6 Sebab TIDAK Menyertai Kumpulan BNI

Business Network International (BNI) ialah organisasi keahlian untuk perniagaan kecil di mana ahli membuat rangkaian dan mendapatkan rujukan. Ia adalah organisasi antarabangsa dengan pejabat serantau di seluruh dunia dan mempunyai kira-kira 120,000 ahli aktif. Bab tempatan bertemu setiap minggu, di mana ahli membincangkan perniagaan mereka dan berusaha menjana rujukan untuk ahli lain. Organisasi itu mendakwa dapat meningkatkan secara mendadak mana-mana perniagaan kecil keuntungan dengan menyediakan aliran mantap petunjuk baharu.

Walaupun semua ini mungkin terdengar seperti mimpi yang menjadi kenyataan bagi pemilik perniagaan kecil yang ingin meningkatkan perniagaan, kumpulan BNI boleh menjadi pengajaran yang mahal jika anda tidak memberi perhatian kepada butirannya. Mari kita lihat lebih dekat enam sebab mengapa anda tidak boleh menyertai kumpulan BNI.

Jangan Sertai jika Anda Mempunyai Bajet Perbelanjaan Rendah

Menyertai BNI boleh mahal. Bukan sahaja yuran keahlian yang tinggi tetapi terdapat juga banyak kos tersembunyi. Yuran keahlian ialah $500 setahun. Kos tersembunyi termasuk membayar makanan jika bab anda mengadakan mesyuaratnya di restoran atau membayar sewa bilik jika bab anda mengadakan mesyuaratnya di lokasi yang disewa. Walaupun mungkin untuk mengurangkan perbelanjaan dengan melihat apa yang anda makan (dan kekal lapar sementara orang lain memesan secara mewah), mungkin terdapat bayaran masuk yang tetap sama ada anda memesan sesuatu atau tidak. Kos sampingan boleh purata dari $10 hingga $20 seminggu. Secara keseluruhan, anda mungkin akhirnya membayar dari $750 hingga $1200 setahun. Anda tidak sepatutnya menyertai bab BNI jika anda seorang usahawan yang bergelut atau jika anda percaya bahawa anda tidak akan mendapat pulangan pelaburan anda.

Jangan Sertai jika Anda Mempunyai Jadual Padat

Seolah-olah, anda hanya perlu bertemu selama kira-kira dua jam seminggu- tetapi di sini juga, terdapat faktor tersembunyi untuk dipertimbangkan. Menyertai Program Kejayaan Ahli dan Latihan Kepimpinan akan mengurangkan masa anda. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah pertemuan satu lawan satu memerlukan anda bertemu ahli BNI lain di luar waktu mesyuarat biasa. Walaupun ini boleh selama sejam, ia biasanya bertahan lebih lama. Terdapat juga godaan (dan tekanan) untuk terlibat dalam kepimpinan bab anda. Jika anda seorang yang sangat sibuk, purata sepuluh jam yang anda habiskan di BNI mungkin tidak berbaloi kerana ia akan mengambil masa beberapa bulan sebelum anda akan melihat pulangan.

Jangan Sertai jika Anda Menjalankan Perniagaan Berasaskan Internet

BNI berfungsi dengan baik untuk mereka yang mempunyai perniagaan kecil tradisional—tukang paip, akauntan, pembasmi perosak atau penyedia perkhidmatan kecil yang lain. Ia juga berfungsi dengan baik untuk mereka yang menyediakan perkhidmatan mereka dalam kawasan geografi tertentu. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk perniagaan yang lebih canggih dan celik teknologi, terutamanya perniagaan yang memanfaatkan jangkauan internet yang besar untuk mendapatkan petunjuk. Sebagai contoh, jika anda seorang pemasar internet, penulis salinan atau pereka grafik, masa anda akan lebih baik diluangkan untuk menjana petunjuk anda dalam talian.

Jangan Sertai jika Anda Mempunyai Niche Luar Biasa

Walaupun BNI berfungsi untuk perniagaan tempatan, ia tidak berfungsi untuk perniagaan yang sedikit di luar arus perdana. Contohnya, jika anda mempunyai salun kuku atau pembekal elektrolisis (buang rambut yang tidak diingini secara kekal), anda akan menghadapi kesukaran mendapatkan rujukan. BNI berfungsi untuk mereka yang mempunyai lebih banyak perniagaan tradisional—seperti hartanah, gadai janji, insurans atau penyediaan cukai. Dalam erti kata lain, ia bagus untuk perkhidmatan yang kebanyakan orang gunakan.

Jangan Sertai jika Tidak Bersedia Menghabiskan Jumlah Masa dan Usaha Yang Banyak untuk Melibatkan Diri dengan Kumpulan

Mereka yang mendapat manfaat sepenuhnya daripada keahlian BNI mereka adalah mereka yang meluangkan masa dan usaha untuk membantu ahli lain melalui rujukan. Aktiviti ini membawa kepada mendapatkan rujukan melalui timbal balik. BNI juga memberi manfaat kepada mereka yang dapat menjadikan mesyuarat mingguan mereka sebagai keutamaan, yang memastikan mereka hadir setiap minggu, yang meluangkan masa untuk bertemu dengan ahli lain di luar mesyuarat mingguan, dan yang kerap menjemput tetamu. Apatah lagi, ini adalah aktiviti yang tidak boleh dilupai kerana dipantau rapi oleh Naib Presiden. VP menjejaki setiap kali anda tidak hadir, lewat atau menghantar seseorang di tempat anda. Dia juga memantau setiap rujukan yang anda buat atau gagal buat dan setiap kali anda membawa masuk pelawat atau tidak.

Jangan Sertai jika Anda Tidak Mempunyai Strategi Sistem Rujukan dalam Perniagaan Anda

Saya meletakkan ini sebagai sebab terakhir, tetapi saya fikir ia adalah sebab yang paling penting. Saya telah menghadiri begitu banyak mesyuarat BNI di mana semua orang lakukan adalah mengedarkan kad perniagaan. Perkara ini tidak begitu teruk, sehingga anda menyedari bahawa ini bukan rujukan sebenar , ia adalah petunjuk yang hampir tidak dingin. Apa yang sebenarnya berlaku ialah BNI sangat menggalakkan ahlinya untuk memerhatikan rujukan dan datang ke mesyuarat dengan rujukan untuk kumpulan tersebut. Ini hebat dan amalan yang baik kecuali ramai orang sibuk, mereka tidak benar-benar melayakkan rujukan ini dan jika anda tidak mempunyai sistem untuk memprosesnya, anda akan melihat petunjuk ini sebagai satu pembaziran.

Inilah sebabnya saya mengesyorkan agar anda mempunyai sistem rujukan yang anda jalankan. Ini termasuk pertemuan dengan semua orang dalam kumpulan BNI anda dan berkongsi garis panduan rujukan anda dengan mereka. Ini memudahkan mereka untuk mencari pelanggan yang ideal dan memberi anda proses yang boleh anda gunakan untuk menarik dan mengumpul rujukan yang hebat.

Bottom Line – Jangan Sertai BNI jika Anda Tidak Bersedia

BNI adalah sebuah organisasi yang hebat dan mereka akan melaksanakan apa yang mereka janjikan. Soalan yang lebih besar ialah – adakah ANDA bersedia untuk memanfaatkan keahlian BNI anda sepenuhnya. Ini bukan organisasi peluru ajaib. Ada bayaran dan ada kerja yang terlibat. Anda perlu bersedia dan bersedia untuknya. Sebaik sahaja anda mempunyai enam elemen ini, anda akan bersedia untuk menggegarkan BNI.

Imej melalui Shutterstock