Key-Activities

Menurut Strategyzer, apabila ia berkaitan dengan Kanvas Model Perniagaan, aktiviti utama ialah sebarang aktiviti yang perniagaan anda ceburi untuk tujuan utama memperoleh keuntungan. Aktiviti perniagaan termasuk operasi, pemasaran, pengeluaran, penyelesaian masalah dan pentadbiran.

Aktiviti utama anda akan berubah bergantung pada jenis perniagaan yang anda kendalikan. Jika anda seorang pembangun web, reka bentuk dan pengekodan Antara Muka Pengguna (UI) akan menjadi aktiviti utama. Sebaliknya, jika anda seorang jurulatih perniagaan, penyelesaian masalah dan perkhidmatan pelanggan adalah aktiviti utama.

Walaupun cara pengeluaran, penyelesaian masalah dan platform atau rangkaian anda adalah pertimbangan penting semasa mentakrifkan aktiviti utama anda, saya mengambil pendekatan berbeza apabila membimbing pelanggan tentang peranan blok aktiviti utama.

Seperti semua blok yang dikaitkan dengan kanvas model perniagaan, ia adalah tentang mencari cara untuk mencari lautan biru anda yang tidak dipertandingkan untuk menjalankan perniagaan dengan menilai model perniagaan anda daripada kos, cadangan nilai dan perspektif pelanggan. Oleh itu, saya percaya matlamat utama apabila mentakrifkan aktiviti utama anda adalah untuk membantu anda menemui aktiviti yang perlu anda tangani untuk membezakan produk atau perkhidmatan anda daripada pesaing anda, supaya anda boleh menyampaikan Cadangan Nilai anda dengan berkesan.

Proses yang saya anjurkan semasa menilai aktiviti utama perniagaan anda ialah melihat blok kanvas model perniagaan yang berkaitan. Walaupun mana-mana blok adalah permainan yang adil apabila mencari aktiviti utama, saya percaya terdapat dua blok yang memerlukan perhatian khusus anda. Memandangkan aktiviti utama terutamanya merupakan jambatan antara cadangan nilai anda dan segmen pelanggan anda, anda akan mahu melihat lama dan keras pada saluran dan perhubungan pelanggan anda apabila datang dengan aktiviti utama anda.

Sebagai contoh, jika kita melihat model perniagaan Amazon, aktiviti utama yang menjadikan mereka berbeza daripada peruncit bata dan mortar seperti Walmart adalah berkaitan dengan fasa penilaian blok saluran. Dengan mengumpul dan memaparkan maklumat semakan produk, Amazon membantu pembeli dalam membuat keputusan antara produk yang serupa. Memandangkan anda tidak boleh membaca ulasan produk di Walmart, mengumpul dan memaparkan data ulasan ialah aktiviti utama yang membantu membezakan Amazon daripada kebanyakan pesaingnya.

Contoh lain ialah mengenai penghantaran, penghantaran Perdana dua hari, hari berikutnya dan juga penghantaran dron memendekkan masa antara pembelian dan penerimaan produk di tangan anda, menjadikan fasa penghantaran salurannya sebagai aktiviti utama untuk membezakan Amazon daripada tapak e-dagang dalam talian yang lain.

5 Fasa Saluran

Apabila bercakap tentang lima fasa yang membentuk blok saluran kanvas model perniagaan, berikut ialah beberapa contoh soalan yang anda ingin atasi semasa membangunkan blok aktiviti utama.

Kesedaran – Bagaimanakah anda boleh mewujudkan kesedaran bahawa anda mempunyai sesuatu untuk dijual? Adakah aktiviti utama melibatkan penerimaan sebagai penceramah di pameran perdagangan tahunan industri anda?

Menilai – Bagaimanakah anda boleh membolehkan prospek menilai tawaran anda sebelum membayar? Adakah aktiviti utama akan melaksanakan percubaan 30 hari sebelum anda membayar pilihan?

Pembelian – Bagaimanakah anda boleh mengubah cara pelanggan membuat pembelian? Adakah aktiviti utama adalah menggunakan kamera dan kecerdasan buatan (AI) untuk menghapuskan keperluan untuk juruwang ?

Hantar – Bagaimanakah anda boleh menjadikan cara anda menyampaikan produk atau perkhidmatan anda unik? Adakah aktiviti utama akan menawarkan perkhidmatan pengambilan dan penghantaran percuma, berbanding pesaing anda yang memerlukan pelanggan datang ke pertubuhan mereka?

Sokongan Pelanggan – Bagaimanakah anda boleh mengubah cara pelanggan dilayan selepas jualan selesai? Adakah aktiviti utama ialah menawarkan arahan bahasa ibunda seperti Clorox, atau menawarkan insentif untuk pekerja berhenti untuk menguji kesetiaan mereka seperti Zappos?

Hubungan Pelanggan

Satu lagi bidang yang aktiviti utama boleh membantu perniagaan anda mencari lautan birunya ialah dengan mengubah hubungan pelanggan perniagaan anda dengan pelanggannya.

Walaupun kebanyakan kedai yang menjual sistem komputer, seperti Best Buy, bergantung pada jurujual berpengetahuan yang boleh berbeza-beza dan mahal, Dell memilih jalan yang berbeza dengan perhubungannya dengan pelanggannya. Daripada bergantung pada pengetahuan jurujual dan akses pelanggan berdasarkan had waktu kedai, Dell menggunakan aplikasi dalam talian. Dengan menilai cara pelanggan akan menggunakan komputer mereka, Dell membantu pengguna memahami semua pilihan konfigurasi mereka semasa mereka membina PC tersuai. Mereka juga menyediakan jumlah berjalan, dan menyenaraikan tawaran istimewa. jadi pelanggan boleh melakukan satu siri “bagaimana-jika” untuk membina komputer yang akan memenuhi keperluan unik mereka dalam belanjawan mereka.

Adakah aktiviti utama ialah menyediakan perkhidmatan automatik seperti Dell, pembantu peribadi yang berdedikasi untuk kehidupan perhubungan seperti Perkhidmatan Pelanggan Peribadi Wells Fargo, atau membenarkan pelanggan menjadi sebahagian daripada tawaran anda dengan pilihan ciptaan bersama seperti YouTube?

Kesimpulannya, semasa meneliti kesemua sembilan blok teras kanvas model perniagaan anda boleh membantu anda menentukan aktiviti utama anda, terdapat tiga soalan utama yang mesti anda tanyakan kepada diri sendiri:

  • Apakah aktiviti utama yang diperlukan oleh cadangan nilai anda?
  • Apakah aktiviti utama yang diperlukan oleh saluran anda?
  • Apakah aktiviti utama yang diperlukan oleh hubungan pelanggan anda?

Adakah anda mempunyai gambaran yang jelas tentang semua aktiviti utama yang perlu anda lakukan untuk menghasilkan output anda?