Pemasaran digital
muneebfarman / Pixabay

Ramai orang menggunakan pemasaran digital dan pemasaran media sosial secara bergantian. Mereka percaya bahawa melibatkan diri dalam platform media sosial yang berbeza adalah pemasaran digital, tetapi ini hanyalah sebahagian daripadanya.

Pemasaran digital ialah istilah umum yang merangkumi semua jenis aktiviti pemasaran yang dilakukan oleh jenama secara digital, dalam talian dan luar talian, untuk mempromosikan perkhidmatan atau produk mereka. Pemasaran media sosial, sebaliknya, adalah salah satu saluran pemasaran media digital. Ia melibatkan pemasaran di platform media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, dll.

Apakah Pemasaran Media Digital?

Menurut kamus, pemasaran ialah tindakan mempromosikan produk atau perkhidmatan perniagaan untuk menjadikannya lebih ketara kepada orang ramai dan memacu jualan. Penambahan perkataan ‘digital’ kepada pemasaran bermaksud menggunakan saluran media digital untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda.

Pemasaran digital adalah mengenai pelaksanaan pelbagai saluran pemasaran media digital tersuai untuk mencapai mana-mana objektif berikut:

 • Untuk mengembangkan jualan dan keuntungan produk atau perkhidmatan anda
 • Wujudkan kesedaran jenama anda dan bina hubungan yang kukuh dengan khalayak sasaran anda
 • Cipta dan tambah nilai
 • Promosikan produk atau perkhidmatan atau jenama anda
 • Dan banyak lagi!

Ingat bahawa tidak perlu memasukkan semua saluran pemasaran media digital yang tersedia dalam kempen pemasaran anda untuk mencapai matlamat anda. Pemasar digital membangunkan strategi pemasaran digital tersuai yang merangkumi saluran pemasaran digital yang paling sesuai yang sesuai dengan perniagaan anda, khalayak sasaran dan sudah tentu, belanjawan anda.

Menggunakan semua saluran pemasaran digital bukanlah keputusan yang bijak dan tidak mempunyai kesan yang betul. Pilihan saluran media digital bergantung pada industri, perniagaan dan jenis khalayak anda. Disebabkan ini, anda sering perlu menguji, membuat perubahan, menguji semula dan mengukur hasil kempen pemasaran digital anda untuk menentukan yang paling sesuai untuk jenama atau perniagaan anda. Berdasarkan keputusan ini, anda boleh menggugurkan saluran pemasaran digital tersebut, yang gagal memberikan pertumbuhan atau ROI yang memuaskan.

Apakah sebenarnya Pemasaran Media Sosial?

Pemasaran media sosial hanyalah satu aspek pemasaran digital. Ia membayangkan penggunaan saluran media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Goggle+, Snapchat, dll. untuk memasarkan produk, perkhidmatan atau jenama anda. Lazimnya, ia melibatkan penglibatan dengan khalayak sasaran anda, pengikut, mencari pengaruh industri, menyiarkan kandungan segar dan unik, mengatur peraduan dan menggunakan pelbagai cara lain untuk menarik perhatian penonton yang hadir di saluran media sosial yang berbeza.

Apakah Alat Pemasaran Digital?

Pemasar digital moden perlu aktif di beberapa forum pada masa yang sama untuk kekal pada tahap yang sama dengan pesaing mereka. Sama ada anda memerlukan mencari maklumat atau data atau memperhalusi strategi pemasaran anda, pelbagai alatan pemasaran digital membantu anda menjimatkan masa dan mengekalkan kewarasan anda. Beberapa alat pemasaran digital mengikut strategi termasuk:

 • Pemasaran e-mel
 • Pemasaran media sosial berbayar
 • Alat pengehosan video
 • Saluran media sosial
 • Analisis laman web
 • Alat penciptaan kandungan
 • Alat SEO
 • Alat perkhidmatan pelanggan
 • Pemasaran gabungan
 • Penyasaran semula paparan
 • Pemasaran media sosial organik
 • Susunan kandungan

Mengapa Anda Perlu Sertakan Pemasaran Media Sosial dalam Kempen Pemasaran Digital Anda?

Dunia hari ini telah menjadi semakin sosial. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengguna internet menghabiskan hampir 30% masa dalam talian mereka di platform media sosial. Jika anda ingin meletakkan perniagaan anda di hadapan orang ramai dan mengembangkan jangkauan anda secara global, pemasaran media sosial adalah satu kemestian untuk perniagaan anda.

Kebanyakan perniagaan dan jenama mengalami kadar tindak balas yang lebih cepat daripada kempen pemasaran media sosial berbanding dengan bentuk pemasaran media digital yang lain. Tetapi ini tidak mencukupi untuk mencapai matlamat pemasaran yang ditetapkan. Untuk memanfaatkan faedah optimum dan mencapai ROI maksimum, perniagaan dan jenama perlu memasukkan komponen pemasaran digital lain dalam kempen pemasaran digital mereka dan bukan hanya menumpukan pada pemasaran media sosial.

Pemasaran Digital berbanding Pemasaran Media Sosial

Selepas membaca penjelasan di atas, mesti jelas kepada anda bahawa pemasaran media sosial hanyalah sebahagian daripada pemasaran digital. Perbandingan kedua-dua sebelah menyebelah memberikan anda perkara berikut:

Pemasaran digital menggunakan kedua-dua cara digital dalam talian dan luar talian untuk menjangkau khalayak sasaran, manakala pemasaran media sosial terhad kepada sempadan dalam talian.

Kempen pemasaran media digital anda mungkin menggunakan pelbagai saluran seperti iklan mudah alih, TV, pengiklanan dalam talian, SMS, dsb. manakala pemasaran media sosial mungkin tertumpu pada satu atau lebih daripada satu saluran media sosial seperti Twitter, Facebook, YouTube, dsb.

Kejayaan kempen pemasaran media sosial anda banyak bergantung pada strategi kandungan anda. Ini bermakna anda perlu terus menyiarkan kandungan baharu dan unik pada akaun media sosial anda untuk berinteraksi dan melibatkan khalayak sasaran anda. Manakala untuk pemasaran digital, anda hanya boleh menggunakan iklan sepanduk pada platform digital yang berbeza seperti TV, Internet atau papan iklan untuk mempromosikan produk, perkhidmatan atau jenama anda.

Jawatan ini sebelum ini diterbitkan di blog SocialSellinator