mencipta semula persekitaran poster dan menjadikannya kelihatan seperti tingkap kaca—saya pasti menyangka imej itu ditumpangkan di atas kaca, bukan dicetak pada poster legap. Dan kempen ini berjaya: Goodvertising melaporkan bahawa poster ini meningkatkan kunjungan ke tapak web Amnesty sebanyak dua puluh kali ganda!

(Nota: kempen ini turut menyertakan imej askar kanak-kanak yang diserlahkan dalam bahagian “visual” di atas.)

6. Lihat betapa mudahnya memberi makan kepada orang yang lapar?

Lihat betapa mudahnya memberi makan kepada orang yang lapar

Kredit: Iklan Dunia

Organisasi : Feed SA, sebuah badan amal yang berfungsi untuk memberi makan kepada individu yang memerlukan di Afrika Selatan

Produk : Galakkan sumbangan makanan kepada Feed SA; kedua, galakkan orang ramai melawat tapak web Feed SA

Promosi : Letakkan imej kanak-kanak yang kelaparan menghulurkan tangan mereka di dalam troli beli-belah, meminta makanan, jadi kelihatan seperti apa-apa makanan yang diletakkan di dalam troli beli-belah sedang diberikan kepada kanak-kanak itu. Tempat duduk kereta menunjukkan slogan “Lihat betapa mudahnya memberi makan kepada orang yang lapar?” dan laman web Feed SA.

Pemotongan Harga : Semua kedai tempat promosi ini diletakkan mempunyai tong derma makanan di pintu keluar kedai, jadi orang ramai boleh menderma kepada FeedSA dengan segera. Tak perlu pergi jauh sangat!

Tempat : Kedai runcit.

Mengapa kami menyukainya : Kempen kreatif sedemikian yang benar-benar menarik emosi anda—ia pasti kelihatan seperti makanan diberikan kepada kanak-kanak yang memerlukan. Dan ia bertemu penonton di mana mereka dapat mengambil tindakan terhadap kelaparan, dengan diletakkan di tempat mereka boleh membeli makanan. Tetapi elemen tong derma yang tersedia yang benar-benar menghubungkan kempen ini bersama-sama, kerana ia memberikan penonton cara segera untuk bertindak sebaik sahaja mereka berpindah.

Seperti yang dilaporkan oleh Iklan Dunia dalam imej di atas, kempen itu agak murah, namun sangat berkesan. “Untuk kos beberapa pelekat,” Feed SA mengalami “peningkatan ketara dalam derma dan peningkatan ketara dalam trafik tapak web.”

7. Cara-cara Bodoh untuk Mati

Organisasi : Metro Trains (Melbourne, Australia)

Produk : Meyakinkan orang muda untuk kekal selamat di sekitar kereta api

Promosi : Lagu yang sangat mengerikan dan menarik yang menunjukkan pelbagai cara rawak dan bodoh untuk menemui kematian anda. Pada penghujung lagu, tingkah laku kereta api yang tidak selamat disenaraikan sebagai “cara paling bodoh untuk mati.” Penampilan dan rasa video itu sengaja bertentangan dengan kempen keselamatan tradisional, sebagaimana penulis lirik John Mescall memberitahu Adweek:“Bagaimana jika kita menyamarkan mesej keselamatan yang layak di dalam sesuatu yang tidak berasa sama sekali seperti mesej keselamatan? Kami memikirkan tentang apa yang bertentangan dengan mesej keselamatan yang serius, dan sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah lagu yang sangat gembira dan comel.”

Pemotongan harga : Memecahkan halangan yang tidak diminati untuk menjadikan mesej keselamatan sesuatu yang orang mahu dengar!

Tempat : Video, serta tapak web, iklan cetak dan digital serta apl yang disertakan

Mengapa kami menyukainya : Kempen 2012 ini, yang dikendalikan oleh syarikat komersial, merupakan salah satu kempen pemasaran sosial yang paling berjaya sepanjang zaman!

 • Ia menjadi viral dengan pantas—dan mengaburkan sempadan apa yang boleh dan bukan kempen iklan.
  • Seperti yang dilaporkan oleh Adweek, ia memperoleh lebih 30 juta tontonan YouTube dalam dua minggu pertama sahaja. (Hari ini, ia mempunyai lebih 180 juta tontonan).
  • Orang ramai sentiasa berkongsi muka depan lagu, dan fanart watak, di media sosial.
 • Ia menjana kira-kira $60 juta dalam liputan media percuma, menurut Marstudio.
 • Tempat radio dengan lagu itu bermula sebagai iklan berbayar, tetapi lagu itu menjadi sangat popular sehingga stesen akan memainkannya secara percuma.
  • Lagu itu bahkan mencapai 10 teratas iTunes di beberapa negara!

Tetapi penanda sebenar kempen pemasaran sosial ialah sama ada ia berjaya meningkatkan tingkah laku yang diingini. Adakah Dumb Ways to Die telah berjaya di hadapan itu? Metro Trains melaporkan “pengurangan 21% dalam kemalangan berkaitan trek” dalam beberapa bulan selepas kempen, termasuk “pengurangan perlanggaran atau nyaris dengan kenderaan dan pejalan kaki di persimpangan aras” (Marstudio). Dan kita tahu bahawa mesej itu telah melekat pada generasi muda, yang mungkin akan mempunyai kesan positif jangka panjang terhadap tingkah laku di sekitar kereta api.

Pengambilan Utama

Pemasaran sosial ialah pemasaran yang direka untuk menggalakkan perubahan sosial; daripada menjual produk, ia menjual tingkah laku yang memberi manfaat kepada masyarakat. Pemasaran sosial yang dilaksanakan dengan baik menggunakan kreativiti dan membangkitkan emosi untuk memotivasikan tindakan, melalui visual dan slogan yang menarik. Jika anda merancang untuk menggunakan pemasaran sosial untuk menyelesaikan masalah atau menyebarkan kesedaran, pastikan anda mentakrifkan dengan jelas “4 P” kempen anda sebelum anda melancarkan: produk, harga, tempat dan promosi!

Ada lagi petua tentang pemasaran sosial yang kami terlepas? Kami ingin mendengarnya!