Kerjaya Penting untuk Membantu

Aliran dan amalan kerjaya bergerak pada kelajuan pencahayaan. Anda telah melihat bagaimana digital telah menjadi pemain utama di seluruh industri. Dan. bahawa bekerja dari rumah telah menjadi kebiasaan baharu. Tetapi apakah yang boleh anda lakukan untuk mendapat manfaat daripada perubahan ini?

Sebab Kita Semua Memerlukan Beberapa Petua dan Nasihat Kerjaya

Dalam banyak industri, persaingan adalah lebih tinggi berbanding sebelum ini. Dan itu untuk semua orang. Dan saya tidak perlu memberitahu anda bahawa selepas umur 50 tahun, mendapatkan kerja menjadi lebih sukar.

Semua untuk mengatakan, ia tidak mudah.

Tetapi anda sudah tahu itu. Anda mungkin telah berhadapan dengan ageisme, kedua-duanya halus dan kurang halus. Diberitahu sebagai contoh bahawa anda terlalu berpengalaman atau tidak sesuai apabila anda tahu itu adalah perkataan kod kerana terlalu tua.

Tetapi anda tidak berputus asa. Anda mahu membuktikan bahawa anda mempunyai tempat dalam era kerja baharu ini.

Lagipun, itulah sebabnya anda berada di sini.

Dan di situlah petua kerjaya ini masuk. Petua ini akan membantu anda melihat bidang di mana anda boleh mengasah kemahiran anda dan menjadikan diri anda tidak ternilai, tidak kira umur anda.

Sama ada anda memulakan pangsi kerjaya anda sendiri dan perjalanan penjenamaan peribadi, atau anda sedang mencari cara untuk menceriakan permainan di tempat kerja anda, petua kerjaya ini boleh membantu.

2 Petua Kerjaya Yang Akan Membantu Anda dalam Zaman Kerja Baharu ini

Petua Kerjaya #1: Bina Daya Tahan

Pembelajaran LinkedIn baru-baru ini mengeluarkan Laporan Pembelajaran Tempat Kerja 2021, yang menyelidiki kemahiran yang paling berharga di tempat kerja hari ini.

Mendahului senarai ialah daya tahan. Ketahanan ialah minda yang membolehkan anda bekerja dalam persekitaran yang sentiasa berubah dan mencabar — yang, mari kita hadapi, adalah kes dalam kebanyakan industri hari ini.

Bagaimana anda membina daya tahan?

Anda sudah mahir dalam pekerjaan anda. Anda tahu apa yang anda lakukan di dalam dan luar. Tetapi daya tahan melibatkan membina kualiti utama yang akan membantu anda berkembang maju dalam peranan anda, termasuk keyakinan, kebolehsuaian, positif, stamina, dan juga rasa humor.

Bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam daya tahan ialah pandangan kami. Apabila kesukaran timbul, orang yang tabah melihatnya sebagai cabaran. Daripada lumpuh oleh situasi yang sukar, mereka melihatnya sebagai peluang untuk berkembang. Daripada mengalahkan diri mereka sendiri atas kegagalan yang dirasakan, mereka melihatnya sebagai pengajaran untuk dipelajari.

Ini adalah kualiti yang sangat berharga untuk dibangunkan sekarang. Disebabkan oleh wabak itu, banyak tempat kerja mengalami tekanan dan ketidakpastian yang meningkat.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membina daya tahan anda termasuk…

  • Lihatlah yang positif. Saya tahu itu mungkin kedengaran Pollyannish tetapi ia berkesan. Jika anda diberhentikan daripada kerja, sebagai contoh, jelas anda tertekan dan tercabar. Dan anda mungkin memerlukan masa untuk memprosesnya. Sebaik sahaja anda mengatasi rasa kecewa anda, tanya diri anda apakah yang positif tentang keadaan itu? Adakah ia meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda tidak sempat lakukan sebelum ini seperti menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga anda?
  • Amalkan rasa syukur. Sangat mudah untuk melupakan apa yang kita ada terutamanya apabila segala-galanya kelihatan tidak sesuai. Namun, bersyukur dengan apa yang kita ada, walaupun sesuatu yang mudah seperti berjalan-jalan pada hari yang indah, menanamkan harapan kepada kita.
  • Ketawakan diri sendiri. Rasa humor yang baik adalah cara yang bagus untuk mengurangkan tekanan dan meneruskannya walaupun menghadapi kesukaran. Ia menghalang anda daripada menganggap diri anda begitu serius dan menganiaya diri sendiri.
  • Bina rangkaian. Rangkaian atau komuniti yang rapat boleh menjadi tempat yang bagus untuk berehat dan menerima sokongan yang anda perlukan untuk bangkit semula.
  • Beralih kepada mentor. Seorang mentor atau jurulatih akan membantu anda melihat melalui situasi yang sukar ke sisi lain. Selalunya dia akan memberikan pandangan untuk membantu anda menghilangkan tekanan dan fokus semula.

Intinya: Ketahanan ialah kualiti utama yang anda perlukan, tidak kira di mana anda berada dalam kerjaya anda.

Petua Kerjaya #2: Asah Kemahiran Digital Anda

Kedua pada laporan LinkedIn ialah kefasihan digital, atau pengetahuan teknologi untuk beroperasi dalam landskap yang semakin digital.

Teknologi berkembang dengan pesat sehingga menjadi cabaran untuk mengikutinya. Tetapi bagi kami yang berusia lebih 50 tahun, ia boleh menjadi sangat menakutkan, terutamanya jika anda bertanggungjawab terhadap hala tuju organisasi anda atau jika anda ingin membuat perubahan kerjaya. Tetapi tidak ada cara untuk mengatasinya. Teknologi adalah bahagian penting dalam mana-mana perniagaan, tidak kira industri anda.

Jadi apa yang boleh anda lakukan untuk membina kemahiran digital?

Pertama, anda perlu menerima pembelajaran. Ini bermakna sentiasa mencari cara untuk menambah baik, belajar dan mengembangkan.

Analisis industri anda dan tentukan kemahiran yang akan membantu anda berkembang di dalamnya. Ia boleh menjadi sesuatu yang mudah seperti mengambil kursus komprehensif di Microsoft Office atau media sosial. Ia juga boleh menjadi sesuatu yang lebih kompleks, seperti mempelajari bahasa pengaturcaraan asas atau kecerdasan buatan.

Kemudian, cari cara untuk belajar dan berkembang. Daftar untuk platform pembelajaran dalam talian seperti SkillShare, Pembelajaran LinkedIn atau Udemy. Anda boleh belajar banyak dengan membaca artikel blog dan mengikuti pakar di media sosial.

Jika anda mempunyai minda pembelajaran, anda akan mencari cara untuk mengembangkan set kemahiran digital anda.

Dan jika ia kelihatan agak menakutkan? Lakukan mentoring terbalik dengan milenium yang hidup dan menikmati alam digital. Sebagai balasan, anda boleh menawarkan nasihat kerjaya dan kebijaksanaan hidup kepada milenium.

Pemikiran Penutup

Anda akan perasan bahawa kedua-dua petua ini sangat menumpukan pada pemikiran anda, dan atas sebab yang baik. Anda memerlukan minda yang berdaya tahan, positif dan juga minda pembelajaran untuk berjaya dalam dunia pekerjaan hari ini.

Sama ada anda mempunyai perubahan kerjaya di kaki langit atau hanya ingin memerangi usia dan menjadikan diri anda lebih berharga, kedua-dua petua kerjaya ini akan membantu.

Foto oleh Jordan Madrid di Unsplash