Analisis SWOT perniagaan kecil

Pemilik perniagaan kecil cenderung melihat perniagaan mereka secara taktikal. Mengambil pandangan objektif perniagaan anda dari perspektif dalaman dan luaran boleh mendedahkan pelbagai peluang sambil menyerlahkan potensi ancaman. Analisis SWOT boleh membantu anda menilai perniagaan kecil anda dan persekitaran perniagaan sekeliling yang boleh menjejaskan kejayaan keseluruhannya.

Jika anda belum melakukan analisis SWOT untuk perniagaan anda, mungkin ini masa yang sesuai untuk menjalani latihan ini. Menyemak perniagaan anda menggunakan analisis SWOT adalah penting untuk dilakukan sebelum menjalankan semakan pemasaran biasa anda. Hasilnya boleh membantu anda menentukan sama ada anda perlu memindahkan sumber pemasaran untuk memanfaatkan peluang baharu yang sejajar dengan kekuatan anda. Ia juga boleh membantu anda membuat keputusan untuk berhenti melakukan perkara yang tidak menunjukkan prestasi seperti yang diharapkan.

Apakah analisis SWOT?

Analisis SWOT membantu anda menganalisis perniagaan anda daripada pelbagai perspektif. Mula-mula anda melihat ke dalam perniagaan anda dan mengenal pasti kekuatan anda dan mendedahkan kelemahan anda. Kemudian anda menganalisis persekitaran perniagaan luaran untuk mencari peluang pertumbuhan dan ancaman luaran kepada kejayaan anda.

Apabila anda menjalankan analisis SWOT anda, anda kemudian boleh membangunkan strategi pemasaran yang konsisten dengan sumber dan keupayaan syarikat anda.

Mengapa melakukan analisis SWOT?

Analisis SWOT memaksa anda untuk memeriksa syarikat anda dari pelbagai perspektif yang berbeza. Data yang anda kumpulkan boleh membantu anda:

 • Tentukan sama ada anda perlu memasuki atau keluar dari pasaran tertentu
 • Manfaatkan sepenuhnya kekuatan anda dan atasi atau hapuskan kelemahan
 • Cari peluang yang anda tidak sedar tersedia untuk anda
 • Bertindak balas secara proaktif kepada ancaman daripada membiarkannya berlaku begitu sahaja

Proses analisis SWOT

Langkah pertama ialah mengumpulkan data tentang perniagaan anda dalam empat bidang analisis. Templat anda boleh menjadi hamparan atau carta ringkas. Kuncinya ialah mendokumentasikan semua yang anda temui dalam kuadran yang sesuai. Jika anda mempunyai pekerja, biarkan mereka turut serta. Mereka mungkin melihat perkara yang tidak anda lihat. Berikut ialah sumber hebat untuk templat yang boleh anda muat turun sama ada dalam Excel atau Smartsheet. Selain itu terdapat banyak templat lain untuk Word atau PowerPoint.

Proses analisis SWOT

Jika anda seorang yang bebas, lihat ulasan anda, testimoni dan maklum balas lain daripada pelanggan. Jadilah realistik tetapi jangan memukul diri sendiri apabila anda mendapat kelemahan. Kita semua mempunyai mereka!

Kenal pasti kekuatan anda

Sebelum anda boleh mencari peluang baharu, anda perlu memahami perkara yang berlaku dalam perniagaan anda. Kekuatan ialah ciri positif dan dalaman perniagaan anda berkenaan dengan persaingan anda. Beberapa soalan yang anda boleh tanya:

 • awak pandai buat apa?
 • Adakah anda mempunyai kelebihan berbanding pesaing anda yang sukar untuk ditiru?
 • Apa yang pelanggan anda katakan tentang anda?
 • Seberapa kuat sumber anda?
 • Adakah anda mempunyai jenama yang kukuh dan sangat ketara?
 • Seberapa kukuh kedudukan kewangan anda?

Jangan memandang rendah mana-mana kualiti apabila menentukan kekuatan anda. Perkara yang mungkin kelihatan tidak penting kepada anda mungkin merupakan salah satu kualiti anda yang lebih menarik yang akan menarik pelanggan baharu dan membezakan perniagaan anda daripada persaingan.

Contoh:

 • Produk / perkhidmatan yang unik / berkualiti tinggi
 • Aliran tunai yang kukuh
 • Perkhidmatan pelanggan yang hebat
 • Kakitangan berkemahiran tinggi
 • Jenama yang ditubuhkan / reputasi yang baik
 • Sistem dan proses yang berkesan yang menyelesaikan sesuatu dengan cepat

Buka kelemahan anda

Kelemahan adalah faktor dalaman yang menjejaskan keupayaan anda untuk mengekalkan kelebihan daya saing. Walaupun adalah baik untuk bersikap jujur secara kejam, ia tidak perlu untuk menyerang perniagaan. Memahami kelemahan anda boleh membantu anda membetulkannya atau memasarkan di sekelilingnya.

Dengan mengenal pasti kelemahan anda, anda mempunyai potensi untuk mengubahnya menjadi kekuatan. Beberapa soalan yang boleh anda tanyakan ialah:

 • Apa yang kita tidak pandai?
 • Adakah kita kehilangan kemahiran atau sumber untuk kekal berdaya saing? Adakah kita bergantung kepada satu sumber untuk kejayaan kita?
 • Adakah pelanggan atau pelanggan kami berkata apa-apa yang boleh membantu kami bertambah baik?
 • Adakah lokasi atau keterlihatan dalam talian kita tidak kukuh seperti yang sepatutnya?
 • Bagaimanakah pelanggan kami melihat jenama kami?
 • Adakah kita mempunyai modal yang terhad?
 • Adakah anda cuba mengambil terlalu banyak risiko yang boleh menjejaskan hasil anda secara negatif?

