Adakah anda tahu terdapat tujuh jenis perhubungan perniagaan yang berbeza? Sama ada saya sehingga baru-baru ini. Walaupun saya telah berkecimpung dalam perniagaan selama lebih 23 tahun, ia bukanlah sesuatu yang saya benar-benar beri perhatian. Walau bagaimanapun, apabila saya melihat senarai itu, saya menyedari bahawa saya telah mencipta dan mengalami setiap satu. Dalam artikel ini, saya akan membantu anda meneroka soalan, apakah jenis hubungan perniagaan. Mari kita masuk ke dalamnya, boleh?

Apakah Jenis-Jenis
Foto oleh Andrea Natali di Unsplash

Peringkat pertama ialah:

Hubungan Pekerja

Walaupun ini mungkin bukan perhubungan perniagaan pertama yang anda akan bentuk, pada pendapat saya, ia adalah yang paling penting. Itulah sebab mengapa saya meletakkannya dahulu. Lihat, satu perkara yang saya pelajari sepanjang 13 perniagaan yang saya bina ialah kakitangan anda adalah nadi kepada perniagaan anda. Tanpa kakitangan yang hebat, dan yang lebih penting, kakitangan yang gembira, perniagaan anda tidak akan mencapai tahap yang mungkin.

Seorang usahawan perniagaan yang sangat terkenal benar-benar mendapat konsep ini. Sir Richard Branson sering dipetik sebagai berkata, “Jika anda menjaga kakitangan anda, kakitangan anda akan menjaga pelanggan anda.” Ini adalah kenyataan yang begitu benar. Jadi apakah jenis hubungan perniagaan yang paling penting seterusnya?

Hubungan Pelanggan

Kami menyebutnya dalam bahagian di atas, dan itu benar. Mempunyai hubungan pelanggan yang sangat baik ialah hubungan perniagaan yang paling penting seterusnya. Tanpa pelanggan anda, tiada pendapatan. Ini, sudah tentu, bermakna anda benar-benar tidak mempunyai perniagaan, bukan?

Satu kesilapan yang saya lihat pemilik perniagaan lakukan setiap hari ialah tidak mengambil masa yang cukup untuk membina hubungan dengan pelanggan dan pelanggan mereka. Sebaliknya, mereka melompat ke kerongkong prospek sebelum mereka mempunyai peluang untuk bernafas. Lebih teruk lagi apabila prospek yang tidak bersedia untuk menerima wang pendahuluan ini, saya telah melihat pemilik perniagaan mentertawakan mereka. Jadi tidak keren!

Mentor dalam Pemimpin dan Rakan Sebaya Anda

Datang di tempat ketiga apabila kami bertanya apakah jenis hubungan perniagaan ialah Kepimpinan dan Pembimbing Rakan Sebaya. Sekarang, seperti namanya, ini boleh datang daripada bos dan pemimpin dalam syarikat. Mereka boleh datang daripada rakan sebaya anda juga.

Macam mana, saya dengar awak cakap? Nah, kita semua pandai dalam beberapa perkara. Dengan membina hubungan bukan sahaja dengan bos anda tetapi rakan sekerja anda juga, anda akan meluaskan sumber kemahiran anda. Membina hubungan ini akan melihat mereka berkongsi pengetahuan mereka dengan anda dan begitu juga sebaliknya.

Hubungan Pesaing

Hubungan Pesaing mungkin bukan sesuatu yang anda pertimbangkan sebelum ini. Pada pendapat saya, ini boleh menjadi sama pentingnya dengan setiap hubungan perniagaan lain yang anda bina. Mengapa anda bertanya? Nah, bayangkan senario ini.

Anda mempunyai salah satu pesaing yang membuat anda sentiasa bersemangat. Mereka adalah inovatif, kreatif, aktif dan agak menyakitkan di belakang anda. Anda nampaknya tidak dapat bersaing dengan mereka, dan mereka kelihatan sentiasa terbang mendahului permainan. Pernahkah anda terfikir apa pendapat mereka tentang anda? Mungkin ada perkara tertentu yang anda lakukan yang mereka kagumi.

Bagaimana jika, daripada berasa terancam oleh kemahiran mereka, anda berkawan dengan mereka dan membuat perjanjian di mana anda boleh bekerjasama? Konsep ini mungkin melihat anda berdua menakluki lebih banyak lagi pasaran? Bagaimana jika anda menggabungkan kemahiran anda dan kedua-duanya mendapat manfaat? Tiba-tiba mereka akan menjadi aset perniagaan, bukannya persaingan, bukan?

Terutama dalam masa-masa sukar yang sedang kita hadapi, ini boleh menjadi langkah yang cemerlang di pihak anda. Jadi, masuk ke nombor 5 apabila kita bercakap tentang jenis hubungan perniagaan adalah:

Hubungan Undang-undang

Ini adalah hubungan yang anda bina dengan peguam dan wakil undang-undang lain. Hubungan ini dibina atas tahap kepercayaan yang tinggi. Peguam anda mesti mendapat kepercayaan anda, terutamanya apabila anda berurusan dengan isu undang-undang yang sensitif. Anda perlu tahu anda boleh mempercayai orang ini dengan hidup anda!

Jadi, adakah anda telah menemui sebarang kejutan? Setakat ini, kami telah menunjukkan kepada anda lima daripada tujuh jawapan kepada soalan, apakah jenis hubungan perniagaan. Ini bermakna kita hanya ada dua lagi. Sebarang tekaan tentang apakah ini? Kami tidak akan membuat anda tertekan lagi.

Hubungan dengan Orang Kewangan anda

Termasuk Akauntan, Penasihat Kewangan dan Pegawai Perbankan, hubungan ini penting untuk pertumbuhan perniagaan anda. Tanpa mempunyai ikatan yang kuat dalam bidang ini, anda mungkin tidak dapat memanfaatkannya dengan banyak. Mereka ini juga dapat melihat kerja dalaman apa yang sebenarnya berlaku. Mereka boleh mengetahui dengan melihat apa yang anda lakukan, sama ada anda mempunyai perniagaan yang berdaya maju atau tidak. Ini boleh membuat atau menghancurkan anda.

Jadi daripada semua jenis perhubungan perniagaan, ini adalah antara yang paling penting. Tanpa orang yang baik di sudut anda, anda mungkin mendapati bahawa nasihat yang diberikan bukanlah yang terbaik. Ini, seterusnya, boleh melihat anda membuat beberapa keputusan yang tidak sesuai untuk anda. Jadi, pastikan sesiapa yang anda berikan tahap kepercayaan ini layak menerimanya. Akhir sekali, dalam senarai kami jenis hubungan perniagaan ialah:

Perkongsian dengan Perbadanan Lain

Kami menyebut sesuatu yang serupa di atas apabila kami memberi anda beberapa idea hebat untuk mengendalikan pesaing anda. Terdapat satu lagi jenis hubungan perniagaan yang boleh memberi perkhidmatan yang sangat baik kepada anda. Itu bekerja dengan syarikat lain yang boleh melengkapkan perkara yang anda lakukan. Bayangkan kuasa tambahan yang anda boleh miliki dengan beberapa kerjasama yang kukuh. Perkhidmatan ini akan menambah nilai kepada mana-mana tawaran yang anda buat dan anda akan membina beberapa perhubungan yang lebih kukuh yang boleh memberi manfaat kepada anda untuk tahun-tahun akan datang.

Di atas saya telah memberikan anda tujuh perhubungan perniagaan dan menjawab soalan dengan teliti, Apakah jenis perhubungan perniagaan. Bina pada setiap satu daripada ini setiap hari, dan lihat bagaimana perniagaan anda berkembang dan berkembang.