Faktor ini berada di bawah kawalan anda dan anda boleh memilih untuk membetulkannya jika anda rasa ia akan membantu anda kekal berdaya saing.

Cari peluang baru

Sekarang untuk mengkaji persekitaran luaran.

Peluang ialah faktor luaran yang sesuai dengan model perniagaan anda dan mewakili bidang potensi pertumbuhan.

Apakah faktor yang wujud dalam persekitaran atau pasaran yang jika didekati dengan betul boleh meningkatkan jualan, bahagian pasaran atau keuntungan bersih? Bidang ini adalah kunci kepada aktiviti pemasaran anda kerana melaburkan sedikit usaha ke dalam bidang ini boleh menghasilkan kawasan pertumbuhan yang besar.

Bagi kebanyakan perniagaan kecil, peluang mungkin kelihatan seperti ini:

 • Adakah terdapat potensi perkongsian yang boleh membuka pasaran baharu untuk syarikat anda?
 • Bolehkah anda memperlengkap semula produk atau perkhidmatan anda untuk melayani pasaran yang belum diterokai?
 • Jika anda lebih menumpukan pada satu aspek tertentu perniagaan anda, adakah anda dapat mencapai lebih banyak bahagian pasaran?
 • Bolehkah anda menyesuaikan cara anda menjual produk atau perkhidmatan anda untuk mengurangkan perbelanjaan?
 • Adakah pemesejan kami menjangkau khalayak sasaran kami atau akan mengolah semula mereka bergema dengan lebih baik dengan pelanggan kami?
 • Adakah terdapat alat dan sumber baharu yang boleh membantu kami mencipta sistem yang lebih baik, mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan sesuatu?

Kenal pasti ancaman yang berpotensi

Ancaman ialah faktor luaran di luar kawalan anda yang boleh meletakkan strategi pemasaran anda, atau perniagaan itu sendiri, berisiko. Mengenal pasti ancaman membolehkan anda menyediakan pelan kontingensi untuk menangani faktor ini jika ia berlaku sebelum ia boleh menjejaskan perniagaan anda secara negatif. Cabaran-cabaran ini adalah arah aliran ekonomi yang tidak menguntungkan yang boleh membawa kepada pengurangan pendapatan atau keuntungan.

Persaingan, sama ada sedia ada atau berpotensi, sentiasa menjadi ancaman. Pesaing sedia ada anda boleh membuat langkah yang boleh menjejaskan perniagaan anda. Persaingan baharu boleh timbul daripada peralihan pasaran atau cara baharu untuk menyediakan produk yang sama kepada pelanggan akhir.

 • Adakah terdapat pesaing yang berpotensi memasuki pasaran?
 • Adakah kerajaan mengenakan sebarang peraturan baharu yang boleh memberi kesan negatif kepada perniagaan kita?
 • Adakah terdapat perubahan dalam tingkah laku pelanggan yang akan mengurangkan jualan?
 • Adakah terdapat teknologi baharu yang mengurangkan permintaan terhadap produk atau perkhidmatan semasa kami.
 • Adakah terdapat sebarang perubahan ekonomi yang mungkin menghalang pelanggan anda daripada meneruskan perniagaan dengan anda?

Pastikan anda menangani ketakutan terburuk anda semasa bahagian latihan ini. Lebih baik bersedia daripada berputih mata di kemudian hari.

Maklumat bagus untuk dimiliki, tetapi sekarang ambil tindakan

Sebaik sahaja anda mempunyai maklumat analisis SWOT anda, anda boleh menggunakannya untuk membentuk strategi untuk mengeksploitasi peluang dan menangani ancaman. Strategi harus sejajar dengan matlamat anda dan model perniagaan semasa. Tetapi jika ada peluang yang boleh sangat menguntungkan, anda mungkin mahu membuat peralihan untuk menampungnya.

Cari cara untuk memanfaatkan peluang anda yang sesuai dengan kekuatan anda. Memandangkan sumber anda, tentukan perkara yang anda boleh berputus asa untuk menghadapi cabaran baharu. Nilaikan kelemahan anda dan tentukan mana yang boleh anda atasi sekarang dan yang akan mengambil masa untuk diperbaiki.

Perlu diingat bahawa apabila kebanyakan perniagaan berkembang dan berkembang, analisis SWOT mereka berubah. Semak analisis anda sekurang-kurangnya setiap tahun untuk memastikan anda tidak kehilangan sebarang peluang dan menyedari persekitaran di sekeliling anda. Maklumat ini membolehkan anda membuat rancangan pemasaran yang lebih baik dan lebih fokus.

Analisis SWOT anda untuk perniagaan anda hendaklah ringkas, ringkas dan realistik tentang kekuatan dan kelemahan anda. Ambil sedikit masa untuk melakukan analisis ini. Ia boleh memberi anda cerapan baharu tentang perniagaan anda yang akan membantu anda membimbing syarikat anda ke pasaran baharu yang menguntungkan atau mengelakkan situasi berisiko tinggi.